Vuosituhat vaihtuu

 

Muinaisten kertomusten mukaan vuoden 999 viimeisenä päivänä Pyhän Pietarin kirkko Roomassa täyttyi itkevistä ja vapisevista maailman loppua odottavista ihmisistä. Tämä oli tuhatvuotiskauden pelätty päätös, vihan päivä jolloin maapallo palaisi tuhkaksi. Monet paikalle saapuneet olivat luovuttaneet köyhille kaiken omaisuutensa - maat, talot, tavarat - saadakseen anteeksiantamuksen viimeisellä tuomiolla ja päästäkseen taivaaseen hyvään paikkaan lähelle Kaikkivaltiaan valtaistuinta. Köyhät syntiset - ja kuka heidän joukossaan ei olisi ollut syntinen - olivat tulleet kirkkoon säkkikankaaseen puettuina ja tuhkaa päälleen sirotellen.

Monet olivat jo viikkoja ja kuukausia ennen alkaneet kurittaa itseään ja lihaansa tuomiopäivän pelossa.

Kirkon alttarilla pyhä isä, paavi Sylvester II, täydellisessä paavillisessa asussaan suoritti keskiyön messua, pitäen ehtoollisleipää ylhäällä kaikkien nähtävänä. Monet eivät uskaltaneet katsoa ja pitivät silmänsä tiukasti lattian marmorikuvioissa kädet levällään kuten ristiinnaulittaessa. Muutamat seisoivat hurmostilassa odottaessaan pian tapahtuvaa yhtymistä Kristukseen. Minuuttien joutuessa ja kohtalokkaan hetken lähestyessä kuolemanhiljaisuus täytti kirkon. Ainoastaan paavin ääni kuului hänen lukiessaan ohuella äänellä rituaalimaisia rukouksia ja sitten...

Suuri kello alkoi soida.

Joukko pysyi hiljaa, liikkumatta, halvaantuneena, tuskin kukaan uskalsi edes hengittää. Siellä täällä oli niitä, joille järkytys oli liikaa ja he kuolivat tuossa hetkessä pelkoon.

Kaikki eivät uskoneet maapallon tuhoutumiseen vuosituhannen vaihteessa. Monet kirkonmiehet olivat uskomusta vastaan. Mutta tavallinen kansa, kyläpapit ja alemmat aateliset pitivät itsestään selvänä kaiken loppua.

Monet olivat varmoja, että Kristuksen paluu tapahtuisi vuoden viimeisenä päivänä, keskiyöllä. Toisten mukaan Harmagedonin sodan tulisi alkaa vähän ennen vuosituhannen vaihdetta kun valon lapset yhtyisivät taisteluun paholaismaista Googin armeijaa vastaan. Eräät laskivat talvipäivän tasauksen olevan päivän 1000 vuotta jälkeen Herran kärsimisen ja kuoleman.

Ranskassa ja Lorrainessa viisaat miehet tyrmäsivät laskelmat. Heidän mielestään kaiken loppu saapuisi pitkänäperjantaina kun pimeys peittää maan ja tähdet putoavat sen ylle. Vaikka ihmiset kiistelivät päivästä ja tunnista kaikki olivat samaa mieltä siitä, että saatana päästetään pian vapaaksi koska 1000 vuotta on kulunut.

Useat olettivat viimeisen tuomion pitopaikaksi Jerusalemin ja koko vuoden 999 ajan pyhiinvaeltajia oli saapunut pyhään kaupunkiin sankoin joukoin. Monet näistä olivat myyneet kaiken omaisuutensa rahoittaakseen matkansa.

Vuosituhannen vaihteen kynnyksellä alkoi väkeä saapua sankoin joukoin Jerusalemiin pyrkien sen tärkeimpään pyhäkköön. Kukaan ei voinut aavistaa saapuvien määrää etukäteen. Ensin saapuivat alempisäätyiset, sitten keskiluokka, lopulta kuninkaat, kreivit ja piispat sekä ylhäiset naiset ja köyhälistön vaimoväki. Monen tarkoitus ja toive oli kuolla Jerusalemissa…

Kysyttäessä asiaa niiltä, jotka olivat sitä tutkineet he vastasivat tämän suuren vaelluksen mahdollisesti liittyvän antikristuksen ilmestymiseen maailman lopussa profetian mukaan.

Ja niin pyhiinvaeltajat täyttivät surkeat tiet. Jalkaisin, rattailla, hevosen selässä, laulaen psalmeja, katse pelokkaasti taivaalla he odottivat maailman hajoamista millä hetkellä tahansa. Mikä tahansa luonnonilmiö sai heidät säikkymään. Ukkosmyrsky pani heidät polvilleen. Ukkosta pidettiin Jumalan äänenä, joka ilmoittaa tuomion päivän koittaneen…

Englannissa meteori herätti pelkoa ja vavistusta. Voimakas revontuli ilmestyi taivaalle syyskuussa. Se loisti yötaivaalla niin kirkkaana, että oli valoisaa kuin päivällä. Kun se häipyi kukonlaulun aikaan ihmiset kiistelivät oliko merkki Jumalalta vai lähtöisin saatanasta. Ranskalaiset nunnat sanoivat nähneensä pelottavien armeijoiden sotineen taivaalla. He alkoivat rukoustaistelun karkottaakseen tulevan pelottavan ja lopullisen tuhon.

Aqvitaniassa taivas muuttui verenpunaiseksi... Tämä antoi aiheen olettaa, että suuret sodat ja verenvuodatus olisivat edessä...

Monia merkkejä ja enteitä koettiin Italiassa ja monet uskoivat maailman tuhon alkavan Roomasta ja leviävän tulen tavoin sieltä kaikkialle kunnes koko maa olisi palanut...

Toisten tutkijoiden mukaan ennen odotettua 1000 vuoden rauhanaikaa antikristus ilmestyisi ja hallitsisi jonkun aikaa rautaisella otteella... Raamatunjakeita ja kirkkoisien kirjoituksia tutkittiin sana sanalta jotta saataisiin jokin johtolanka milloin antikristuksen tulisi ilmestyä ja ihmiskunta tietäisi olla varuillaan...

Antikristuksen sanottiin olevan saatanan valtaama jo syntymästään saakka ja tämän kouluttama virkaansa. Hän näyttää jumalalliselta vaikka kieltää Jumalan voiman. Hän kylvää epäilyä Jumalasta ja Kristuksesta ihmisten mieliin. Antikristus korottaa itsensä jumalaksi Jumalan temppeliin ja häpäisee pyhän paikan. Hän saa puolelleen paavin, joka on hänen palvelijansa. Tästä paavista tulee synnin ihminen, peto ja portto.

Suorittaessaan keskiyön messua vuoden 999 "pyhä isä", paavi Sylvesteri II, täytti monen mielestä tätä synkkää ennustusta. Jotkut uskoivat hänen olevan valeasuisen antikristuksen...

Mutta kun pelätty hetki koitti eikä maa avautunut nielemään kirkkoa ja siinä odottavia eikä kaiken polttava tuli langennut taivaasta, niin kaikki havahtuivat kuin pahasta unesta. Jokainen uskalsi hengittää vapaasti kun suuri helpotus koitti. Aviomiehet ja vaimot, palvelijat ja isännät ja jopa vihamiehet tervehtivät ja syleilivät toisiaan vaihtaen rauhan suudelmia. Sitten kaikki kirkonkellot alkoivat soittaa... Katkera kohtalo oli väistynyt, maailma oli kuin uudestisyntynyt ja koko luomakunta iloitsi.

Kun vuosituhat vaihtui edellisen kerran pelko ja vavistus täytti monien mielet. Henkilökohtaisia tragedioita koettiin. Toisten loppuelämä oli pilalla heidän annettuaan pois kaiken omaisuutensa paremman taivasosuuden toivossa.

Nykyinen vuosituhannenvaihde ei herätä samanlaista kiihkoa tai pelkoa. Se, mikä ennen oli suuren kansanosan uskomus kaiken koittavasta tuhosta on nyt ääriainesten oppina. Tästä huolimatta näemme tiettyjä samankaltaisuuksia. Jerusalem on edelleen keskeisessä asemassa kun vuosituhat vaihtuu. Maailmanlopun ennustajina ovat nyt ääriliikkeiden edustajat. Katolinen kirkko ja paavi ovat kuluneen 1000-vuotiskauden ajan vain vahvistaneet vaikutusvaltaansa maailmassa.

Viranomaiset eri maissa valmistautuvat vuosituhannen vaihteen terrorismin uhkaan. Yhdysvaltain FBI:n raportti "Megiddo" kuvaa uhkia. Siinä luetellaan ääriliikkeitä, joiden katsotaan olevan vaarana kansalliselle turvallisuudelle. Jerusalemin merkitystä ei ole unohdettu: "Jerusalemin kaupunki, juutalaisten, kristittyjen ja muslimien yhtä lailla palvoma, kohtaa monia haasteita vuoden 2000 koittaessa... Kaikkien kolmen yksijumalisen uskonnon kiihkomieliset ovat erityisen kiinnostuneita Israelista, jossa pyhäköt, temppelit, kirkot ja moskeijat sijaitsevat. Vuosituhannen vaihteen tapahtumat ovat erityisen problemaattiset Israelin hallitukselle. Väkivaltaisuudet Jerusalemissa aiheuttavat kuitenkin seuraamuksia ympäri maailmaa USA:ta myöten. Kristittyjen, muslimien ja juutalaisten ääriliikkeiden terroristisolut ovat edustettuina USA:ssa. Niinpä vuosituhannen vaihteen väkivaltaisuudet Jerusalemissa aiheuttaisivat väkivaltaisuutta myös USA:ssa."

Raportti kuvaa riskejä mainiten erityisesti Temppelivuoren. Vuosituhannen vaihteen valtava turismivirta Israeliin aiheuttaa paljon huolta. Turistien mukana monen ääriliikkeen edustajan odotetaan pyrkivän Israeliin. "Israelin viranomaiset ovat erityisen huolissaan juutalaisista ja islamilaisista ääriryhmistä, jotka saattavat toimia väkivaltaisesti erityisesti Temppelivuoren lähellä. Suurin huoli on kulteista, jotka uskovat voivansa väkivaltaisella toiminnalla jouduttaa Kristuksen toista tulemusta."

Uskonto on suurin valtatekijä maailmassa. Uskonnollisuus aiheuttaa monenlaista äärikäyttäytymistä. Kuten edellisen kerran vuosituhannen vaihteessa niin nytkin ihmiset pyrkivät sankoin joukoin Jerusalemiin ja Israeliin, pyhään maahan, ja tässä joukossa on myös niitä, jotka kokevat tehtäväkseen valmistaa tie Herralle oman toimintansa kautta.

Yhtenä vuosituhannen vaihteen vaaroista nähdään uskonnollisten ääriliikkeiden väkivaltainen esiintulo.

Kuten 1000-vuotta sitten eräät pitävät vuosituhannen vaihdetta antikristuksen ilmestymisen lähtölaukauksena. Yleisen sekasorron aiheuttajaksi nähdään Y2K-ongelma, eli ongelma tietokoneissa. Luotaessa nykyisiä tietokoneohjelmia tilan säästämiseksi ja tietojen käsittelyn nopeuttamiseksi vuosiluvut ilmaistiin kahdella luvulla. Koska elettiin 1900-lukua ei nähty tarpeelliseksi liittää mukaan lukuja 1 ja 9. Näin esim. pian päättyvä vuosi tunnistetaan tietokoneessa lukuna 99. Kun koittaa vuosi 00 tietokone tunnistaa sen vuodeksi 1900 vuoden 2000 asemasta. Ongelma ei ole kotitietokoneiden, jo vuosia sitten niiden päivitykset on korjattu. Jos asiasta on epävarma oma tiekone on helppo ja nopea testata. Yleisesti kuitenkin sen vaikutusta tavalliseen elämään pidetään melko pienenä. Myönnetään, että ongelmia "saattaa ilmetä" jossakin tilanteessa mutta ne eivät ole katastrofaalisia.

Ongelma on suurten tietojärjestelmien ja niissä käytettyjen komponenttien. Näitä tietojärjestelmän tärkeitä osia, ns. "siruja" on muussakin elektroniikassa. Kodinkoneista ne, jotka tarvitsevat ohjelmointiinsa vuosilukuja merkitsevän päivityksen ovat samassa tilanteessa. Uudempia koneita ongelma ei koske.

Viranomaisten pientä epävarmuutta kuvaa se, että kaikki yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeät alat, esim. poliisi, terveydenhoito yms. ovat eri maissa täydessä valmiudessa vuosituhannen vaihtuessa.

Maailmalla tehty selvitys jakaa kansat kolmeen luokkaan ongelman suhteen. Ensimmäinen luokka käsittää seitsemän maata, joukossa mm. Israel ja USA, joissa katsotaan riski häiriöistä 15 %:ksi. Toiseen luokkaan kuuluu mm. Suomi, riskit 33% ja kolmas luokka koostuu lähinnä Itä-Euroopan, Afrikan yms. maista sisältäen mm. Venäjän ja Egyptin, näissä riski on 66%.

Kartoitus lähtee olettamuksesta, että jotakin häiriötä jossakin voi sattua - ei siitä, että koko yhteiskunta lamaantuu.

Tietokoneasiantuntijoista osa pelkää pahinta mutta enin osa pitää ongelmaa suurimmaksi osaksi ratkaistuna. Vuosien ajan suuria ohjelmistokokonaisuuksia on muutettu ja vaikka kaikki ei vielä olisikaan täysin valmista suurta vahinkoa ei synny. On niitä, jotka uskovat järjestelmien järkkyvän pahasti koska "kaikki vaikuttaa kaikkeen". Tietokoneet ja järjestelmät on linkitetty toinen toisiinsa ja niiden täydellinen testaaminen on siitä syystä hankalaa ja epäluotettavaa. Jos johonkin jää testaamaton kohta, jossa vuosiluku on väärä, se saattaa sotkea laajemman verkon jonka tiedot on jo korjattu.

Kaikki ongelmat eivät välttämättä synny heti vuosituhannen vaihteessa. Lisähuolta aiheuttaa se, että vuosi 2000 on myös karkausvuosi ja tämäkin tuottaa ohjelmoijille lisätyötä.

Kristittyjen parissa mielipiteet vuosituhannen vaihteen vaikutuksesta ihmisten jokapäiväiseen elämään vaihtelevat samassa mitassa kuin muuallakin maailmassa. Pahimmat ennustelut lähtevät siitä, että kyseessä on antikristillinen salaliitto, joka aiheuttaa tietokonehämmingin ja maailmanlaajan sekasorron. Sen kautta "tosikristityt" joutuvat perustettavan maailmanhallituksen vainoamaksi. Yhdysvalloissa muutamat ovat myyneet kaiken omaisuutensa ja ostaneet tai rakentaneet linnoitusmaisen talonsa kauas suurista asutuksista varmistaakseen elossapysymisen. He ovat ostaneet valmisruokaa suuria määriä, varmistaneet veden saannin omasta takaa ja varanneet aseita ja ammuksia nälkäisten ryöstäjien varalle.

Y2K ongelman mukana on syntynyt monia yrityksiä, jotka tuottavat ja myyvät vuosituhannen vaihdetta pelkääville kaikenlaista tarpeellista aseista säilykemuonaan. Nyt näiden yritysten toiminta on asetettu kyseenalaiseksi Yhdysvalloissa ja eräät pankit ovat jäädyttäneet yritysten tilejä sen varalta, että vuosituhannen vaihteen jälkeen kiukkuiset asiakkaat syyttävät yrityksiä petoksesta.

Toinen syy tilien jäädyttämiseen on lisääntynyt kaupanteko internetissä luottokorttia käyttämällä. Suurin osa Y2K tarvikkeita myydään tällä tavoin. Yritykset syyttävät pankkeja liiketoiminnan vaikeuttamisesta ja pitävät sitä merkkinä pankkien epävarmuudesta omien tietojärjestelmiensä toimivuuden suhteen vuosituhannen vaihtuessa.

Egypti valmistautuu torjumaan mahdolliset uskonnolliset fanaatikot. Internetissä levitettyjen salaliittoteorioiden mukaan Gizan suuren pyramidin sisällä olevassa hautakammiossa suoritetaan musta messu vuodenvaihteessa keskiyöllä. Messun tarkoitus on saattaa maailma antikristuksen ja saatanan haltuun vuosituhannen vaihtuessa.

Egyptin viranomaiset varoittavat etteivät salli uskonnollisen fanatismin esiintyvän pyramidien läheisyydessä vuosituhannen vaihtuessa eikä muulloinkaan. Koko alue suljetaan turvallisuussyistä joulukuun 30 päivä ja avataan tammikuun 1 päivän vuonna 2000 mentyä. Egyptiin odotetaan 50000 ihmistä aavikolla, lähellä pyramideja tapahtuvaan vuosituhannen vaihtumisseremoniaan. Tapahtuma on vaikuttava multimedia show, jonka järjestäjä on ranskalainen taiteilija Jean-Michel Jarre. Show on jo leimattu muslimien puolelta "sionistiseksi vapaamuuraritapahtumaksi".

Kristittyjen kirjoja ja artikkeleita asiasta on julkaistu monia. Niiden sanoma on toinen toisestaan eriävä. Toiset odottavat katastrofia, toiset eivät. Mikä sitten on pahin mahdollisuus? 1998 kristitty tietokoneasiantuntija kirjoitti: "Systeemi kaatuu, se on varmaa... Sivilisaatiomme saa kovan iskun... Paniikki saa vallan..." Hänen mielipiteensä perustuu ns. "domino teoriaan", jonka mukaan tietokonejärjestelmän pettäessä talouselämä kaatuu mukana.

Toiset kristityt tietokoneasiantuntijat eivät näe tulevaisuutta yhtä synkkänä. Suurin mahdollisuus häiriöihin on vähemmän kehittyneissä maissa, joilla on jo jonkun verran tietotekniikasta riippuvaa taloutta. Sairaanhoito ja terveyspalvelut nostetaan monesti esiin kun puhutaan häiriöherkistä aloista. Länsimaissa sairaalatekniikka on pitkälle tietokoneistettu ja toiset näkevät sen yhtenä aloista, joka on vaaravyöhykkeessä.

Suuremmasta tai pienemmästä tuhosta varoittavien vastapainona ovat ne, jotka varoittavat lietsomasta hysteriaa:

"Kun vuosituhannen vaihde lähestyy Y2K hysteria jatkuu joidenkin kristittyjen ylläpitämänä. Kristillisessä kirjakaupassa laskin 13 asiasta kirjoitettua kirjaa. Useimmat niistä edustavat eri asteisen tuhon näkemystä... Vuosi 2000 aiheuttaa ongelmia mutta ei mitään vakavaa..."

Vuosituhat vaihtuu virallisesti vasta vuoden 2000 vaihtuessa vuoteen 2001. Oikeasti Kristuksen syntymästä on jo kulunut selvästi yli 2000 vuotta. Elämme jo 4-7 vuotta toisen vuosituhannen puolella riippuen siitä mitkä ajanlaskussa tehdyt virheet luetaan varmoiksi virheiksi.

Rooman kirkon johtajan, paavin johdolla kristikunta astuu "riemuvuoteen". Riemuvuonna kristikunta yhdistynein voimin haluaa vedota maailman poliittisiin päättäjiin yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Köyhien maiden toivotaan saavan valtionvelkansa anteeksi.

Riemuvuosi on nähty maailman evankelioimisen tärkeänä kulminaatiopisteenä. Vuosia ennen tätä evankeliumin esittämiseen ja sen sisältöön on jo vaikutettu. Lähetystyö on suurelta osin hyväntekeväisyyttä ja sosiaalista toimintaa. Julistus on aina enemmän ja enemmän kristillisen elämäntavan esittämistä, jotta ihmisestä tulisi hyvätapainen kansalainen.

Hyvissä tavoissa ei sinällään ole mitään väärää. Samalla kuitenkin synnistä ja etenkin Raamatun opista lisääntyvästi vaietaan. Sisäisen pelastusvarmuuden sijaan tarjotaan monesti okkulttis-sävytteistä kokemusta, jonka sanotaan olevan Pyhän Hengen työtä. Ihmiset oppivat kokemuskeskeisiksi. Mystiset kokemukset ovat aina olleet keskeisellä sijalla katolisen kirkon opetusta. Kun karismaattinen liike yhdessä evankelisen ja maailman "vapaakristillisyyden" kanssa enentyvästi kokee sen turvallisena yhteistyökumppanina maailman evankelioimisessa niin mitä tästä seuraa: Suuri herätys vai suuri luopumus?

Jumala on onneksi armollinen ja antaa rehellisen etsijän löytää itsensä huolimatta virheistämme. Kääntymys ei koskaan ole ihmisen ansiota. Nykyisen suuria evankelistoja ihannoivan suuntauksen yksi virhe onkin se, että julistajat korotetaan suuriksi Jumalan miehiksi tai naisiksi sen mukaan kuinka paljon huomiota he saavat maailman mediassa. Selkeästi Raamattuun pitäytyvä Jumalan oma ei koskaan tule saamaan maailman suosiota, eikä halua sitä etsiäkään.

Kuten kaikesta voi päätellä kristikuntaa vaivaa edelleen taianomainen pelko koskien vuosilukuja. Raamatun mukaan tiedämme Herran tulon läheisyyden. Ajan merkit puhuvat selvää kieltään ihmiskunnan toivottomasta tilanteesta. Oma äly ilman Jumalan antamaa viisautta on sotkenut planeettamme olosuhteet ja asiat pahasti. Ilman Jumalan varjelevaa kättä ja Hänen pitkämielisyyttään ihminen olisi jo tuhonnut itsensä. Maailma on Jumalan varjeluksessa ja ilman Hänen sallimustaan mitään ei tapahdu.

Odottaessamme joka päivä Jeesuksen toista tulemusta, kuten ensimmäiset kristityt, voimme muistaa Raamatun sanan liittyen Hänen tulemukseensa: "Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä; he söivät, joivat, ostivat, myivät, istuttivat ja rakensivat."

Jeesus viittaa tässä, että Hänen tulemuksessaan maailma elää elämäänsä kuten tavallista. Y2K saattaa aiheuttaa häiriöitä paikallisesti. Maailmanloppu se ei ole. Elämä jatkuu. Tiedostamme kuitenkin, että mitä tahansa voi nopeastikin sattua ajassamme. Maailmantilanne voi muuttua yhdessä yössä. Mutta kaikki on Jumalan kädessä. Aika on Hänen luomansa ja Hänen hallitsemansa käsite. Ulkopuolella ihmisen vaikutusvallan Hän on asettanut aikakaudet ja määrähetket kullekin asialle.

Meidän tehtävämme ei ole asettaa määräaikoja vaan toteuttaa Herran käskyä elää Hänen yhteydessään ja todistaa Hänen pelastusteostaan ihmiskuntaa kohtaan.

Uskovina me emme odota maailman tuhoa, emme Y2K katastrofia, emme antikirstusta vaan Herraamme Jeesusta. Hänen varalleen meidän tulee olla valmiita kaiken aikaa. Se on raamatullinen toivo. Meitä kehotetaan, "odottamaan taivaista Hänen Poikaansa, jonka Hän on herättänyt kuolleista, Jeesusta, joka pelastaa meidät tulevasta vihasta."

Herran omien sanojen mukaan Hänen tullessaan maailman meno on kuten se on aina ollut. Syödään, juodaan, myydään, ostetaan ja rakennetaan.

Se ei tarkoita etteikö eri puolilla maailmaa tapahtuisi vaikeita ja tuhoisia asioita kuten aina on ollut. Katastrofit saattavat kohdata meitäkin.

Monet sekoittavat ahdistuksen ja maan päällä tapahtuvan kärsimyksen Jumalan vihan ajan kanssa. Uskovina me koemme ahdistusta ja kärsimystä maan päällä ja seurakunta joutuu ajoittain kokemaan vainoa eri puolilla maailmaa. Tässä kaikessa Jumala itse on kuitenkin luvannut olla omiensa kanssa vahvistaen ja auttaen, jotta Hänen evankeliuminsa kirkastuisi.

Jumalan viha on kuitenkin muuta. Se kohdistuu Jumalan jo lopullisesti hylänneeseen maailmaan ja ihmiskuntaan. Siitä ajasta seurakunta on poissa. Jumalan armoa kuitenkin kuvaa, että vihankin aikana Hän antaa pelastuksen ja iankaikkisen elämän lahjan niille, jotka Hänen puoleensa katsovat syntinsä tunnustaen.

Meille tärkeää on tiedostaa mikä on oma tilanteemme Jumalan edessä. Mennyt on mennyttä, nykyisyys on tässä, tulevaisuus on yksin Hänen hallussaan ja tiedossaan. Maailmaa yhdennetään poliittisesti ja uskonnollisesti. Jumalan sana merkitsee yhä vähemmän yhä useammille vaikka uskonnollisuus lisääntyy. Paavali muistuttaa meitä: "Mutta mitä tulee meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen ja meidän kokoontumiseemme hänen tykönsä, niin me pyydämme teitä, veljet, ettette anna minkään hengen ettekä sanan… heti järkyttää itseänne, niin että menetätte mielenne maltin, ettekä anna niiden itseänne peljästyttää…"2Tess.2:1-2

"Mutta te veljet, ette ole pimeydessä, niin että se päivä voisi yllättää teidät niin kuin varas… Sillä ei Jumala ole määrännyt meitä vihaan vaan saamaan pelastuksen Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta." 1Tess.5:4,9.

Juhani Aitomaa

Tämän artikkelin täydellisenä alaviittein varustettuna saa tilaamalla:

Kristityn Foorumi

PL 571

33101 Tampere

 

alkuun / johdanto / kristityn foorumi artikkelit / israel / linkit / mikä on kristityn foorumi

Lähetä sähköpostia

.