Voimmeko luoda oman todellisuutemme?

 

 

Tri Cathy Burns (otteita kirjasta Tongues, Prosperity and Godhood, Sharing 2001)

 

Useat karismaattiset ja helluntailaiset julistajat käsittelevät puhutuissa sanoissamme olevaa voimaa. He väittävät, että voit saada kaiken mitä sanot: terveyden, varallisuuden, ilon, pelastuksen, jne. Muutama esimerkki:

-          Voit saada sen mitä puhut (Charles Capps, Kenneth Hagin, Frances Hunter).

-          (Jeesus) sanoi, ’kaiken mitä te anotte rukouksessa uskoen te saatte’. Ympäröi sana ”kaiken”. Kun Hän sanoi ”kaiken” Hän ei tarkoittanut yhtä tai kahta asiaa… Hän ei tarkoittanut 50%... kaikki tarkoittaa 100% (Morris Cerullo).

-          Itse asiassa puhut itsesi pelastukseen (Dean Finnegan)

-          Luomisvoima oli Herran suussa, se on myös sinun suussasi (C Capps)

-          Sanamme saavat enkelit toimimaan puolestamme toteuttamaan mitä tahansa sanomme (Gloria Copeland)

-          Mitä tahansa tulee ulos suustasi se toteutuu elämässäsi (Robert Tilton)

-          Sanat ovat maailmankaikkeuden voimakkain asia (C Capps)

-          Puhu kuolemasta ja saat sen… puhu köyhyydestä ja ongelmista ja sen saat, koska luot niiden todellisuuden sanoillasi (Frederick K C Price).

 

Eräät ns. ”kristityt” yrittävät perustella teoriaansa: ”sano mitä haluat niin saat sen”, tai ”mitä tunnustan sen saan”, Raamatusta asiayhteydestä irralleen otetuilla jakeilla.

 

Niitä ovat mm. 1Moos1:1-14, Snl.15:23, 18:21, Room.4:17, 10:8-10. Katsotaan vaikka 1 Moos1:1-14. Tässä Jumala luo maailman sanansa kautta. Näiden menestyssaarnaajien mukaan se osoittaa, että me, kuten Jumala, voimme puhua asiat todellisiksi sanan voimalla.

 

He unohtavat kuitenkin ainakin kaksi asiaa. Ensiksi me emme ole Jumala eikä meillä ole Hänen kykyjään. Ainoa syy siihen että maailma luotiin Jumalan sanan voimasta, oli että Jumala itse sanoi niin. Luominen ei tapahtunut sanojen voiman kautta vaan niiden Sanojan voimasta,  koska Kaikkivoiva Jumala sanoi niin.

 

Toiseksi, Jumala ei vain sanonut ja sitten istunut hiljaa. Hän myös toimi, erotti valon pimeydestä ja perusti ”taivaanvahvuuden”. Hän myös teki Aadamin ja eläimet. Kun Hän loi Eevan Hän ei vain puhunut, vaan otti yhden Aadamin kylkiluista ja teki siitä Eevan. Jos Kaikkivaltias Jumala teki asioita, kuinka me mitättömät olennot ajattelemme, että voimme vain sanoa sanan ja sitten istua odottamaan, että kaikki halumme täytetään?

 

Toinen jae joita nämä ihmiset käyttävät, kuten Marilyn Hickey, on Room.4:17, jossa mainitaan mm.: ”kutsuu olemattomat, ikään kuin ne olisivat”. He sanovat, että voimme puhua sanojemme kautta olemattomat asiat todellisiksi koska Raamattu niin sanoo.

 

Tämä päätelmä on virheellinen, sillä sananpaikka ei lainkaan viittaa ihmiseen. Siinä sanotaan täysin selvästi, että Jumala kutsuu olemattomat ikään kuin ne olisivat.

 

Monet niistä jotka tunnustavat ”sano se niin saat sen” oppia, liittävät Jumalan kyvyt ihmiseen. Se riisuu Jumalan Hänen ainutlaatuisuudestaan ja nostaa ihmisen Jumalan rinnalle. Tietenkään nämä samat opettajat eivät epäröi kertoa meille, että me olemme jumalia.

 

Raamattu myös sanoo, että sanamme eivät yksin ole riittäviä: ”Jos veli tai sisar on alaston ja jokapäiväistä ravintoa vailla ja joku teistä sanoo heille: ’Menkää rauhassa, lämmitelkää ja ravitkaa itsenne’, mutta ette anna heille ruumiin tarpeita, niin mitä hyötyä siitä on. Samoin uskokin, jos sillä ei ole tekoja, on itsessään kuollut.” Jaak.2:15-17.

 

Raamatun sanojen irrottamisen asiayhteydestä lisäksi Kenneth Hagin ja muut opettavat, että ”voiman sanaa” pitää toistaa uudelleen ja uudelleen. Mutta Jeesus sanoo selvästi: ”Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko niin kuin pakanat, jotka luulevat että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan”, Matt.6:7.

 

Ja vielä Hän lisää: ”Älkää siis olko heidän kaltaisiaan, sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennen kuin Häneltä anottekaan” j.8.

 

Heti näiden sanojen jälkeen Jeesus opettaa Isä Meidän rukouksen. Siinä on pyyntö: Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ei ole siis väärin pyytää jokapäiväisiä tarpeita, mutta nämä tarpeet eivät täyty vain puhumalla.

 

Paavali mainitsee, että Jumala on jopa voimallinen tekemään ”enemmän kuin kaikki mitä me anomme tai ymmärrämme, sen voiman mukaan, joka meissä vaikuttaa” Ef.3:20, joten puhuminen ei ole tarpeen.

 

Raamattu ei siis opeta puhutun sanan voimaa, eikä opin alkuperä ole Raamatussa. Mistä se tulee? Käytetäänkö tätä tekniikkaa jossakin? Kyllä! Okkultistit ja New Age oppien seuraajat perustavat paljon sen varaan. Okkultistit ovat kautta aikojen uskoneet ja opettaneet sanojen voimaa. Hekin, kuten monet kuuluisat karismaattisen liikkeen johtajat, väittävät, että saat sen mitä puhut. Seuraavassa esimerkkejä okkultisteilta:

-          Voit saada kaiken minkä nimeät – tee selväksi, että kirjoitat, ajattelet ja puhut mikä on todellinen halusi (Madge Leonard)

-          Tunne jatkuvasti (sano tai ajattele) Minä Olen (I AM) vastaa tarpeisiisi. …kiellä vastakkaiset asiat ja jatka sanmista Minä Olen Jumalan lapsi ja kaiken mitä Jumalalla on perillinen ja kaikki mitä haluan on minun jos pyydän sitä Isältä. …Haluat nämä asiat ja olet nimennyt ne. Nyt vaadi niitä” (M Leonard)

-          Olen pitkään uskonut että voimme luoda oman todellisuutemme (C Norman Shealy)

-          Kutsu voimaa… kanavoi todellisuus joka on sinun jumalallisen syntyperäsi takia! (Dick Sutphen)

-          Luomme oman todellisuutemme (Catherine Groves).

 

 

Olen varma, että olet samaa mieltä siitä, että eräiden ”kristittyjen” johtajien opetus on samankaltaista kuin New Age liikkeen opettajien. Miksi? Koska New Age oppi on päässyt sisälle seurakuntiin ja nyt ns. kristityt johtajat puhuvat kuten okkultistit ovat tehneet vuosisatojen ajan. Eräs New Age liikkeen jäsen kirjoittaa: ”Yksi suurin etu, joka meillä new ageläisillä on, on, että kun okkulttinen, metafyysinen ja new age terminologia on poistettu, meillä on konsepti ja tekniikka jonka suuri yleisö helposti hyväksyy. Joten, voimme muuttaa nimet ja demonstroida voimaa. Siten avaamme New Agen ovet miljoonille jotka normaalisti eivät ole vastaanottavaisia”.

 

Mantrat tai ”voiman sanat” ovat usein käytössä okkultiikassa kun halutaan päästä muuttuneeseen tajunnantilaan tai transsiin. Näitä ”voiman sanoja” toistetaan uudestaan ja uudestaan, kunnes transsitila saavutetaan. Tässä tilassa mieli on avoin kaikille demonisillekin voimille koska ihmisen oma rationaalinen kyky ajatella suljetaan sanojen toistamisen kautta pois.

 

Onko ihme, että Raamattu varottaa juuri ”tyhjän hokemisesta”, sanojen toistamisesta. Jumala kyllä tietää, että sanojen toistotekniikka avaa mielen demoniselle vaikutukselle ja siitä Hän varoittaa.