Verikuut, sapatit ja riemuvuodet – onko niillä merkitystä UT:n kristitylle?

Juhani AitomaaParin viime vuoden aikana on kovasti kohistu sapatti- ja riemuvuosista sekä ns. verikuuilmiöstä, joita seikkoja sitten pyritään soveltamaan VT:n profeetallisen sanan selityksessä. Tähän liitetään myös Jeesuksen toinen tulemus, jonka ajankohtaa aina on pyritty arvioimaan mm. ihmisen historian ja luomakunnan tapahtumista. Erityisesti ns. verikuuilmiö, jotkut ovat puhuneet ”superverikuuilmiöstä”, herätti eräissä kristittyjen Israel -piireissä maailmalla huomiota aiheesta kirjoitettujen kirjojen ja puheiden kautta. Laineet tästä ovat lyöneet Suomeenkin, jossa asioita on käsitelty kirjoitetussa ja puhutussa sanassa. Mm. eräässä TV7 Israel -ajankohtaisohjelmassa syyskuussa 2015 ennakoitiin vakavissaan, että syys-lokakuun vaihteessa 2015 USA:ssa tapahtuisi yksi historian suurimmista talousromahduksista. On helppo nähdä, että suomalaiset asiasta puhuneet ovat pitkälti tukeutuneet tässä artikkelissa mainittuihin amerikkalaisiin lähteisiin. Tämä ”hypetys” jatkui vielä vuoden 2016 puolella.


Verikuuilmiö nousi puheenaiheeksi erityisesti kahden amerikkalaisen pastorin toimesta. Neljä peräkkäistä kuun pimennystä, ns. tetradi, alkaen huhtikuun 15 päivä 2014 ja päättyen syyskuun 28 päivä 2015, olisi erityinen merkki maailmalle ja erityisesti kristityille siitä, että Jumalan tuomiot maailmalle ja kristittyjen ylösotto ovat aivan ”oven edessä”. Lisäpontta tälle väitteelle haettiin siitä, että noissa pimennyksissä kuun väri olisi punainen ”veren” väri liittyen raamatunkohtaan Joel 2:31: ”aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä” (esiintyy myös Apt.2:20). Myös Ilm.6:12 mainitsee kuun muuttumisen ”kuin vereksi”.


Tunnettu amerikkalainen ja suuren ”Cornerstone” -seurakunnan Israel -myönteinen pastori John Hagee alkoi puhua saarnoissaan asiasta vuonna 2012. Hagee sai taannoin paljon arvostelua osakseen antamalla ymmärtää, että juutalaista kansaa ei pidä evankelioida. Aiemmin jo vuosia sitten hän ennusti viimeisten hetkien olevan käsillä vuonna 1990. Hageen mukaan tetradi olisi mm. ”massiivinen ilmoitus taivaasta” painottaen voimakkaasti Jeesuksen tulemusta samassa yhteydessä. Eräässä CBN Newsin haastattelussa Hagee spekuloi tetradin viimeisen kuunpimennyksen syyskuussa 2015 merkitsevän pian sen jälkeen syttyvää sotaa Israelin ja Iranin välille. Vuonna 2013 Hagee julkaisi kirjansa: ”Four Blood Moons: Something Is About to Change” (Neljä verikuuta: jokin on muuttumassa).


Pastori Mark Biltz julkaisi kirjansa ”Blood Moons: Decoding the Imminent Heavenly Signs” (Verikuut: tulevat taivaalliset merkit avattuna), vuonna 2014. Hän sanoo tutkineensa aihetta aina vuodesta 2007 lähtien. Vuonna 2008 hän ennusti Jeesuksen paluun tapahtuvan vuonna 2015 syksyllä. Biltz ja Hagee ovat myös toimineet asiassa yhdessä. Biltzin mukaan vastaavia tetradeja on ollut vain muutama viimeisen 2000 vuoden aikana ja aina niiden yhteydessä on tapahtunut suuria asioita Israelia koskien. Näitä olisivat juutalaisvaltion syntyminen 1948, kuuden päivän sota 1967 ja juutalaisten karkotus Espanjasta 1492. Edelleen, että kyseessä oleva viimeinen tetradi osuu tarkasti yhteen juutalaisten juhlapyhien kanssa päättyen syksyllä 2015 Lehtimajanjuhlan aikaan. Biltz mm. piti varmana, että sota Lähi-idässä alkaa tetradin päätyttyä vuonna 2016 ja että USA kokee niin massiivisen terrori-iskun, että 9/11 isku ”kalpenee sen rinnalla”.


Onko näillä ilmiöillä sitä merkitystä, joka niille eräiden toimesta on annettu? Vai onko kaiken takana inhimillinen halu herättää ihmisten – kristittyjenkin – sensaation nälkää omaksi hyödyksi, kuten Hagee ja Biltz -kaksikko? Monet tutkijat - alkaen siitä, kun Hagee alkoi esittää omia näkökantojaan vuonna 2012 - ovat tuoneet esille seikkoja, jotka antavat aika huonon kuvan kyseisten pastoreiden ja heidän seuraajiensa historian- ja raamatuntutkimisesta sekä -tuntemisesta.


Kun katsotaan aiheeseen liittyviä raamatunpaikkoja, niin huomataan, että niissä ei viitata nimenomaisiin tetradi-ilmiöihin (kuten viimeinen 2014-15, jossa 4 kuunpimennystä sattui 1 1/2 vuoden jaksossa). Raamatusta emme myöskään löydä kuunpimennysten yhteyttä juutalaisiin juhlapyhiin. Monet raamatuntutkijat ovat myös sitä mieltä, että kun Pietari puheessaan lainaa Joelin profetiaa, hän liittää sen Pyhän Hengen vuodatukseen kristillisen seurakunnan ”ensimmäisenä helluntaina”. Tästähän Apostolien tekojen 2 luvussa on kysymys. Jae 16 kuuluu: ”Vaan tämä on se, mikä on sanottu profeetta Jooelin kautta”. Vaikka Pietarin sanat ymmärrettäisiin koskevan vielä edessä päin olevaa, asiaan on silti mielivaltaisesti liitetty sellaista, josta Raamattu ei kuitenkaan yksiselitteisesti kerro.


Entä kun Israelin maalla asunut israelilainen profeetta Joel kirjoittaa kuun muuttumisesta ”kuin vereksi”, tarkoittaako se, että kyseinen tapahtuma ei silti näkyisikään Israelissa? Se, mistä asiasta opettavat eivät niin paljon mainitse on, että kyseinen tetradi ei juurikaan näkynyt Israelissa. Se saattoi vilahtaa nopeasti vain syyskuun 28 päivän aamuna ennen auringonnousua, siinä kaikki. Ei siis voida sanoa, että Israelissa olisi ihasteltu verenpunaista kuuta juutalaisten juhlapyhien aikana. Punertava kuu kunkin yksittäisen pimennyksen aikana näkyi vain osassa maailmaa.


Näissä ilmiöissä kuun väri on punainen vain hetkittäin. Se vaihtelee ruskean, punaisen, oranssin ja joskus jopa keltaisen sävyissä. Väriin vaikuttaa muutokset maan ilmakehässä. Sitäpaitsi Joelin profetiahan pitäisi ottaa huomioon kokonaan, ei vain osaa siitä. Sen mukaan ”aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi”. Puhutaan siis erityisesti auringonpimennyksestä. Kyseinen tetradi oli osittainen kuunpimennys, ei voida puhua täydestä pimeydestä, johon Raamatussa viitataan ja etenkään, kun kyseinen seikka ei juuri lainkaan näkynyt Israelissa eikä Jerusalemissa.


Verikuuilmiön merkitystä on laajasti perusteltu väitteellä, että niiden ilmestyminen olisi yhteydessä ja nimenomaan edeltäisi Israelille ja juutalaiselle kansalle tapahtuvia merkittäviä asioita. Ilmiön tulisi aina edeltää jotakin merkittävää, olla varoitus, merkki jostakin tulevasta. Näin olisi ollut mm. laita edellä mainitun juutalaisten karkotuksen Espanjasta ja 6-päivän sodan suhteen. Tiedetään, että vuonna 1493 oli tetradi. Fakta on kuitenkin, että juutalaisten karkotus tapahtui jo vuotta ennen, 1492. Karkotus päätettiin jo vuonna 1478. Kun tetradi oli vuonna 1949, niin Israel oli jo itsenäistynyt vuotta aiemmin. Myös 6-päivän sota alkoi jo silloisen tetradin ensimmäisen pimennyksen jälkeen, ei vasta koko syklin jälkeen, kuten näiden julistajien väite edellyttäisi. Jos tetradien ilmestyminen olisi jokin erityinen merkki niin sen kaavan mukaan Israelille olisi pitänyt tapahtua jotakin erityisen merkittävää jo vuonna 2013 eikä vasta 2016 (jota sitäkään ei ainakaan vielä ole tapahtunut).


Kun asiaan liitetään juutalainen perinne ja ajanlasku, siihen ei sisälly mitään ”erityistä”, jota verikuusta puhuvat antavat ymmärtää. Juutalainen kalenteri perustuu kuun kierrolle. Siksi myös juutalaiset juhlapyhät osuvat täyden kuun aikaan. Kuunpimennyksetkään eivät täten ole mikään erityinen tapaus juutalaisessa historiassa. Tetraditkaan eivät ole erityisen harvinaisia. Itse asiassa niitä tapahtuu aika usein. Myös ns. verikuita on historiassa ollut useita eikä niihin ole liittynyt maailmanhistoriaa tai Israelia järisyttäviä tapahtumia. Ne menevät ja tulevat Jumalan päätöksen mukaan kuten kaikki luonnonilmiöt. Esim. mitä erityisen merkittävää tapahtui tetradeissa 162, 795, 842 tai 860 jKr.? Kun annetaan ymmärtää, että verikuut ovat aina yhteydessä johonkin Israelille merkittävään, se ei ole lainkaan totta. Historiasta löytyy lukuisia tärkeitä tapahtumia Israelin historiassa ilman minkäänlaista tetradia, kuten toisen temppelin tuho v.70, karkotus maasta v.135, holokausti v.1943, jne.


Entä sapattivuosi- ja riemuvuosisyklit? Myös niiden merkitystä on korostettu verikuuilmiön yhteydessä. Erityisesti riemuvuosi on ollut esillä. Eräät kristityt ovat myös liittäneet tähän yhteyteen mm. Danielin kirjan vuosiviikkoennustuksia ym. Näitä löytyy netistä runsaasti. Erityisesti Jonathan Cahnin kirja ” The Mystery of the Shemitah: The 3,000-Year-Old Mystery That Holds the Secret of America's Future, the World's Future, and Your Future!” (Shemitah -mysteeri: 3000 vuotta vanha mysteeri joka pitää sisällään salaisuuden Amerikan, maailman ja sinun tulevaisuudesta), 2014 innosti spekuloijia entisestään ja sitä on luettu myös Suomessa.


Cahnin kirja on myynyt varsin hyvin, kuten yleensä tähän kirjallisuuden lajiin kuuluvat kirjat myyvät. Eli niissä esitetty ei perustu huolelliseen raamatun- ja historiantutkimiseen vaan tärkeintä on luoda illuusio jostakin kirjassa olevasta merkittävästä ”tiedosta” tai ”sanomasta”, joka ei kuitenkaan kestä tarkastelua. Mutta niin on tarkoitettukin. Kyse on siitä, että etenkin amerikkalaisessa maailmassa näin tehdään rutkasti rahaa lyhyessä ajassa. Näitä rahojahan ei tarvitse maksaa takaisin vaikka kirjoittaja puhuisikin palturia, hänhän esitti ”vain omia näkemyksiään”.


Juutalaisuudessa sapattivuosi kuului aina 7 -vuoden sykliin (shemittah) ja riemuvuosi 7x7 shemittah -syklin jaksoon, eli aina 50 vuosi (yovel). Juutalaiset eivät ole niitä viettäneet enää vuosisatoihin. Jo varhaiset rabbit kiistelivät kuuluisiko riemuvuotta viettää 49 vai 50 vuotena. Jälkimmäinen tulkinta sai suuremman suosion. Kukaan ei itse asiassa tarkkaan tiedä, mille vuodelle riemuvuosi nyt osuisi. Verikuumelskauksen yhteydessä sitä on sovitettu tämän ilmiön yhteyteen. Toisten mukaan se ”varmuudella” on vuosi 2017. Eräät toiset taas ovat laskeneet, että sen oikea paikka olisi vasta vuosijakso 2018-19. Tämä laskelma perustuu kuuluisan juutalaisen rabbi Maimonideksen (1135-1204) arvioon oman aikansa riemuvuodesta, jota hän ei itsekään pitänyt eksaktina tietona. Kun juutalaiset rabbit eivät kykene näitä aikamääriä arvioimaan, kuinka sitten meidän aikamme eräät kristityt?


Kun asiat eivät ole siten, eikä tapahdu mitä tällaiset julistajat kertovat, he kyllä löytävät selityksiä joilla ”pääsevät kuin koira veräjästä”. Sitten aloitetaan taas uusi kierros uudella asialla. Jumalan luomakunnassa on monia ihmeellisyyksiä joita voimme seurata. Jeesuksen paluu on Raamatussa ilmoitettu varma asia. ”Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä myöskään Poika, vaan Isä yksin”, Matt.24:36. Sillä spekulointi on väärin samoin kuin erilaisten kokonaan tai osittain paikkansapitämättömien väitteiden esittäminen faktoina.