Toronto, Pensacola - nyt Lakeland ja Todd Bentley

 

Toronto, Pensacola ja nyt Lakeland, paikkoja joita karismaattiseen liikkeeseen kuuluvat väittävät Pyhän Hengen erityisen läsnäolon keskuspaikoiksi. Monet karismaattisen liikkeen "profeetat" ovat vuosien aikana julkituoneet kuinka heidän lupaamansa suuri, maailmankattava "herätys" toimii ilman näkyvää keskushenkilöä. Mutta eikö olekin kummallista, kuinka tuon uuden "herätyksen" ilmentymät aina ovat riippuvaisia jostakin keskushahmosta, ihmisestä. Floridan Lakelandissa tämä on suurille joukoille ennen melko tuntematon Todd Bentley.

 

Kristityn Foorumin sivuilla Todd Bentley on ollut esillä aiemmin vuonna 2003 artikkelissa Herätys osa 1, jossa mainitaan hänen näkynsä suuresta herätyksestä, jossa ”Joelin armeija” toimii. Bentley lainaa Rick Joynerin, Benny Hinnin, Paul Cainin, Jack Deeren, ym. ”profetioita” aiheesta. Hän kertoo näystään, jossa 8-vuotias poika Raamattu kädessään ”saarnaa tulessa ja rohkeudessa tuhansille” (IRN, 4.9.2002, End-time Joel’s Army, Supernatural Signs ). Bentley on vankkumaton lopunajan "Joelin armeija" -idean kannattaja ja edistäjä. Erääksi innoittajakseen hän on maininnut intialaisen evankelistan Sundar Singh'in (1889-1929). Mielenkiintoista on, että Singh oli universalisti (kaikki pääsevät lopulta taivaaseen) joka sanoi olleensa henkimaailmassa (henkimatkoilla) yhteydessä Emanuel Swedenborgiin (1688-1772), swedenborgilaisen kirkkoliikkeen perustajaan, joka opetti mm. että pelastus riippuu myös hyvistä teoista, oli aikansa karismaattinen näkyjen ja ilmestysten näkijä, kertoi enkelitapaamisistaan, ym. Yleisenä huomiona voidaankin sanoa, että Todd Bentley on ottanut oppinsa ja toimintansa ainekset karismaattisista/new age/okkulttisista lähteistä, ja vienyt ne "uudelle tasolle".

 

Bentley on kanadalainen mies, syntynyt 1976. Jo varsin nuorena hän sotkeutui laittomuuksiin ja huumeisiin, saaden vankeustuomion 7-vuotiaan pojan seksuaalisesta ahdistelusta. Käytyään vajaa 20 vuotisena kuoleman rajamailla, Bentley tuli uskoon ja aloitti evankelistana. Oman sanomansa mukaan hän on ottanut oppia mm. Benny Hinnistä ja Kathryn Kuhlmanista. Epämääräiset profeetat Bob Jones ja Paul Cain (joutui joksikin aikaa sivuun profeetan hommista kun vuosia jatkunut alkoholiongelma ja homoseksuaalinen suhde paljastuivat) ovat hänen mentoreitaan. Cain on julistanut Bentleyn olevan "uusi Elia". Pensacolan, eli ns. Brownsvillen herätyksen John Kilpatrick ja Steve Hill ovat siunanneet Bentleytä tehtäväänsä jne. Voi olla, että Steve Hillinkin suosion saanut Bentley kutsutaan jossakin vaiheessa Suomeenkin.

 

Bentleyn ulkonäössä silmiinpistävää ovat runsaat tatuoinnit, jotka hän on teettänyt kehoonsa, omien sanojensa mukaan, ennen ja jälkeen uskoontulon. Käsivarret ja suuri osa koko ruumiista on tatuoitu. Bentleyllä on myös lävistyksiä kehossaan. Eräässä tilaisuudessaan Bentley esiintyi hevimetallimusiikki t-paidassa jossa luki "KILLER". Kaikella tällä on tarkoituksensa imagon luomisessa. Tänä päivänä löytyy useita kristittyjä, joihin Bentleyn muista erottuva ulkomuoto ja siihen sopiva tyyli vetoaa - sehän vain lisää kokoustilanteen jännitystä ja viihdearvoa. Jotta show saavuttaa tavoitteensa (shown vetäjien maineen lisääntyminen ja rahankeruu), siinä pitää olla jotakin "uutta" maustetta.

 

Tänään Bentley johtaa Fresh Fire Ministries järjestöään ja esiintyy suurissa ja kalliissa massakokouksissa ympäri maailmaa, kuten jokaisen itseään kunnioittavan maailmanevankelistan tulee tehdä. Bentleyn opetuskasetit leviävät maailmanlaajuisesti. Keväällä 2008 hän aloitti kokoussarjan Floridan Lakelandissa, ja tämä kokoussarja on saanut suurta huomiota karismaattisessa liikkeessä kuin aikanaan Toronto ja Pensacola. Floridalainen Ledger-päivälehti mainitsee: "herätys on saanut suuren huomion maailman helluntailiikkeessä, kiitos siitä julkaistujen nettivideoiden ja God TV:n ohjelmien ansiosta. Ihmisiä saapuu Lakelandin kokouksiin muista kaupungeista ja lentäen myös muista maista". Kokouksissa "ilmenee" kaikkia mahdollisia "torontolaisia" ilmiöitä: kultahippuja, kultapaikkoja hampaisiin, timanttipölyä, ym. Parantumisista puhutaan paljon, kuten aina näissä yhteyksissä.

 

Mikä tässä herätyksessä ja sen keskushenkilössä on erilaista verrattuna aiempiin? Ainakin se, että Bentley korostaa ehkä vieläkin selvemmin Pyhän Henkeä omana persoonanaan erossa Isästä ja Pojasta, kuin mitä monet muut karismaattisen liikkeen suuret nimet. Toinen Bentleyn korostus liittyy enkeleihin. Hän esittää enkelit erittäin keskeisinä toimintansa kannalta. Yleiskuva Bentleyn opetuksesta ja toiminnasta on, että hengen jakamisessa, ihmisten kaatamisessa, parantamisessa ja heille profetoimisessa hän on selvästi karkeampi, ei niin sulava taidoiltaan kuin esim. Benny Hinn ja monet muut. Videoissa hän näyttää välillä työntävän ihmisiä kumoon, huutaen samalla 'boom', 'bam' yms. Opetuksessaan hän on ottanut aineksia karismaattisen liikkeen uskomuksista ja kehittänyt niitä edelleen. Bentley vie kuulijansa selvästi henkimaailman lumoihin, puhuu avoimesti transsitilasta jumalallisena kokemuksena ja kehuskelee enkeli-ilmestyksillä, taivaassa käynneillään ja yhteyksillä kuolleiden kanssa. Kaiken tämän Raamattu selvästi tuomitsee. Mm. Kol.2:18 varoittaa: "Älköön teiltä riistäkö voittopalkintoanne kukaan, joka on mieltynyt nöyryyteen ja enkelien palvelemiseen ja pöyhkeilee näyistään ja on lihallisen mielensä turhaan paisuttama". Tässä yhteydessä "nöyryys" tarkoittaa ihmisten edessä näkyvää "väärää" nöyryyttä, jolla vaikutetaan muihin omaksi eduksi, mutta joka ei ole sama asia kuin nöyryys Jumalan edessä.

 

Eräällä useista taivaskäynneistään Todd sanoo puhuneensa apostoli Paavalin kanssa. Paavali asuu taivaassa pienessä mökissä. Hän kertoi Toddille kirjoittaneensa Heprealaiskirjeen (korj.26.8.08 – aiempi maininta Apostolien teot oli virheellinen) Aabrahamin avustuksella. Bentleyn mukaan Paavalia ennen elänyt ja kuollut Aabraham ilmestyi Paavalille auttaen tätä kirjoitustyössä. Lukemamme Hepr. on siis Aabrahamin innoittama. Hän mainitsee "Paavalin" sanoneen: "Kirjoittaja ei ole niin selvä koska sen tekivät minä ja Aabraham. Aabraham jakoi sisällön kanssani". Näin siis kuuluu yksi Todd Bentleyn suuri ilmestys seurakunnalle. Monet karismaattiset nimihenkilöt perustavat asiantuntemuksensa Jumalan Sanaan epäraamatullisiin, Sanan ulkopuolisiin ilmestyksiin ja näkyihin: Jumala sanoi minulle..., Pyhä Henki puhui minulle..., jne. Mikä näiden toinen toistaan seuraavien, jopa typerien "ilmestysten" merkitys on? Lyhyesti: ne toimivat kuin iltapäivälehden sensaatio-otsikot, herättävät ihmisten sensaationälkää, kiinnostusta yliluonnolliseen ja vahvistavat puhujan auktoriteettia "Jumalan valittuna" ja "voitelemana" henkilönä, jonka kautta voin saada avun ongelmiini.

 

Bentleyn Pyhä Henki ja häneen yhteydessä oleva enkelimaailma edustaa selvästi yli ja ohi Jumalan ilmoituksen menevää toimintaa. Kun Raamatun Jeesus korostaa Pyhän Hengen olevan Hänen todistajansa, Bentley jättää sen vain sivulauseeksi antamalla ymmärtää ettei Jeesus ole oikeastaan mitään ilman Pyhää Henkeä. Bentleyn edustama henki on hänen läheinen, intiimi, seuralaisensa. Hän on selvästi tutustunut tarkkaan Benny Hinnin Pyhä Henki -käsitykseen ja kehittänyt sitä edelleen. Bentleyn mukaan (esimerkit opetuksesta Intimacy with the Holy Spirit) PH on "tullut minulle aivan yhtä todelliseksi kuin kuka tahansa mies tai nainen voisi olla missä ja milloin tahansa. Tosiasiassa on aikoja, kun hänen läsnäolonsa on niin todellista, että se on kuin persoona leijumassa olkapääni yläpuolella. Toisinaan olen kävelemässä ja koen hänen läsnäolonsa liikkuvan mukanani. Tunnen sen". Ja vielä enemmän: "Tunnen hänen (PH:n) kuten tunnen vaimoni. On tapauksia kun vaimoni vain katsoo minuun ja tiedän heti mitä hän ajattelee. Niin on kun olet läheisessä yhteydessä toiseen, tiedät vain..."

 

Bentleyn PH ilmestyy hänelle paljolti kiehtovana, feminiininä kokemuksena. Hän sanoo tuntevansa ja tietävänsä Pyhän Hengen kuten ihmisen voi tuntea. "Pyhä Henki ei ole nainen, mutta hän on kuin nainen tunteiden alueella".

Bentleyn luona majaileva henki on tunteellisen herkkä ja haluaa ja kaipaa ihmisten palvontaa. "Hän rakastaa sitä kun sanomme: 'Pyhä Henki, haluan sinut'. Vaikka sanoisimme sen sata kertaa, hän rakastaa kuulla mitä sanomme, aivan kuin vaimoni pitää siitä kun kuulee minun sanovan: 'rakastan sinua', aina uudelleen ja uudelleen".

Henki saadaan toimimaan erityisesti silloin, kun häntä on ihmisvoimin miellytetty: "Kun teemme niin, hän aina ilmestyy mahtavalla tavalla. Vou! Miksi näin? Koska hän on tervetullut, kutsuttu ja rakastettu. Se antaa hänelle todellista mielihyvää ja iloa".

Bentley sanoo tuntevansa myös sen, kun Pyhää Henkeä on satutettu. Tällöin Pyhä Henki tulee Toddin lohdutettavaksi: "On aikoja kun tiedän koska häntä on kiusattu enkä todellakaan pidä siitä! Hän tulee ja odottaa minun tekevän asialle jotakin, (sanon hänelle): 'olen pahoillani Pyhä Henki, mutta nämä ihmiset, nämä ihmiset...' ja tunnen kuinka hän itkee. Tunnen koska hän murehtii. Mitään ei sanota, tunnen vain sen koska olemme niin läheiset". Jos Bentleyn kokemus on todellinen, eikä teeskentelyä, hän puhuu kokemuksesta jonka lähde on henkimaailmassa, mutta ei suinkaan Raamatun Pyhä Henki.

 

Bentleyn jumalakokemus ja -käsitys ei ole raamatullinen yksi Jumala, vaan lähestyy pakanuuden monijumalaista käsitystä: "Olen päässyt pisteeseen, jossa voin erottaa jumaluuden eri persoonat - onko kyseessä Isä, Jeesus vai Pyhä Henki - aivan kuin pystyn erottamaan kolmen lapseni erilaiset persoonat. Saatan rukoilla sanoen 'Jeesus, kallis, ihana Jeesus, rakastan sinua' ja sitten yhtäkkiä sanat 'Isä, minun pyhä Isäni' tulevat ulos minusta. Koko huomioni on Isän hyvyydessä ja olen hänen lapsensa. Sitten olen taas takaisin Jeesuksen läsnäolossa. Mutta aivan äkkiä itken ja vapisen ja tunnen PH:n ympäröivän minut kuin huopa laitettaisiin ympärilleni... Tämä suurenmoinen vaihtelu saattaa kestää tunteja, kun Jumala (KF: siis eri persoonat, jumalat) käy luonani ja ymmärrän nämä kolme erilaista persoonaa". Raamatussa on selvä opetus, jonka mukaan PH kirkastaa meille Jeesuksen, jonka kautta tulemme Isän tykö ja tuntemaan Hänen tahtonsa. Isän tahto meitä kohtaan kerrotaan Sanassa, jonka PH tekee meille ymmärrettäväksi sen jälkeen, kun Jumalan armosta näemme itsemme Kristuksen sovitustyötä tarvitsevina syntisinä. Kuten huomaat, Bentley vertaa kokemuksiaan niihin tunnemaailman ja ruumiin kokemuksiin, joita hän kokee ihmisten kanssa. On merkille pantavaa kuinka hän haluaa esittää jumalalliset kokemuksensa arkipäiväänsä kuuluvina, "aivan kuin kolmen lapseni", "kuten vaimoni", jne. Raamattu tekee selväksi, ettei Jumala ole ihminen eikä Häntä voi mitenkään verrata ihmisen kokemuksiin toisista ihmisistä. Ero tulee selväksi, jos luemme Raamatun henkilöiden kuvauksia siitä, kun Jumala on erikoisella tavalla lähestynyt heitä. Tulee selväksi, että heidän kokemuksensa on kaukana arkipäivästä!

 

Monen karismaattisen julistajan tavoin Bentley uskoo okkulttissävytteiseen opetukseen eriasteisista tietoisuuden tasoista. Tietoisuus Jeesuksesta on yksi taso, mutta valaistuneempi kristitty on se, joka on päässyt korkeammalle tasolle jossa ollaan Pyhä Henki -tietoisia: "palvomme Jeesusta ja rukoilemme Isää Jeesuksen nimessä. Mutta on vielä tätä enemmän. Itseasiassa voit päästä toiselle tasolle... koska suhteesi Jumalaan ei ole vain Isän ja Jeesuksen Kristuksen varassa, vaan myös Pyhän Hengen..."

Tälle hengelle Bentley lukee myös Raamattua: "Itseasiassa voin olla sellaisessa suhteessa PH:een, että luen hänelle Raamattua. Miksipä ei! Hänhän on yksi joka on inspiroinut elävän sanan. Hän on opettaja... Kun luen hänelle sanaa, koen olevani niin lähellä häntä, aivan kuin vaimoni lähellä."

 

Bentley liittää okkulttisen, mietiskelyyn kuuluvan mantra-ajatuksen PH:een: "Kun vietän aikaa kunnioittaen Pyhää Henkeä, rakentaen ystävyyttä hänen kanssaan ja kehittäen läheisyyttä, kulkemiseni Jumalan kanssa nousee paljon korkeammalle tasolle".

Jotta tämä pyrkimys toteutuisi, Bentley ilmoittaa käyttävänsä mantra-tekniikkaa: "esimerkiksi, toistaen hänen nimeään uudelleen ja uudelleen ja toivottamalla hänet tervetulleeksi..."

Hän siis käyttää hindulaista tekniikkaa toistaen uudelleen ja uudelleen yhtä nimeä. Tekniikkaa käytetään haluttaessa päästä transsitilaan ja yhteyteen henkimaailman kanssa. Karismaattisessa liikkeessä new age opit ovat olleet jo kauan esillä ja nyt vielä selvästi enemmän. Emergent Chuch (esiintuleva kirkko) -liike ja muut vastaavat mystisyyteen kehottavat jumalanpalvelustoiminnot leviävät. Aivan yleistä on, että tunnetut julistajat, kuten esim. Rick Warren, tuovat avoimesti julki mieltymyksensä oppeihin, jotka edistävät muinaisten uskomusten, transsitilojen, yms. kokemusten merkitystä "Jumalan (läsnäolon) tuntemisen" tiellä.

 

Todd Bentleyn mukaan Healing Rooms -liikkeen uudelleen elvyttäjä Cal Pierce tuli hänen kokoukseensa Grant Pass'iin, Oregoniin, muassaan William Branhamin enkeli. Enkelillä on nimikin: Healing Revival, eli Parantumisherätys. Jumala paljasti Bentleylle, että sama enkeli oli myös John Laken, Healing Rooms -liikkeen perustajan enkeli. Bentley otti vastaan tämän hengen ja kokee nyt sekä tämän "enkelin", että useiden muiden läsnäolon. Bentley todistaa olevansa parantamisasiassa Branhamin ja Laken manttelinperijä, mies, jota avustaa juuri se enkeli jolle on uskottu ihmisten parantuminen. Kuten Branhamin kohdalla, Bentley on riippuvainen enkeleistään ja ja hänen opetuksensa korostaa sitä. Hän sanoo enkeleiden ilmestyvän jatkuvasti ja kehottaa muita samaan kokemukseen: "on ihan ok saada näkyjä, transsitiloja ja yhteyksiä enkeleihin"(opetuksesta Angelic Hosts). Parantumisherätys -enkeli on keskeinen Bentleyn toiminnalle: "tämä enkeli tulee säännöllisesti ja monissa eri yhteyksissä. Kun hän tulee, saan lahjan, kyvyn, diagnosoida ihmisen sairauden vasemman käteni kautta. Toisinaan tämä enkeli tuo tiedon sanat, saan tarkat tiedot Jumalalta koskien ihmisen nimeä, lempinimeä, vuosilukua kun hän sairastui, minkä värinen on hänen autonsa ja mistä osavaltiosta he ovat. Monet ihmiset ovat kokouksissa nähneet tai olleet yhteydessä tähän enkeliin. Aina kun hän tulee, ihmeet lisääntyvät roppakaupalla".

 

Bentley sanoo Betesdan lammikolla käyneen enkelin vierailevan luonaan. Myös Promise, Lupaus, niminen enkeli on Bentleyn tuttuja. Revelation, Ilmestys, -niminen enkeli on Toddin mukaan pienen, viattoman lapsen näköinen, mutta "hänellä on vahvuus, auktoriteetti ja voima. Välillä se tulee kuin Totuuden henki ja to minulle erilaisia näkyjä ja profeetallisia kokemuksia". Raamattu ei puhu mitään enkeleistä jotka näyttäytyvät pieninä lapsina, mutta Benny Hinn kertoo nähneensä näitä "pienen lapsen" kokoisia enkeleitä, samoin ennen mainittu Emanuel Swedenborg, jonka perustama kirkkoliike, ns. swedenborgilaisuus, on edelleen elossa. Swedenborg oli aikansa karismaattinen, joka sai oman liikkeen väittämällä Herran kohdanneen erityisesti häntä ja kuinka hän saattoi vapaasti käydä taivaassa ja helvetissä. Swedenborg kertoi juttutuokioistaan ja kohtaamisistaan niin enkeleiden kuin demonienkin kanssa. Huomaa, kuinka Bentley liittää ko. enkelin nimeen juuri sen nimen, jolla Raamattu nimittää Pyhää Henkeä. Tämä kuvaa hyvin kuinka sekaisin Bentleyn käsitys on. Kun yliluonnollisesta tulee uskonelämän keskipiste ja siihen oikein pyritään (vaikka Raamattu nimenomaan varoittaa), väärä henkimaailma huomioi sen. Se osaa luoda omat vastineensa enkeleille ja Kristukselle ja tuoda ne esille kristillisessä muodossa.

 

Todd Bentley sanoo pyytävänsä Jumalaa lähettämään enkelit tekemään työtä hänen elämänsä ja tehtävänsä hyväksi. Edellä mainittujen lisäksi näitä onkin monenlaisia: "Luokseni on saapunut enkeleitä jotka muistuttavat valopilaria, niin kirkkaita etten saa selvää heidän piirteistään. Eräs enkeli oli näöltään kuin 190 cm pitkä ja hänen hauiksensa ympärys oli kuin 60 cm". Tämä muskelienkeli oli aistillinen, lihaksikas, vaaleatukkainen, tukka ulottuen hartioille asti ja sinisilmäinen. Bentley käyttää tässä yhteydessä enkelistä sanaa "hunk of hunks". "Hunk" on puolialastomien, hyvävartaloisten miesseksitanssijoiden nimitys. Näin Bentley paljastaa enkeli-ilmestystensä seksuaalisenkin luonteen. Jokainen voi verrata näitä kuvauksia Raamatun kuvauksiin enkeleistä ja niiden kohtaamisista. On syytä mainita, ettei kukaan enkelin kohdannut Raamatun henkilö pyytänyt/vaatinut Jumalalta enkelikohtaamista, vaan Jumala lähetti enkelin oman tahtonsa ja aikansa mukaan. Nämä tapaukset ovat Raamatussa erityisiä eivätkä silloinkaan jokapäiväinen Jumalaan uskovan kokemus. Raamatun kuvauksista huokuu taivaallinen pyhyys, joka puuttuu täysin Bentleyn enkelikohtaamisista!

 

Kristittyjen tehtävä on "vapauttaa" enkelit toimimaan. Bentley kerskaa: "Elän läpimurron todellisuudessa, koska olen niin tietoinen enkeleistä että voin sanoa: 'Herra, anna maailmanlaajan evankelioimisen enkelit mukaani juuri nyt. Olen menossa Ugandaan'. Sitten menen Ugandaan ja he antavat minulle lehdistökonferenssin ja pääsyn TV-ohjelmiin ja kaikkiin suurimpiin päivälehtiin koko maassa. Menen ja saarnaan ja minulla on uskomaton herätyskokous koska sanon: 'Jumala, anna satoa kokoavat enkelit mukaani'..." Bentley on Raamatun kanssa selvässä ristiriidassa. Enkelit ovat vain ja ainoastaan Jumalan määräysvallassa. Enkelit toimivat Jumalan tahdosta, ei koska ihminen "vapauttaa" ne toimimaan. Bentleyn mukaan kristityn pitää pyytää/vaatia Jumalalta: "...vapauta enkelit toimimaan juuri nyt". Hänen mukaansa Jumala "etsii kumppaneita jotka julistavat, profetoivat ja rukoilevat taivaallisiin, jotta enkelit voidaan vapauttaa hengessä, ja alueellisesti voittamaan taistelussa. Meillä on auktoriteetti vapauttaa enkelit toimimaan hyväksemme rukouksen kautta. On tärkeää oppia rukoilemaan enkelit tulemaan: 'Isä, minä vapautan enkelit'". Bentley korostaa, että jos kristityt eivät tee tätä, niin enkelit "ovat sidotut eroon taistelusta".

 

Bentley ei unohda menestysteologian ilosanomaa. Kun Jumala ihmisen pyynnöstä/vaatimuksesta lähettää enkelit toimimaan, ne sotivat saatanan enkeleitä vastaan ja tuovat kristityille rahaa, muuta materiaalista hyvää, parantumista, ym. "Kun tarvitsen taloudellista läpimurtoa en vain rukoile ja pyydä sitä Jumalalta. Ryhdyn esirukoukseen ja kumppanuudessa enkeleiden kanssa pyydän Isää lähettämään minulle rahaa tuovat enkelit: 'Isä anna minulle enkelit taivaassa juuri nyt tuomaan minulle rahaa ja vaurautta. Ja vapauta nuo enkelit toimimaan hyväkseni. Lähetä ne maailman neljälle kulmalle keräämään minulle rahaa... anna noiden enkelilegioonien tuoda taloudellinen läpimurto, tulla maan päälle juuri nyt ja karkottaa paholainen minulle kuuluvien rahojen kimpusta. Vaadin nuo rahat Jeesuksen nimessä'.... Toisinaan kun rukoilen näin niin pam! - saan tarvittavat rahat muutamassa päivässä... paholainen yrittää pitää rahoja etten saisi niitä... mutta enkelit ovat minun puolellani..." Näin meille käykin ilmi mitä varten Bentleyn jumala on olemassa.

 

Bentley kertoo kohdanneensa myös Emma -nimisen enkelin. Emman esitteli hänelle "profeetta" Bob Jones. Jonesin mukaan Emma on enkeli, joka auttoi synnyttämään ns. Kansas Cityn profeetat (liike joka vaikutti erityisesti 1980 ja -90 luvuilla ja johon liittyivät Jonesin lisäksi mm. Paul Cain, Mike Bickle, Bob Jones, Rick Joyner, John Paul Jackson, Francis Frangipane ym. karismaattisia vaikuttajia). Emma on Bentleyn mukaan äitityyppinen (!!) enkeli, joka Jonesin esittelyn jälkeen jo piankin liihotteli (liikkuen n. "5cm irti lattiasta") Bentleyn luokse. Emma muistuttaa Kathryn Kuhlmania liihottelemassa valkeassa kaavussaan pitkin puhujalavaa, kuvaa Bentley. Emma on nuori ja kaunis, kuin "noin 22-vuotias", mutta samalla vanha. "Hän näytti edustavan viisautta, hyveellisyyttä ja armoa kuten Snl. 31 luku (kuvaus kelpo vaimosta) kuvaa..." Bentley sanoo enkelin naiseksi (she), "tämä oli ensimmäinen enkeli, jonka olen nähnyt naisen hahmossa". Raamatussa enkeleillä ei ole selvää sukupuolta, mutta heistä käytetään maskuliinimuotoa. Emman vaikutus oli melkoinen. Bentley kuvaa: "(Emman) vieraillessa pastorin vaimo (Bentley tähdentää, että tapaus sattui AOG:n kuuluvassa srk:ssa - AOG, Assemblies of God on Amerikan helluntailiikkeen keskusjärjestö) sai täydellisen hepulin Pyhässä Hengessä, hän alkoi juosta ympäri haukkuen kuin koira ja kotkottaen kuin kana kun voimakas profeetallinen henki tuli häneen. Kun tämä profeetallinen voitelu tuli häneen hän alkoi saada täysin tuntemattomien ihmisten puhelinnumeroita ja soitti heille profetoiden heille. Hän saattoi kertoa heille, että Jumala antoi hänelle tämän puhelinnumeron ja sitten hän kertoi heille tiedon sanoja". Kuvaako Emma-nimi Todd Bentleyn äärimmäisten Pyhä Henki ja enkeli-ilmestysten lähdettä? Emma-O on buddhismissa kaitsija helvetissä, jossa hän viettää ylellistä elämää asuen suuressa kullalla, hopealla, helmillä ja jalokivillä koristellussa linnassa...

 

Juhani Aitomaa