Lakelandin "herätys" hiipui Bentleyn eron myötä.

(Religion News Blog kesä-, heinä-, elokuu artikkelien mukaan)

 

Eräät karismaattiset johtajat esittivät kritiikkiä Todd Bentleyn väittämiä ja kokouskäytäntöä kohtaan Charisma lehden mukaan "suljettujen ovien takana", eli ei julkisuudessa. Niinpä tuli tarve "apostolisen ja profeetallisen" herätyksen johdolle, kuten mm. John Arnott, Peter Wagner ja Rick Joyner sekä Che Ahn ja Bill Johnson kokoontua kesäkuun 23. päivänä vahvistamaan Todd Bentleyn arvovalta evankelistan toimessa. Vahvistusseremonia pidettiin 10 000 -paikkaisessa teltassa, jossa Todd Bentleytä siunasivat mm. ed. mainitut karismaattiset johtohahmot. Varsin kyseenalainen toiminta vahvistettiin ja virallistettiin karismaattisen liikkeen johtajiston toimesta.

 

Seremoniassa Wagner puhui Bentleylle mm: "Tämä valtuutus edustaa voimallista hengellistä sopimusta näkymättömässä maailmassa. Tämä mielessäni, käytän Jumalan antamaa apostolista arvovaltaani ja julistan Todd Bentleylle: sinun voimasi kasvaa, sinun arvovaltasi kasvaa, sinun suosiosi kasvaa, sinun vaikutusvaltasi kasvaa, sinun ilmestyskykysi kasvaa... Julistan myös, että uusi yliluonnollinen voima vuotaa tämän palvelutehtävän kautta. Uusi elämänvoima tulee esille tässä Jumalan työssä. Hallitus tullaan perustamaan laittamaan asiat oikeaan järjestykseen. Jumala vuodattaa korkeamman tason erottelukyvyn, jotta oikea erotetaan väärästä...

 

Puhuessaan Bentleyn kokouksista Wagner ym. johtajat puhuivat siitä muodossa "srk:n historian suurin hengellinen liikehdintä". Tämä sopi Bentleylle: "En ole kirkkohistorioitsija, mutta apostolien jälkeen en tunne toista aikaa, jolloin niin monet apostolit ja profeetat ja liikkeet ja johtajat ovat olleet edustettuna... Tämä on niin paljon suurempaa kuin mikään muu tätä ennen. Paholainen vapisee saappaissaan, koska apostolit ja profeetat ovat koolla." (Charisma 24.6.08)

 

Niinpä niin - mutta ei sen paremmin Wagner kuin hänet apostoliksi kutsunut jumalakaan tainnut tietää mitä oli pian tulossa: Todd Bentleyn arvovalta oli pian murenemassa eikä vahvistumassa. Wagnerin mainostama "korkeamman tason" erottelukyky ei toiminut hänellä eikä muillakaan karismaattisilla johtajilla. Karismaattisen liikkeen hullutusta on ehditty nimittää "kristilliseksi roolipeliksi", jossa apostolit, profeetat, jumalan kenraalit, taivaskäynnit, erilaiset hengelliset tasot, enkelit, kultaiset miekat, kultahiput, näyt, ilmestysopetus, unet, parantamiset, ym. sekoittuvat kuten roolipelissä kuuluukin. Tuskinpa paholaisella on kuitenkaan syytä vapista (muuta kuin naurusta) Bentleyn ja muiden karismaattisten roolipelihahmojen edessä. Kuvaavaa on, että Bentley on kuvannut kokouksiaan nimellä "pandemonium" haluten viitata sillä kokousten kaoottisuuteen positiivisessa mielessä. Mutta sanan varsinainen merkitys tarkoittaa: "demonien paikka", tai "demonit kaikkialla".

 

Bentley on kokouksissaan esittänyt monia väitettyjä parantumisihmeitä. Hän on taruillut myös kuolleista herättämisistä - mutta ilman yksityiskohtia, ilman todisteita. Eräissä kristillisissä ja etenkin karismaattisissa piireissä on hyveeksi muodostunut se, että tarinoiden kertojaa ei pidä epäillä. Mitä vahvempi väittämä sitä pikemmin se tulee hyväksyä. Tässä ilmapiirissä humpuuki menestyy. Eräät sairaat ja sairaiden vanhemmat ovat kirjoittaneet kokemuksiaan Bentleyn kokouksista ja niiden mukaan valinta "parannettavaksi" toimii kuten muillakin parantajilla, Benny Hinn mukaan lukien. Todella selvästi sairaita ei päästetä lavalle. Tutkittaessa Bentleyn parantamisväittämiä ja hänen terveeksi julistamiaan henkilöitä ABC:n "Nightline" ohjelman reportterit eivät löytäneet yhtäkään todistetta oikeasta parantumisesta (Nightline 9.6.08).

 

Sen jälkeen kun ABC TV-yhtiön ohjelma oli esitetty TV:ssa, Todd Bentleyn järjestö ilmoitti hänen vetäytyvän herätyksen keskeltä "lepäämään". Lakelandin kokousten puhemies Lynne Breidenbach ilmoitti 23.7 Bentleyn lähdöstä sanoen, että Bentley olisi edelleen mukana joissakin kokouksissa. Ilmoituksen mukaan Bentley keskittyy nyt edistämään herätystään kansainvälisesti. Suuret valkoiset teltat, joissa herätyksen kokouksia pidettiin, ilmoitettiin purettaviksi. Lakelandin kokoukset tunnetuiksi tehnyt GOD TV ilmoitti lopettavansa lähetykset ainakin toistaiseksi, vaikka niiden ilmoitettiin jatkuvan pienemmässä mittakaavassa. Ei siis voida väittää, etteivätkö karismaattiset "herätykset" ja liikkeet olisi riippuvaiset keskuspersoonastaan ...

 

Elokuussa kuvio alkoi selvitä. Todd Bentley oli allekirjoittanut eroanomuksen vaimostaan. Lakelandin kokousten puhemies korjasi edellistä ilmoitustaan sanoen, että Bentley ei enää lainkaan osallistu kokouksiin. Lakelandin pastorin Stephen Straderin mukaan Bentleyllä, jolla vaimonsa Shonnah'in kanssa on kolme lasta, ei ole toista naista. Kaikki "herätyksessä" mukana olleet tärkeät tahot kiirehtivät ilmoittamaan, että syy Bentleyn avioliiton kariutumiseen ei ole herätyksessä itsessään.

 

Elokuun toisella viikolla paljastui, että Todd Bentleyllä on toinen ihastus: nainen kuuluu Bentleytä avustavaan lähipiiriin. Bentleyn järjestön julkilausuma asiasta kieltää, että kyseessä olisi ollut varsinainen aviorikos. Nyt myös herätys ja sen muassaan tuoma stressi kelpasi yhdeksi syyksi avioliiton vaikeuksiin. Bentleyn järjestön mukaan hän eroaa järjestön johtajuudesta eikä toimi julkisessa julistajan toimessa ainakaan ennen kuin henkilökohtaiset asiat järjestyvät.

 

Asioiden esilletulon jälkeen on esitetty arvioita Bentleyn pyrkimyksistä jatkaa enemmän kuin kyseenalaista toimintaansa kansainvälisesti. Suunnitelmissa oli kokouskiertue Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Päivälehti "London Express" kirjoitti sivuillaan Bentleytä vastaan, jolloin Bentleyn järjestö perui Birminghamissa järjestettävät kokoukset. On mahdollista, että Bentley palaa näyttämölle jossakin vaiheessa, mutta taitaa käydä niin, että "apostoli" Peter Wagnerin ilmoittama "näkymättömässä maailmassa" solmittu sopimus ei ollutkaan profetian mukainen. Jälleen yksi osoitus näiden suurien sanojen ja kerskausten lähteestä.

 

Lähde: Religious News Blog, uutiset kesä-heinä-elokuu