ALFA-KURSSI ja Pyhän Hengen viikonloppu ...

 

Elizabeth McDonald and Dusty Peterson

 

http://www.discernment-ministries.com/julyaugust2002.htm# ALPHA

 

Seuraavassa: TS=Toronton siunaus, HTB=Holy Trinity Brompton

 

Alfa leviää Amerikassa ja maailmassa. Alfa tulee yhdestä englantilaisesta episkopaalikirkosta, joten eivät kaikki amerikkalaiset kurssia käyttävät kirkot ole tutustuneet sen juuriin. Se tosiseikka, että melkein kaikki viitetiedot Alfan hengellisiin juuriin on poistettu luentojen uusimmista painoksista, ei edistä asiaa. Nämä asiatiedot osoittautuvat suunnattoman tärkeiksi koskien Alfaa.

 

Varhaishistoria

 

Vaikka Alfa-kurssi on ollut olemassa vuodesta 1977 alkaen, sen nykyinen versio syntyi 1990-luvun alkuvuosina Nicky Gumbel'in kautta. Hän oli HTB:n (Holy Trinity Brompton-kirkko) pappi. Gumbel on pätevä lakimies, mutta kommunikoinnin lahjansa hän ilmeisesti liittää erääseen epätavalliseen tapaukseen vuonna 1982. Seuraavassa Gumbel'in selonteko, joka on pitkäveteinen, mutta hyvin kiinnostava: ”Mies nimeltä John Wimber tuli puhumaan kirkkoon ... puheen jälkeen hyvin mukava amerikkalainen tuli luokseni ja sanoi ... ’Well, onko jotakin muuta, jonka puolesta haluaisit meidän rukoilevan?’ Niinpä sanoin, ’No, se mitä tahtoisin todella rukoilla, on Hengen voimaa elämääni...’ Hänen rukoiltuaan noin 30 sekuntia, kaikki mitä voin sanoa, on että tunsin tämän uskomattoman voiman - se oli kuin 10000 volttia... joka meni ruumiini läpi. Tosiasiassa se oli niin voimakas, että hetken kuluttua en voinut vastaanottaa enempää, mutta luulen, että hän oli vain juuri siksi päässyt palveluryhmään, koska hänellä oli vain yksi rukous ja se oli ’lisää voimaa Herra’. Ja joka kerran kun hän rukoili tämän rukouksen, voima lisääntyi! Niinpä hetken kuluttua en voinut enää vastaanottaa ja aloin rukoilla häntä vastaan! Aloin sanoa: ’Ei enää voimaa Herra’, mutta hän vain jatkoi: ’Lisää voimaa Herra!’ Niinpä lopulta siellä oli tämä huutokamppailu käynnissä keskellä salia. John Wimber ... sanoi, ’Viekää tämä mies ulos!’ Niinpä he kantoivat minut ulos ranskalaisten ikkunoiden kautta ja kun minua kannettiin, John Wimber sanoi: ’Jumala antaa tälle miehelle voiman kertoa ihmisille Jeesuksesta Kristuksesta’.”

 

Kuten tulemme näkemään, tällä kokemuksella todella oli olennainen ja kestävä vaikutus Gumbel'iin. Huomautettakoon, että kaikki hänen työnsä Alfa-kurssin parissa on tapahtunut tämän tapaukseen jälkeen. Menkäämme nyt eteenpäin hänen Alfa-puuhiensa alkuaikoihin.

 

Toronton henki

 

Gumbel vastaanotti jotakin, joka paljon muistuttaa Toronton henkeä yli 10 vuotta ennen itse Toronto-ilmiötä. Hän tarttuikin innolla tilaisuuteen edistää Toronton siunausta, kun se saapui näyttämölle. Gumbel muokkasi Alfan luennot sisältämään muiden asioiden mukana seuraavan hyvin tunnetun todistuksen, kuinka Eleanor Mumford, Lounais-Lontoon Vineyard-seurakunnasta kanavoi "siunauksen" HTB:iin: ”Ellie Mumford kertoi meille vähän siitä, mitä oli nähnyt Torontossa ... sitten hän sanoi 'Nyt me kutsumme Pyhää Henkeä tulemaan' ja sillä hetkellä, kun hän sanoi tämän, eräs läsnäolija heitettiin kirjaimellisesti huoneen poikki ja hän makasi lattialla vain ulvoen ja nauraen ... aiheuttaen mitä uskomattominta melua ...minä koin Hengen voiman tavalla kuin ei vuosiin, kuin valtaisana sähkövirtana, joka lävisti ruumiini”.

 

Gumbel meni suoraan Mumford'in talosta henkilökunnan kokoukseen HTB:ssa. Häntä pyydettiin päättämään kokous rukouksella ja seuraus oli, että ”Henki tuli huoneessa olevien ihmisten päälle. Eräs heistä alkoi nauraa kuin hyeena...” Tämän tuloksena Eleanor Mumford kutsuttiin puhumaan HTB:ssa seuraavana sunnuntaina ja hän saarnasi sekä aamu- että iltakokouksessa. Alfan puolesta kirjoittajat merkitsivät muistiin erilaisia toronto­manifestaatioita, joita esiintyi molemmissa tilaisuuksissa.

Sen jälkeen HTB välitti TS:en monien Englannin kirkkojen vanhimmille Alfa-koulutuskurssien kautta ja lukemattomat muut kirkot lennättivät kansaa Torontoon saamaan ”sen”. Siitä lähtien Alfan suosio on noussut raketin lailla. On selvää, että Gumbel yhdistää tämän Torontoon. Toronton huippuaikoina hän kirjoitti: ”Uskon, että ei ole mikään sattuma, että nykyinen Pyhän Hengen liikehdintä (s.o. TS) on tullut samaan aikaan kuin Alfa-kurssien räjähtävä kasvu. Minun mielestäni nämä kaksi kulkevat yhdessä.”

 

Toinen painos

 

Muuttiko Gumbel kurssin olennaista sisältöä, kun Alfa uudistettiin 90-luvun lopulla? Ilmeisesti ei - sillä HTB:n edustaja vakuutti meille henkilökohtaisesti, että Alfan opit eivät olleet muuttuneet millään tavoin. Myös ”10000 voltin todistus”, jolla aloitimme tämän artikkelin, tuli näistä uudemmista videoista ja Gumbel edelleen tarjoaa todistuksia manifestaatioista muilta ihmisiltä kuten: ”Minä koin rakkauden sähköiskuja. Löysin itseni lattialta makaamassa”.

 

Kun ajattelet Gumbel'in lainaamia todellisia todistuksia tai niitä todistuksia, jotka ovat Alfa­ julkaisuissa, niin se näyttää puhtaasti kosmeettiselta muutokselta, kun hän nyt sanoo, että Pyhä Henki ei ole jotakin, joka valtaa ihmiset. Jumalan lahjat eivät milloinkaan ole sellaisia. ”Voit aloittaa kun haluat ja voit lopettaa kun haluat”. Alfan lähteet ovat sovittamattomassa ristiriidassa tämän kanssa mukaan lukien Gumbel'in omat videot.

 

Ei sellaista joka valtaa ihmiset?

 

”Kun rukous puolestani jatkui, tulin kuumemmaksi ja kuumemmaksi siinä määrin että vaatteeni olivat likomärät. Ajatukseni olivat: 'Ole hyvä pidä kiirettä ja lopeta, en voi vastaanottaa enempää'”. ”En kerta kaikkiaan voinut liikkua tuolista. Istuin siinä kunnes ryhmän johtaja totesi, että minut oli käsitelty ja tuli paikalle”.

 

Voit aloittaa kun haluat?

”Äkkiä tunne... tuli ylleni ja aloin nauraa hillittömästi”. ”Heräsin ja olin itkemässä... En tiennyt, että olin sanomassa sen, mutta sanoin: ’Jumala, miksi minä itken?'”.

 

Voit lopettaa kun haluat?

 

”En voinut saada päätökseen sitä, mitä tapahtui ...en voinut lopettaa sitä”. ”Kun he rukoilivat hengen lahjoja, vasenta kättäni alkoi pistellä… se tuli aina vain kipeämmäksi. Se oli täydellistä kipua... En tiennyt mitä tehdä sen kanssa ja sitä jatkui koko illan”.

 

Onko Alfan asenne muuttunut?

 

Alfa-luentoja hiotaan jatkuvasti ovelammiksi tarkoituksella johtaa uusia seurakuntia vastaanottamaan se henki, joka tulee Alfan mukana. Siten pahimpia viittauksia järjettömään juopuneeseen käyttäytymiseen on seulottu. Tämä ei kuitenkaan merkitse minkäänlaista opin muutosta. Gumbel sanoo: ”Kuvittele olevasi Jeesuksen kanssa. Kuinka hauskaa se olisikaan ollut!” ja ”Ajattele kuinka hauskaa olisikaan ollut mennä juhliin Jeesuksen kanssa”. Gumbel'in sanojen vaikutus on muuttumaton ja hänen uudet kirjansa heijastavat samoja TS-näkemyksiä. Niinpä vuoden 2001 painos Gumbel'in kirjasta ”30 Days” valistaa meitä: ”Juhlat ... siinäpä kuva kristillisestä elämästä ... Älä vain menetä tilaisuuttasi juhlia”, ja ”alkukristityillä ... oli hauskaa yhdessä ...kotiryhmän tulisi olla ... naurun paikka”.

 

Vaikka löytyy todisteita, että pahimpia ja häiritsevimpiä Alfa-kurssien aikana esiintyviä manifestaatioita ei oteta Alfa-julkaisuihin tarkoituksella rohkaista anti-TS seurakuntia hyväksymään Alfa, niin siitä huolimatta viimeiset todistukset näyttävät paljon enemmän olevan peräisin TS:sta kuin Raamatusta. Seuraavassa muutama esimerkki eri tarinoista julkaisusta Alpha News (Jul/Oct. 2002):

 

”Pyhä Henki lankesi näiden... karujen velvollisuuttaan suorittavien sotilaiden ylle ja he vapisivat ja olivat hämmästyksellä lyötyjä... Se oli kuin sähkövirta olisi lävistänyt koko huoneen ja mennyt näiden kavereiden läpi”.

”Me molemmat saimme Pyhän Hengen yhdessä sellaisen voiman kanssa, että ruumiimme kirjaimellisesti tärisivät”.

”Kun he rukoilivat, saatoin tuntea jonkin menevän lävitseni”.

”Pyhä Henki tuli minuun... Rintani oli ylhäällä ilmassa - ikään kuin minua vedettäisiin ylöspäin. Se oli hyvin voimakasta. Huohotin enkä voinut hengittää kunnolla. Yskin... Luulen, että olin siellä 45 minuuttia myöhemmin edelleen yskien ja huohottaen. En tiedä kuinka kauan sitä kesti. Se meni pisteeseen, jossa aloin sanoa itselleni 'Nyt riittää'. Voima tuntui olevan niin suuri, että en voinut vastaanottaa enempää”.

 

Entä sitten ihmiset, jotka olivat TS:en takana? Onko Alfan asenne tässä muuttunut? Ei hiukkaakaan. Gumbel'in Alpha News edelleen mainostaa John Arnott'in konferensseja ja niitä, joissa on mukana Rick Joyner, Francis Frangipane ja Jack Deere - Deere oli TS:en teologi. Gumbel on myös puhunut Arnott'in 'Catch the Fire' konferenssissa (Suomessa Saalem-srk ja Aika Oy järjestivät vastaavan tapahtuman vuonna 1995 jäähallissa teemalla ”Sateet tulevat”, kun TS rantautui maahamme, suom.huom.).

 

Randy Clark sai TS:en takana olevan hengen Hagin'in uskon sanan kirkosta ja siirsi ”sen” Arnott'ille. Rodney Howard-Browne, Toronton nauruherätyksen pioneeri oli Hagin'in uskon sanan seurakunnan jäsen Etelä-Afrikassa. Ei ole epäilystä, että Alfan opetukset toistuvasti kallistuvat uskon sanan linjoille. Eikä ole epäilystä, että Gumbel kannattaa uskon sanan johtajia, tapahtumia ja aloitteita. Hän toimii yhteisymmärryksessä kristallipalatsin Robert Schuller'in kanssa, joka on eräs uskon liikkeen johtotähdistä.

 

Yhteenveto

 

Alfan juuret ovat erottamattomasti sotkeutuneet TS:en ja se kannattajien juuriin. Tosiasiassa Alfa vain jatkaa Toronton työtä. Mutta seurakunnille voi antaa anteeksi tietämättömyyden näistä linkeistä, koska jokainen viittaus sanoihin ”Mumford” ja ”Toronto” poistettiin Alfa-luennoista ennen kuin kurssi julkaistiin Amerikassa ja koska HTB vähättelee yhteyksiään ilmeisemmin ongelmalliseen TS:een ja uskon sanan kannattajiin.

 

Todella perusteellinen tutkimus ja selvitys Alfa kurssista ja sen taustoista: Alpha – the Unofficial Guide: Overview.

 

 

 

Pyhän Hengen viikonloppu

Tricia Tillin


http://www.banner.org.uk/ms/ms2962.html

 

Alfan opaskirja sivuilla 26-36 / video 3 kertoo ”Elämme Hengen aikaa”. Kristityt ovat aina kuvanneet aikaa suhteessa Jeesuksen ensimmäiseen ja toiseen tulemukseen. Myös nimitystä ”srk:n aika” käytetään. Sen suhteen mikään ei ole muuttunut. Miksi nyt pitäisi rohkaista käyttämään nimitystä, jota new age käyttää: Age of Aquarius (hengen aika)?

 

Gumbel kirjoittaa: ”Olen havainnut, että toisilla jotka kokevat Alfan valaisevan ymmärrystään, on usein vaikeuksia kokea Pyhä Henki. Ne, jotka ovat olleet yhteydessä new age liikkeeseen taas kokevat järjelliset ja historialliset seikat tylsinä, mutta viikonlopun aikana he kokevat olonsa kotoisaksi kun tullaan Pyhän Hengen kokemiseen” (Telling Others, s.19).

 

Eikö juuri ”järjellinen ja historiallinen” ole sitä mikä tekee evankeliumista luotettavan? (Apt 2:22-41, 6:9-7:60, 8:26-38, 17:16-33). Juuri siihen epäuskoinen takertuu ja hyväksyy todisteet ymmärryksellään, Pyhän Hengen valaistessa tätä ymmärrystä. Juuri se johtaa katumukseen ja pelastukseen (Room 10:13,14).

 

Gumbelin mukaan ”kurssin lopussa lähetin osallistujille kyselyn... jos muutos oli tapahtunut niin milloin se tapahtui. Monille ratkaisun hetki oli lauantai-ilta (Pyhän Hengen) viikonloppuna” (Telling Others s.120). Tämä on tilaisuus kun Gumbelin opetuksen mukaan kutsutaan Pyhä Henki saapumaan ja osallistujat täyttyvät Pyhällä Hengellä (Telling Others s.117, 120, 123).

 

Pidän tätä opetusta huolestuttavana. Ratkaisunhetken pitää todellakin olla aika jolloin henkilö astuu iankaikkisesta kuolemasta iankaikkiseen elämään kääntymiskokemuksen kautta (Joh 3:16, 5:24, Room 10:9,10,13 jne). Mutta monet  Alfa kurssilaisten todistukset antavat kääntymisestä kuvan, joka sekoittuu kokemukseen jota kutsutaan Pyhällä Hengellä täyttymiseksi. Opetuksessaan Gumbel puhuu syntisen kääntymisestä, mutta viittaa, että tuo kääntyminen on samaa kuin Hengellä täyttyminen joka tapahtuu kurssin lopussa.

 

Seuraava kuvaa tätä sekavuutta kääntymisen ja P.H:llä täyttymisen välillä. Samantapaisia kuvauksia on monella Alfan käyneellä: ”Vaimoni rohkaisi minua lukemaan Alfasta kertovan artikkelin. Se, mikä luetussa vaikutti minuun, oli kuinka Pyhä Henki kuvattiin keskeisenä. Tunsin sydämessäni, että minun oli saatava Hänen voimansa, maksoi mitä maksoi. Joten ilmoittauduin kurssille ja odotin viikonloppua jolloin Pyhän Hengen työ tulee esille. Vähät siitä mikä edelsi sitä, halusin päästä kokemaan itse asiaa. Katsoin kirjasta kohtaa ”kuinka voin täyttyä Pyhällä Hengellä” ja pidin sitä kaikkein tärkeimpänä. Tilaisuus alkoi 16.30 ja olin kuin maratoonari matkalla kohti maaliviivaa katse tiukasti siihen luotuna. Palkinto oli niin lähellä mutta etenimme sitä kohti niin hitaasti. Halusin kirjaimellisesti huutaa ’tee se nyt, en voi odottaa kauempaa’. En liioittele, kun sanon että olin epätoivoinen kunnes Nicky Gumbel kutsui Henkeä tulemaan – ja ooh mikä helpotus” (haastattelu Renewal lehdessä, Telling Others s 36-37).

 

Vaikka Alfa toki puhuu synnistä ja katumuksesta, vaikutus on, että se ei ole läheskään sillä sijalla kuin ”Pyhän Hengen kutsuminen tulemaan ja täyttämään meidät”.

 

KF: Pyhä Henki, Jumalan olemuksen edustaja maan päällä, ei koskaan opeta itsestään vaan saa aikaan opetusta Jeesuksesta ja Hänen pelastustyöstään. Jeesus ilmoittaa Isän ja Pyhä Henki kirkastaa Kristuksen (ks. Joh. luvut 14-17). Pyhä Henki oli maan päällä jo VT:n aikana, mutta Jeesuksen jälkeen, kun evankeliumi tehtiin tiettäväksi kaikille (pakana)kansoillekin, Pyhän Hengen toiminta eräässä mielessä vahvistui maan päällä. Pyhä Henki on kuten Jumala on, kaikkialla läsnä oleva ja kaiken näkevä, eikä Häntä tarvitse erikseen kutsua (manata) tulemaan. Pyhä Henki huomioi Kristukselle avoimen mielen ja ohjaa syntisen Jumalan armon Kristuksessa kokemiseen. Pyhää Henkeä ei voi manipuloida eikä käskeä, kuten Jumalaa ei voi. Hän toimii missä haluaa ja milloin haluaa, kuten Jumala toimii. Opetus, että ihminen voi kutsua Pyhän Hengen tulevaksi ja tämä tottelee nöyrästi, on Raamatun valossa enemmän kuin ongelmallinen. Tätä tapaa kuitenkin laajalti noudatetaan ja ihmisten annetaan ymmärtää, että tietyt kokoukset ja tietyt ihmiset saavat Pyhän Hengen tulemaan muiden päälle ja täyttämään heidät. Näin huomio kääntyy Jumalasta paikkaan, aikaan ja ihmiseen, joihin Jumala ei ole koskaan sidottu.