Älkää eksykö ja Koetelkaa kaikki – varoitusta nyt monelta suunnaltaViime aikoina eräät suomalaiset kristityt vaikuttajat ovat heränneet vastustamaan ainakin osaa väärästä karismaattisesta liikkeestä. Hyviä kommentteja ovat antaneet Ristin Voiton päätoimittaja Leevi Launonen ja Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela. One Way Missionin johtaja Tapani Suonto on jo pidemmän aikaa puhunut erityisesti menestysteologiaa vastaan.


Nämä veljet olivat myös mukana Älkää eksykö -illassa Helsingin Vanhassa kirkossa marraskuussa 2015. En ollut kuulijana mutta katsoin tilaisuuden netistä. Hyvä tilaisuus, jossa Kirsi Rostamo ja Leevi Launonen mainitsivat kristillisen median vastuun viitaten, että pitäisi valottaa Suomeen tulevien opettajien ja oppien taustoja. (Jota KF:kin on tehnyt kohta 20 vuotta). Tapani Suonto puhui erinomaisesti menestysteologiaa vastaan. Pääpuhuja oli intialainen pastori Prem Kodali, joka valotti Intian tilannetta ja myös menestysteologian väärää evankeliumia: kristilliset (amerikkalaiset) satelliittiTV -kanavat suoltavat lihallisen mielen mukaista evankeliumia ja TV -saarnaajat ”etovaa ihmeiden tuottamista”. Kodalin puhe oli peruskristillinen ja hyvä: ”julistamme ristiinnaulittua Kristusta”, ”ei tarvitse juosta siunausten perässä jos sinulla on Jeesus”. Myös Marttyyrien ääni -järjestön Juhani Huotarilla oli puheenvuoro. Tilaisuuden järjestivät Uusi Tie, Ristin Voitto, One Way TV ja Radio Dei.


Onnistunut ilta ja hyvää sanaa, jota aikamme tarvitsee. Mutta kun katsoin ohjelmaa TV7 nettipalvelusta, tuli jo heti alussa kylmää vettä niskaan - nimenomaan koskien ”median vastuuta”. Ilta oli videoitu kolmeen osaan joiden alussa oli mainostamista. Mainostettiin Elijah-House -järjestöä, joka on saanut jalansijan myös Suomeen. Maailmalla Elijah Housilla on yhteydet Healing Rooms -liikkeeseen. Kumpikin liike kuuluu ns. uuteen apostoliseen uskonpuhdistusliikkeeseen. Elijah Housen johtajat ovat Paula ja John Sandford. Heidän mentorinsa puolestaan oli Agnes Sandford niminen henkilö. John Sandford kuvaa itseään ”super-spook mystikko (super-spook on slangisana tarkoittaen hyvin voimallista ja menestyksekästä vakoilijaa, myös informaation etsijää), näen kaiken aikaa unia, näkyjä ja saan aivan erityisiä kokemuksia” (Kirja: Healing the wounded spirit).


Toinen oli Heidi Baker -nimisen tunnetun amerikkalaisen karismaatikon kirjamainos. Heidi Baker on yksi liikkeen ”profeetta” ja toimii New Apostolic Reformation (NAR)-yhteydessä. Hyväntekeväisyyttä hän harjoittaa Afrikassa järjestönsä kautta. Nämä liikkeet ja opettajat tulevat usein yleisesti hyväksytyiksi juuri hyväntekeväisyyden nimissä. Asiaa ei auta vaikka Baker ei kirjassaan mainitsisi yhteyksiään ja vaikka Elijah House tekisi hyvältä vaikuttavaa opetustyötä. On mentävä näiden toimijoiden juurille ja taustoihin ettei joudu tukijaksi sellaiselle, joka ei lopulta toimikaan raamatullisen evankeliumin hyväksi.


Kristillisen median vastuu ei ole Suomessa toiminut kaikilta osiltaan. Kristillinen ”tuotevastuulaki” ei toimi. Niin syvälle ja niin laajalle väärän karismaattisuuden erilaiset versot on maahamme juurrutettu. Samassa paketissa välillä varoitetaan ja eksytetään. Monet kristilliset kustantajat ovat julkaisseet jo vuosien ajan äärikarismaattisuutta tukevaa kirjallisuutta. Patmos/Kuvan ja Sanan julkaisu- ja mediatoiminta on ollut merkittävässä osassa. TV7 osuus tässä on tänä päivänä suuri.


Maaliskuun 5 päivä 2016 vääriä oppeja vastustetaan jälleen Helsingin Lähetysseurakunnassa teemalla ”Koetelkaa kaikki”. Mainostetun seminaarin järjestävät Aikamedia Oy, Helsingin Lähetysseurakunta, Patmos Lähetyssäätiö, Uusi Tie -lehti, One Way Mission, Ristin Voitto -lehti ja Radio Dei. Puhujina Tapani Suonto, Heimo Embuska, Esa Hyvönen, Pasi Turunen, Petri Mäkilä ja Niilo Närhi. Iltatilaisuudessa puhuu Leif Nummela ja paljastetaan Aikamedian uusi, 45 euron hintainen kirja äärikarismaattisuuden ilmiöistä. Nummelan kirjoituksen 24.2 mukaan kirja on ”merkkipaalu” eikä siinä mitassa äärikarismaattisuutta (Nummela mainitsee erityisesti New Apostolic Reformation -liikkeen) ole Suomessa arvioitu milloinkaan ennen. Nummela myös viittaa siihen, että ”jo vuosia sitten” harhat olivat näkyvissä. Miksi silloin seurakuntien johdossa ei haluttu ottaa perusteltuja varoituksia ja varoittajia todesta?


Ehkä Leif Nummela ei ole seurannut sitä jo vuosia jatkunutta äärikarismaattisen ja myös NAR -liikkeen arviointia, jota Suomessa itseasiassa on käyty mutta jota monet kristilliset toimijat eivät ole halunneet nähdä ja tunnustaa. Jo vuonna 1991 RV julkaisi helluntailiikkeen veteraanisaarnaaja Matti Pyykkösen erinomaisen kirjan karismaattisesta eksytyksestä ”Jumala juoksupoikana – ihmiskeskeisen teologian diagnoosi”. Matin kirja herätteli aikanaan suuresti myös minua. On mielenkiintoista nähdä, kuinka laajalti kirja käsittelee väärää karismaattisuutta tai miltä osin se esittää sellaista jota esim. Matti Pyykkönen, Olavi Peltola, Per-Olof Malk, Jouko Nieminen, Ceta Lehtniemi, Pauli Koskinen ja monet muut allekirjoittanut mukaan lukien netissä, kirjallisesti ja luennoilla ovat esittäneet jo vuosien ajan.


Onko kirjassa sellaista tietoa, jota maksaja ei ole voinut saada jo ennenkin julkaistuista kirjoista tai netistä (tänä päivänä on monia suomalaisiakin sivustoja, joilla arvioidaan kriittisesti karismaattista eksytystä), jopa ilmaiseksi? On kiitettävä asia, että edellä mainitut järjestöt ja henkilöt ottavat kantaa äärikarismaattisuutta vastaan. Mutta kiusallista on, että eräiden mukana olevien järjestöjen ja henkilöiden toiminnassa sama äärikarismaattisuus on mukana – järjestöstä ja henkilöstä riippuen eri tavalla ja eri mitassa.


Menestysteologiasta puhuttaessa yksi suurimpia menestysteologeja on amerikkalainen elämäntaito-opettaja Joyce Meyer. Kuvan ja Sanan kustantamia hänen kirjojaan myyvät useat muutkin kustantajat. Seminaarissa puhuva Niilo Närhi on helluntailiikkeen Avainmedia -järjestön johtaja. Järjestö julkaisee samannimistä lehteä, jossa on jo hyvän aikaa ollut Joyce Meyerin kolumni. Äskettäin julkaistussa ”Salvation not for sale” -kirjasessa Sarah Wilson mainitsee Joyce Meyerin esimerkkinä siitä, kuinka rikkaat amerikkalaiset saarnaajat imevät hyväuskoisten kristittyjen säästöt taskuihinsa ”...ja sitten menevät ja ostavat 23 000 dollarin WC-istuimen, kuten evankelista Joyce Meyer teki. Se on suorastaan rikollista...” Entä Benny Hinn -ihannointi? Kuka on ollut edistämässä Suomeen vaikkapa Bill Johnsonin ja Bethel Church'in väärää karismaattisuutta? Voisin mainita muitakin esimerkkejä.


Tämä sekavuus sattuu ihan sydämeen saakka. Toisaalta arvostan kaikkia näitä edellä mainittuja toimijoita ja henkilöitä ja haluan kiittää näitä pyrkimyksiä. Toisaalta näen kuinka ristiin ja rastiin tässä vaikutetaan. Eikö jo voitaisi tunnustaa, että karismaattinen liike on pääosiltaan mennyt kaiken aikaa vain epäterveeseen suuntaan? Vuosia sitten siitä on varoitettu ja varoittaminen on kaiken aikaa jatkunut. Liikkeestä varoittaminen voi olla uutta näille henkilöille mutta ei se muutoin alkuunkaan ole uusi asia. Sellaista kuvaa ei pitäisi antaa. Pikemminkin tässä ollaan jo jälkijunassa. Jälkien korjaaminen on paljolti jo mahdotonta. Suomessa on monia uskovia, jotka kokevat jääneensä seurakuntiensa ulkopuolelle, koska eivät ole hyväksyneet sinne tulleita karismaattisia vaikutuksia. Moni on myös ollut mukana karismaattisessa liikkeessä pettyen pahasti sen moniin perusteettomiin lupauksiin.Kattava tietopaketti:

Uusi Apostolinen Uskonpuhdistus, New Apostolic Reformation (NAR): Näkökulma -lehti nro 2/2015 lataa ilmaiseksi: www.kristitynfoorumi.fi/nakokulma2.pdf


Vain pieni osa muuta asiaan liittyvää:

Uusi Viini Juovuttaa kirja: www.kristitynfoorumi.fi/pdf/uvj.pdf

Joyce Meyeristä jo n. 10 vuoden takaa: www.kristitynfoorumi.fi/meyer.htm

Elijah House ja Sandfordit: www.kristitynfoorumi.fi/outojayhteyksia.htm

Oikean ja väärän erottaminen: http://www.kristitynfoorumi.fi/oikeanerott.pdf

Väärä karismaattisuus, parantajat ja mesmerismi http://www.kristitynfoorumi.fi/karismesmer.html


Kirjoja

-UVJ (ilmainen edellä olevasta linkistä)

-Katso Jumalan Karitsa (Matti Pyykkönen, Paavo Suihkonen, Olavi Peltola, Paavo Lievonen, Juhani Aitomaa, Per-Olof Malk) mm. menestysteologiasta ym.

-Olin voitelussa, Jouko Nieminen

-Kulissien takana, Yves Brault

-Karismaattinen vaiko hengellinen, Matti Pyykkönen

-Nykyajan harhat (Aitomaa, Lehtniemi, Malk, Nieminen, Peltola – mm. uudesta apostolisesta liikkeestä, väärästä henkivalta-opetuksesta, mesmerismin ja henkisten oppien vaikutuksesta äärikarismaattisuuteen, sielunhoidosta suhteessa Healing Rooms/torontolaisuuteen ym., karismaattisista ilmiöistä ja liikkeistä, jne.)

Edellä on mainittu vain osa materiaalista joka on ollut saatavissa jo vuosien ajan.

Tilattavissa Evankeliumin opintoyhdistys ry. PL 17, 05831 Hyvinkää

http://www.evankeliumikoulu.fi/tuote-osasto/kirjat/Juhani Aitomaa