Kirja-arvostelu: Jaabeksen rukous, (The Prayer of Jabez) Bruce Wilkinson

 

Käännös englanninkielestä

Lähde: Biblical Discernment Ministries BDM

internet:http://www.rapidnet.com/~jbeard/bdm/BookReviews/jabez.htm

 

(Suomeksi: Jabesin rukous, Päivä Oy 2002)

 

Huom. Viittaukset sivunumerointiin liittyvät englanninkieliseen alkuteokseen.

 

Bruce Wilkinson, Atlanta'ssa vaikuttavan Walk Thru the Bible Ministries'in presidentti ja perustaja, on suosittu puhuja monissa ekumeenisissa ja uusevankelisissa kansallisissa kokoontumisissa kuten, Promise Keepers, the Navigators, Focus on the Family, Campus Crusade for Christ, the Fellowship of Companies for Christ, ja Christian Schools International, sekä BIOLA, Wheaton, Mt. Hermon, the Christian Business Men's Committee, Moody Bible Institute, ja monet muut.

Jo opiskeluaikanaan Dallas Seminary'ssa 1976 psykologiaa suosivien Howard Hendricks’in ja Gene Getz’in ohjauksessa hän perusti Walk Thru the Bible Ministries'in, jolla tänä päivänä on 120 maallikko-opettajaa Pohjois-Amerikassa ja yli 2000 maailmanlaajuisesti.

Kirjan Jaabeksen rukous (kustantaja Multinomah, 2000) lisäksi Wilkinson on tehnyt useita kirjoja,  mm. Experiencing Spiritual Breakthroughs, 7 Laws of the Learner, Almost Every Answer for Practically Any Teacher!, Personal Holiness in Times of Temptation, Victory Over Temptation, Talk Thru the Old Testament, Talk Thru the New Testament, sekä palvellut toimittajana monissa raamattuprojekteissa kuten: The Daily Walk Bible, the New King James Bible, The Closer Walk New Testament, The Open Bible: Expanded Edition, The Family Walk Bible.

 

Bruce Wilkinson oli vieraana James Dobson'in radio-ohjelmassa Focus on the Family maaliskuussa 2001. Mainiten Wilkinsonin viimeisen kirjan The Prayer of Jabez Dobson sanoi, että sitä on myyty miljoona kappaletta yksin helmikuussa ja kirjan internet-sivulla sanotaan kokonaismyynnin nyt olevan 9 miljoonaa kappaletta. Kirjaa on painettu 13 miljoonaa kappaletta. Se on best-seller numero yksi lehtien USA Today/New York Times/Washington Post/Publisher's  Weekly listoilla ja sen ottavat syliinsä evankeliset, katoliset, fundamentalistit ja jopa ei-kristitytkin. Kirja voitti vuoden kirja ECPA kultamitalipalkinnon (Book of the Year, ECPA Gold Medallion Award). Bill Gothard , jota hiljattain pyydettiin kirjoittamaan kirja siitä, miksi Jaabeksen rukous toimii, sanoi: "Koska se on huuto, eikä rukous ja huutaminen on tehokkaampaa."

 

Saadakseen täyden rahallisen hyödyn kirjan suosiosta, kustantajalla on nyt kolme versiota lapsia varten:

esikouluikäisille, 8-12-vuotiaille ja teini-ikäisille;

The Prayer of Jabez Journal (lehti);

The Prayer of Jabez Devotional (aikuisille ja lapsille erikseen);

The Prayer of Jabez Bible Study; 90 minuutin ääninauha;

ja musiikkisovitus The Prayer of Jabez Music … A Worship Experience (8/16/01, ForeFront Records/Multinomah Publishers Press Release).

Suunnitteilla on myös video ja naisille viritetty versio (Wilkinson'in vaimon tekemänä) ja kuten varmaan arvaat: Jaabes-jatkosarja.

Kaiken tämän huipuksi Multinomah on valtuuttanut kavalkadin virallista kauppatavaraa,

kuten Jaabes-reppuja,

Jaabes-joulukoristeita,

vaniljan tuoksuisia Jaabes-kynttilöitä,

Jaabes-hiirialustoja

ja jopa kehystetty taiteilijan käsitys itse Jaabeksesta.

Koruja on myös tekeillä, mutta ehdotus Jaabes-makeiskaupoista hylättiin: "Meidän täytyy varoa, ettemme kaupallista tätä liikaa," sanoo Leslie Nunn Reed, lupia myöntävä agentti. (Lähdeartikkeli: "Ilmiö jolla on raamatulliset mittasuhteet," 8/14/01, L.A. Times.)

Dobson'in ohjelmassa Wilkinson väitti, että kun rukoilet kaksi viikkoa Jaabeksen rukousta, niin se muuttaa elämäsi. Kuunneltuani kirjalle pyhitetyt radio-ohjelmat ja luettuani itse kirjan, minulla on vakavia epäilyksiä, mitä tulee Wilkinsonin väitteisiin.


Alkuperäinen Jaabeksen rukous

Jaabeksen rukous 1.Aikakirja 4:9-10:

”Mutta Jaabes oli suuremmassa arvossa pidetty kuin hänen veljensä; ja hänen äitinsä oli antanut hänelle nimen Jaabes sanoen: "Olen synnyttänyt hänet kipuja kärsien." Ja Jaabes huusi Israelin Jumalaa, sanoen: "Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä!" Ja Jumala antoi hänen pyyntönsä toteutua.”

Siinä se on. Jaabes oli hyvä ja kunnioitettava mies, joka pyysi Jumalaa siunaamaan häntä ja Jumala teki sen. Se on esimerkki siitä, kuinka Jumala pitää huolta ja välittää valituistaan. Jaabes pyysi ja Jumalalle Kaikkivaltiaana sopi vastata. Jaabeksen rukous tähtäsi Jumalaan ja Hänen huolenpitoonsa ja varjelukseensa. Jaabes pyysi ja rakastava Isämme antoi hänelle mitä hän pyysi - ei siksi, että Jaabes mainitsi oikean asian, tai että hän manipuloi Jumalaa suostumaan pyyntöönsä, vaan koska Jumala päätti tulla kirkastetuksi Jaabeksen kautta vastaamalla hänen rukoukseensa.

Piste. Tarinan loppu.

 

Bruce Wilkinson'in näkemys
Kirjan alaotsikko on: Breaking Through to the Blessed Life (Murtautuminen siunattuun elämään). Kustantajan esittelyssä sisäkannessa sanotaan:

Haluatko olla Jumalan ylenpalttisesti siunaama? Oletko valmistautunut saavuttamaan jotakin poikkeuksellista? Haluatko pyytää Jumalalta ylenpalttisia siunauksia, joita Hän ikävöi antaa sinulle? Liity Bruce Wilkinson'in seuraan ja näe kuinka tuntemattoman Raamatun sankarin merkittävä rukous voi vapauttaa Jumalan suosion, voiman ja varjeluksen. Tulet näkemään kuinka yksi rukous päivässä voi auttaa sinua jättämään menneen taaksesi - auttaa murtautumaan elämään, jota sinun on tarkoitettu elävän.

Kirjan esipuheessa Wilkinson kirjoittaa:

Haluan opettaa sinua, kuinka voit rukoilla rohkean rukouksen, johon Jumala aina vastaa. Se on lyhyt, vain yksi neliosainen lause - ja kätkettynä Raamatussa, mutta minä uskon, että se sisältää avaimen aivan poikkeukselliseen Jumalan suosioon. Tämä rukous on radikaalisti muuttanut sen, mitä odotan Jumalalta ja mitä koen joka päivä Hänen voimansa kautta. Tosiasiassa tuhannet jotka soveltavat sen totuuksia näkevät ihmeitten tapahtuvan säännöllisesti. (Lihavoinnit lisätty)

Sitten Wilkinson kuvailee, kuinka Jaabeksen rukousta rukoillaan. 

Seuraavana aamuna rukoilin Jaabeksen rukouksen sana sanalta. Ja seuraavana. Ja sitä seuraavana. 30 vuotta myöhemmin en ole vielä lopettanut. Jos kysyisit minulta mikä lause, muu kuin rukoukseni pelastuakseni, on mullistanut elämääni ja tehtävääni eniten, niin kertoisin sinulle, että se on Jaabes-nimisen kurjan huuto, jonka muisto ei ole säilynyt hänen tekojensa vuoksi, vaan sen vuoksi, mitä hän rukoili. Ja sen vuoksi mitä sen jälkeen tapahtui (sivu 11. Lihavointi lisätty)

Haastan sinut tekemään Jaabeksen rukouksen tulla siunatuksi, osaksi elämäsi päivittäistä kudosta. Päästäksesi tähän rohkaisen sinua seuraamaan horjumatta  tässä kuvailtua suunnitelmaa seuraavien 30 päivän ajan. Tämän ajan loppuvaiheessa tulet havaitsemaan merkittäviä muutoksia elämässäsi ja tämä rukous tulee sinulle aarteeksi ja koko elämäsi ajan kestäväksi tavaksi. (sivu 86. Lihavoinnit lisätty)

 

Wilkinson väittää, että jos me rukoilemme Jaabeksen rukousta joka päivä kuukauden ajan, niin tulemme näkemään Jumalan voiman elämässämme. Wilkinson'ille avain ei ole Jumalan halu vastata Jaabeksen rukoukseen. Avainasia on, että Jaabes oli keksinyt oikean kaavan pyytää asioita Jumalalta. Wilkinson kääntää syyn ja seurauksen ja päättelee, että Jaabes oli kunnioitettava, koska hän kehitti oikean tavan rukoilla. Wilkinson korostaa, ei Jumalaa ja Hänen kaikkivaltiuttaan, vaan sitä että Jaabes löysi oikean menetelmän.


Lyhyt tarkastelu Wilkinson'in opin pääkohtiin paljastaa harhat hänen opetuksissaan:

 

1)      Kirja väittää, että Jaabes oli "suuremmassa arvossa" kuin hänen veljensä ja sen vuoksi Jumala kuuli hänen rukouksensa ja antoi hänelle mitä hän halusi. Mutta "suuremmassa arvossa" (engl. käännös: more honorable = kunnioitettavampi)  ei ole heprealaisen alkutekstin oikea käännös. Tarkempi käännös voisi olla "more honored" (suom. kunnioitettiin enemmän tai kunnioitetumpi). Tämä yksinkertainen käännösvirhe on perustuksena kirjan karkealle harhalle suhteessa kristilliseen oppiin koskien rukousta. Wilkinson'ille rukoilijan persoona (joka oli "suuremmassa arvossa" tai kunnioitettavampi) on se, joka varmistaa, että Jumala kuulee ja vastaa. Raamatullinen näkemys on kuitenkin, että Jumala kuulee ja vastaa rukoukseen ei minkään rukoilijan ansion perusteella, vaan ainoastaan Kristuksen armon perusteella. (Lähde: 5/21/01, Christian News.)

 

2)  Jaabeksen vai Jeesuksen rukous? Matt. 6:5-13 ja Luuk. 11:2-4 Jeesus antaa meille joitakin neuvoja kuinka rukoilla:

5. Ja kun rukoilette, älkää olko niinkuin ulkokullatut; sillä he mielellään seisovat ja rukoilevat synagoogissa ja katujen kulmissa, että ihmiset heidät näkisivät. Totisesti minä sanon teille: he ovat saaneet palkkansa.

6. Vaan sinä, kun rukoilet, mene kammioosi ja sulje ovesi ja rukoile Isääsi, joka on salassa; ja sinun Isäsi, joka salassa näkee, maksaa sinulle.

7. Ja kun rukoilette, niin älkää tyhjiä hokeko (engl.käännös: use not vain repetitions, älkää käyttäkö turhaa toistamista) niinkuin pakanat, jotka luulevat, että heitä heidän monisanaisuutensa tähden kuullaan.

8. Älkää siis olko heidän kaltaisiaan; sillä teidän Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennenkuin häneltä anottekaan.

9. Rukoilkaa siis te näin: Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi;

10. tulkoon sinun valtakuntasi; tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa;

11. anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme;

12. ja anna meille meidän velkamme anteeksi, niinkuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme;

13. äläkä saata meitä kiusaukseen; vaan päästä meidät pahasta, sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Amen. (Matt.6:5-13, vuoden 1938 suom. käännös).

Jeesus sanoi: "Rukoilkaa siis te näin". Jeesuksen rukous oli siis kaava eli ohje, jota meidän tulee noudattaa, kun puhumme Jumalan kanssa. (Tämä ei tarkoita, että Jaabeksen rukous olisi väärä. Jaakob 5:16: "…vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras”. Jaabeksen rukous oli epäilemättä vanhurskaan miehen harras rukous.) Wilkinson kuitenkin kehottaa kansaa rukoilemaan Jaabeksen rukousta sanasta sanaan joka päivä.

Tämä on vastoin Jeesuksen opetusta, että kun rukoilette, niin ”älkää tyhjiä hokeko (engl.käännös: use not vain repetitions, älkää käyttäkö turhaa toistamista) niinkuin pakanat”. Wilkinson on selvästikin markkinoimassa Jaabeksen rukousta jonkinlaisena Raamatullisena loitsuna, joka antaa takuuvarmoja siunauksia.

 

2)      Kirja esittää rukouksen kokonaan irrallisena suhteestamme Jumalaan Jeesuksen Kristuksen kautta. Kristuksen nimeen vedotaan  koko kirjassa vain muutaman kerran ja silloinkin ensikädessä kuvaannollisessa, historiallisessa mielessä. Kun synti mainitaan Jumalasta erottavana tekijänä, sitä käsitellään jonakin sellaisena, jonka syntinen itse voi oikaista (sivu 85). Tämä sivuaa muinaista Pelagianismin harhaoppia, jossa synti nähtiin vain tapana, jonka ihminen itse voi murtaa eikä sielun tilana, jonka vain Kristus voi parantaa. (Lähde: 5/21/01, Christian News.)

 

4)  Wilkinson'in Jaabeksen rukous käsittelee enemmän rukoilijan viisautta ja oveluutta  kuin Hänen suuruuttaan, joka vastaa rukoukseen. (s.o. "Jaabeksen ... pyyntö on nerokas, mutta vähän ymmärretty menetelmä  ... siunattuun elämään", sivu 63). Kirjan pääteema on Wilkinson'in usko, että Jaabes "onnistui - että hän keksi ratkaisun siihen mitä tarvittiin saamaan jotakin Jumalalta ja sen vuoksi häntä pidettiin suuremmassa arvossa kuin ketään toista. Wilkinson vihjaa, että ne, jotka rukoilevat Jaabeksen rukousta ovat älykkäämpiä kuin ne, jotka eivät sitä tee.

 

5)  Wilkinson vakavasti vähättelee Raamatun korostusta uskovan täydellisestä riippuvuudesta Jumalasta. "Kun otat pieniä askelia, et tarvitse Jumalaa," (s.o. maallisissa elämän pikku asioissa emme tarvitse Jumalaa, koska nämä asiat voimme suorittaa omassa voimassamme) mutta kun otat suuria askelia, jotka ylittävät suorituskykysi, niin Wilkinson'in mukaan silloin "sinä vapautat ihmeet" (sivu 44).

 

6)  Kirja edistää ja oikeuttaa itsekkyyttä jumala-suhteen osana. Raamattu opettaa, että uskovan rukous on prosessi, jossa meidän tahtomme ja Jumalan tahto yhtyvät ja siitä seuraa totteleminen (Room. 8:16-17; 1Joh. 5:14-15).

Jos rukoukseni ei ole Jumalan tahdon mukainen, kuten Sanassa on ilmoitettu, niin silloin minun täytyy pyytää Häntä muuttamaan sydämeni. Meidän muovailemisemme muuttamalla halujamme on osa pyhitysprosessia. Jaabeksen rukouksessa ei kuitenkaan kuulu mitään huutoa Jumalan puoleen, että Hän muuttaisi sydäntämme. Itsekkyyttä sen itsensä vuoksi rohkaistaan. Jaabeksen rukouksen toistamisen ainoa tarkoitus on, että Jumala vapauttaisi siunauksensa ja lähettäisi ihmeitä: "Tulet muuttamaan perintösi ja tuomaan yliluonnollisia siunauksia minne tahansa menetkin. Jumala tulee vapauttamaan ihmevoimansa sinun elämässäsi nyt ja aina ikuisiin aikoihin. Hän on tuhlaava sinulle kunniaansa ja iloansa" (sivut 91-92).

 

7)  Menestys nähdään mittana sille, onko joku ymmärtänyt Jaabeksen reseptin. Wilkinson uskoo ratkaisseensa menestyksen salaisuuden: "Voit ripustaa Jaabeksen rukouksen seinälle talosi jokaiseen huoneeseen ilman, että mitään tapahtuu. Vain se, minkä uskot tapahtuu ja siksi seuraavaksi tee se mikä vapauttaa Jumalan voiman ja tuo muutoksen elämääsi. Mutta kun toimit, niin astut sisälle Jumalan parhaaseen suunnitelmaan sinua varten. Minä olen siitä elävä todistus ... Tänä vuonna Walk Thru pitää yli 2500 raamattukonferenssia - 50 kunakin viikonloppuna. Tämä palvelumme julkaisee nykyisin 10 lehteä kuukausittain auttaakseen yksilöitä ja perheitä kasvamaan Jumalan Sanassa päivittäin. Hiljattain ohitimme 100 miljoonan rajan julkaisujen kokonaismäärässä .... miltei tyrmistyttävä todistus siitä, mitä Jumalan armo ja Jaabes-rukoileminen voivat saada aikaan" (sivut 87,88,89).

8)     Kirjan viimeinen osa on nimeltään "Lunastettu tätä varten" ja vihjailee, että meidät on pelastettu, jotta voisimme menestyksellisesti rukoilla Jaabeksen rukousta ja vapauttaa Jumalan voiman elämässämme. Ja kuten karismaattisten opetuksissa yleensä, jos emme näe Jumalan voiman vapautuvan, niin silloin meidän täytyy olla hengellisesti vajaita.

 

9) Wilkinson läpikäy jokaisen Jaabeksen pyynnön ja Max Lucado'n tyyliin spekuloi Jaabeksen ajatuksilla hänen rukoillessaan ja/tai niitä asioita, mitä mahdollisesti tapahtui Jaabekselle rukouksen jälkeen.

 (a) " Jospa sinä siunaisit minua...!" … Sieluni silmillä kuvittelen Jaabeksen seisomassa massiivisen portin edessä korkean muurin syvennyksessä. Murheellisen menneisyytensä ja kauhistuttavan nykyisyytensä maahan painamana hän näkee edessään vain mahdottomuuden - vailla tulevaisuutta. Mutta kohottaen kätensä taivasta kohti hän huutaa: "Isä oi Isä! Siunaa minua! Ja se mitä todella tarkoitan on ... siunaa minua ja paljon! (sivu 22).

(b) "laajentaisit minun alueeni" … Seuraava osa Jaabeksen rukousta - pyyntö saada lisää alueita ... Jos Jaabes olisi työskennellyt Wall Street'illä, hän olisi voinut rukoilla: "Herra lisää minun osakesalkkuni arvoa." Kun puhun yhtiöiden johtajille, puhun usein heille tästä erityisestä näkökulmasta. Kun kristityt johtajat kysyvät minulta: "Onko oikein jos pyydän Jumalaa laajentamaan liiketoimintaani?" niin vastaukseni on: "Tottahan toki!" Jos teet bisnestä Jumalan mielen mukaan, niin ei ole vain oikein pyytää lisää, vaan Hän odottaa sitä, että pyydät.  Sinun liiketoimintasi on alue, jonka Jumala on uskonut sinulle. (sivut 30,31).

 (c) Jaabeksen kolmas epätoivoinen pyyntö: " jospa sinun kätesi olisi minun kanssani!" Tällä me vapautamme Jumalan voiman suorittamaan Hänen tahtonsa ja tuomaan Hänelle kunnian kaikkien ilmeisten mahdottomuuksien kautta (sivu 48). Huomaa, että Jaabes ei aloittanut rukoustaan pyytämällä Jumalan kättä olemaan hänen kanssaan. Tuolla hetkellä hän ei tuntenut siihen tarvetta. Asiat olivat vielä hallinnassa. Hänen riskinsä ja niitä seuraava pelko olivat minimaaliset. Mutta kun hänen rajansa poistettiin ja Jumalan ohjelman valtakunnanlaajuiset tehtävät alkoivat vyöryä häntä kohti, Jaabes tiesi tarvitsevansa Jumalan kättä - ja pian (sivut 48,49).

(d) " ja sinä varjelisit pahasta" Jaabeksen viimeinen pyyntö on nerokas mutta vähän ymmärretty menetelmä pitää yllä siunauksentäyteistä elämää. Kaiken kaikkiaan, kun elämäsi rikkoo tavanomaisen rajan ja alkaa tunkeutua uudelle alueelle Jumalan puolesta, niin arvaapa kenenkä tonttia olet valtaamassa? Edellisessä luvussa rukouksemme oli, että yliluonnollinen voima toimisi heikkoutemme kautta; tässä luvussa pyydämme yliluonnollista apua suojelemaan meitä saatanan todistetulta kyvyltä saada meidät tulemaan toisarvoiseksi (sivu 63). Uskotko, että yliluonnollinen Jumala varjelee sinut pahasta ja suojelee sinun hengellistä sijoitustasi? Jaabes uskoi ja hän toimi uskonsa mukaan. Siitä lähtien hänen elämänsä säästyi murheesta ja tuskasta, joita paha tuo (sivu 74).

 

Kuinka tiedämme tästä mitään? Jaabesta ei mainita Raamatussa enää missään uudelleen. Sitä paitsi hänen yksinäinen rukouksensa ei paljasta mitään hänen taustastaan, ajatuksistaan tai tunteistaan, eikä hänen jumalasuhteestaan ennen eikä jälkeen rukousta. Spekulointi Wilkinson'in tavoin merkitsee oikeuksien ottamista Raamattuun ja todellisuudessa rikkoo Jumalan kieltoa lisätä mitään Kirjoituksiin.

 

10) Wilkinson käyttää myös toisten menestystarinoita oikeuttamaan menetelmänsä. (S.o. karismaattista "tarinateologiaa"). On satoja (kenties tuhansia) ihmisiä, jotka ovat rukoilleet Jaabeksen rukousta ja yhdistävät varallisuutensa suoraan siihen, että ovat järjettömästi toistaneet tätä rukousta. Wilkinsonin nettisivulla on jopa foorumi, jossa voi keskustella menestystarinoista. Toiset katsovat menestyksensä syyn olevan: Oprah (amerikkalainen TV-kuuluisuus), jooga, tarot, kristallit tai koko joukko muita asioita. Kokemusta ei milloinkaan pitäisi käyttää oikeuttamaan mitään menetelmää - vain Jumalan Sanaa.

 

11) Wilkinsonin kaava ei jätä Jumalalle mahdollisuutta sanoa "EI" tai "ODOTA". Rukoile vain uskollisesti Jaabeksen rukousta ja sinulla on Jumala rasiassa. Kuitenkin Raamattu opettaa, että kun luotamme Kristukseen, niin suhteemme Häneen on alkanut ja siihen kuuluu alistuminen Jumalan tahtoon ja sen tunnustaminen, että Hänellä on oikeus menetellä kanssamme miten ikinä haluaa. Se voi usein merkitä, että Jumala sanoo ”ei” meidän pyynnöillemme. Wilkinson'in mukaan synti elämässämme on ainoa asia, joka voi estää Jaabeksen rukouksen toistamisen toimimisen.

Kuinka paljon tunnustavissa kristityissä onkaan niitä, jotka toivovat, että Wilkinson olisi oikeassa,  että he voisivat toistuvasti rukoilla samaa asiaa uudelleen ja uudelleen ja Jumalan olisi pakko siunata heitä ja tehdä heidät rikkaiksi.

Mutta Jumalan tarkoitukset meitä ja elämäämme varten ylittävät paljon sen, minkä pystymme käsittämään ja joskus näemme Hänen siunauksensa vasta kuukausia tai vuosia sen jälkeen, kun Hän on ne antanut (1Moos.50:20).

Emme voi tuntea Jumalan mieltä, emmekä voi pakottaa Häntä siunaamaan meitä.

Häntä ei voi hallita eikä manipuloida.

Jos se olisi mahdollista Hän ei olisikaan Jumala, eikä Hän olisi palvonnan, kunnioituksen ja ylistyksen arvoinen.

 

Se, että James Dobson suosittelee Jaabeksen rukousta, on saanut kirjan myynnin räjähtämään. Dobson on antanut uskottavuuden sellaiselle, mikä muissa yhteyksissä on tuomittu menestysevankeliumina eli "nimeä se ja vaadi sitä" - teologiana ( prosperity gospel or "name-it and claim-it" theology).

Tosiasiassa Jaabeksen rukous on räätälöity menestysevankeliumin terveyttä ja rikkautta lupaavia karismaattisia huijareita varten. World-lehti 14.7.2001 sanoi, että tämä kirja "vetoaa menestysevankeliumin viehätykseen väittäessään, että tarvitsee vain rukoilla tätä rukousta ja Jumala tulee, kuten Jaabes sanoo, 'laajentamaan sinun alueesi.'"

Charles ja Frances Hunter (ns. "Onnelliset Hunter'it", Happy Hunters), kirjoittavat uutiskirjeessään 7/2001: "Monet teistä ovat soittaneet, kirjoittaneet tai kertoneet meille unestamme, jonka näimme, kun ensi kerran olimme rukoilleet Jaabeksen rukousta. Olemme niin innoissamme tästä, koska mitä enemmän mietimme unta, sitä enemmän ajattelemme sen kauaskantoisia seurauksia. Tämä ei tarkoittanut vain, että meillä on yltäkylläisyys taloudellisella alueella ja raha-asioissa, vaan se sisältää myös sinun perheesi pelastuksen. Eikä tähän yltäkylläisyyteen kuulu vain perheesi pelastus, vaan myös parantumiset, joita sinä ja perheesi tarvitsette. ... Äläkä unohda rukoilla tuon tarvitsemamme 1 miljoonan dollarin lahjan puolesta!" (Lähde: 8/15/01, Calvary Contender.)

 

Iso mainos Houston Chronicle'ssa ilmoittaa hänet puhujaksi suunnattoman suuressa Lakewood'in kirkossa (karismaattinen seurakunta), pääsymaksut ovat $15/henkilö, $25/pariskunta. Mainoksessa sanotaan: "Tulet oppimaan kuinka voit vapauttaa Jumalan suosion ja voiman elämässäsi."

Wilkinson'in kirjan todellinen murhenäytelmä tulee olemaan se verilöyly, joka syntyy, kun epätoivoiset sielut noudattavat hänen neuvoaan rukoilla Jaabeksen rukousta kuukauden ajan, eikä mikään muutu, tai muuttuu vain pahemmaksi. Kirjassa ei puhuta mitään siitä mitä tehdä, kun rukous näyttää pettävän (esim. lapsi kuolee, avioliitto hajoaa, työpaikka menetetään, terveyttä ei tulekaan jne.).

Monet tulevat etsimään syytä itsestään. Kuitenkin Wilkinson on antanut takuun, että rukous tulee toimimaan. Selkeä johtopäätös on, että pettänyt rukous on yhtä kuin pettänyt usko.

 

Wilkinson opettaa pinnallista "tulossuuntautunutta" uskoa, jonka oletetaan takaavan menestyksen. Se  on päinvastaista syvälle, pysyvälle ja  rakastavalle suhteelle Isäämme, joka kantaa meidät läpi surujen, epäonnen ja menetysten.

Tri Layton Talbert kirja-arvostelussaan, Frontline-lehden lokakuun 2001 numerossa, huomauttaa yhdestä kirjan filosofisista harhoista olevan "pyrkimys sekoittaa 'siunaus' 'menestykseen'".

Hän sanoo: "Perusoletus näyttää olevan, että menestyksellisten palvelumahdollisuuksien lisääntyminen todistaa Jumalan siunauksen ja niiden puute  …merkitsee Jumalan siunauksen puutetta. Tämä voi luoda lukijoissa väärän odotuksen, joka huomaamattaan aiheuttaa hämmennystä, turhautumista ja pettymystä Jumalaan.  Tai itseensä kääntyneen oletuksen, että näissä tunteissa on jotakin väärää. Raamatullinen korostus on uskollisuudessa, ei hedelmällisyydessä. Sekä Jeremia että Hesekiel saivat selkeän ennakkovaroituksen, että heidän palvelunsa olisivat huomattavan epäonnistuneita mitattuna selvällä myönteisellä vaikutuksella ja tuloksella, mutta siitä huolimatta he olivat esimerkkejä menestyksestä, koska he uskollisesti täyttivät Jumalan toimeksiannon."

 

Eräs vakava kriitikko liittää tämän best-seller'in johonkin sellaiseen, jota hän kutsuu "megaseurakuntakristillisyydeksi", raha- ja valtatietoiseksi uskonnoksi, jonka symboleja olivat esim. TV-evankelistojen Jim Bakker ja Jimmy Swaggart nousu ja tuho. "Se yrittää kristillistää jotkut kulttuurimme pahimmat ilmiöt. Heität sekaan vähän puhetta Jumalasta ja heti se onkin kauppatavaraa." (Lähde: "Godliness or greed? Prayer book seeks 'exponentially expanding blessings',(suom. Jumalisuus vai ahneus? Rukouskirja etsii 'exponentiaalisesti lisääntyviä siunauksia'" 6/9/01, AP story.) 

 

Toinen kriitikko on jopa julkaissut parodioivan kirjan Jaabeksesta. "Päättelimme, että koska tämä kirja oli niin suosittu, sen täytyi olla paha, niinpä menimme ja luimme sen ja totesimme olevamme oikeassa", sanoo Douglas Jones kirjan The Mantra of Jabez: Break on Through to the Other Side (kust. Canon Press) kirjoittaja. Jones, joka opettaa filosofiaa eräässä kristillisessä college'ssa Idaho'ssa jatkaa: "Emme itse asiassa pidä kirjaa pahana. Se vain sisältää kaiken sen, mikä on mieletöntä tämän ajan evankelisuudessa”. Käytä Jaabes mantraa, sanotaan kirjan kannessa ja "pian myös sinä tunnet adrenaliinisi kohoavan niin, että voit kutsua Pyhää Henkeä ja käyttää sitä oikeuttamaan minkä tahansa hulluuden, jonka haluat mainita." (Lähde: "Ilmiö jolla on raamatulliset mittasuhteet", 8/14/01, L.A. Times.)

 

Yhteenveto

Jaabeksen rukous on erityisen vaarallinen teos kristillisen teologian näkökannalta. Se nousee ennemmin ihmis- kuin Kristus keskeisestä maailmankuvasta. Vaikka kutsu suhtautua vakavasti rukouksen voimaan on aina tervetullut, niin tuon kutsun täytyy ottaa vakavasti rukouksen teologiset tosiasiat. (Lähde: 5/21/01, Christian News.)

Bruce Wilkinson varmastikin julistaisi, että hän sekä ymmärtää, että uskoo normaalin/kirjaimellisen raamatunselitysopin yleisesti hyväksytyt periaatteet. Käytännössä kuitenkin syistä, jotka ovat aivan käsittämättömiä, hän on päättänyt olla välittämättä näistä periaatteista ja kirjoittaa kirjan käyttäen hartausmenetelmiä. Tulos on, että Wilkinson on nostanut huonosti tunnetun ja vähemmän tärkeän rukouksen kristillisen elämän ja kokemuksen varsinaiseksi huippukohdaksi (vertaa tätä rukousta johonkin Daavidin tai Paavalin tai Jeesuksen rukoukseen, erityisesti Joh.17:ssa, ja kysy itseltäsi, "Miksi kirjailija on valinnut Jaabeksen rukouksen?").

Kuten on osoitettu, Jaabeksen rukous ei ole ollenkaan sanankohdan 1.Aik.4:9-10 oikea tulkinta, vaan kirjailija on päättänyt hengellistää tekstin.

Hän teki siitä sen, mitä hän halusi sen tarkoittavan, rakensi sovelluksen oman harhaisen tulkintansa perusteella, allekirjoitti koko kyhäelmän todistuksilla ja anekdooteilla Sanan asemesta ja sysäsi sen seurakunnalle muka kauan kadoksissa olleena avaimena Jumalan mittaamattomiin siunauksiin. (Lähde: “I Just Wanted More Land – Jabez”, Halusin lisää maata -  Jaabes, by Gary E. Gilley, pp. 61-62.) 

 

Mikään ei voisi olla hullumpaa -- paitsi tietysti se että valtava määrä Jumalan kansaa on tullut petetyksi tämän kaltaisen hullutuksen kautta. Ja on surullinen tosiasia, että näin on käynyt.

 

Loppuhuomautus  

JOS minut on ristiinnaulittu Kristuksen kanssa

ja JOS en enää elä minä, vaan Kristus elää minussa

ja elämää, jota nyt elän lihassa, minä elän Jumalan Pojan uskossa,

joka rakasti minua ja antoi itsensä minun puolestani,

niin silloin Jaabeksen rukous ei sovi minun elämääni.

Miksi?

Koska Kristus minussa ei etsisi Isän siunausta itselleen vaan niille, jotka ovat ympärilläni. Ja rukoustemme tulisi aina olla ensiksi lähimmäistemme puolesta eikä itsemme.

 

Ja sitä paitsi eikö siinä ole kylliksi siunausta, että Jeesus on elämäni Herra ja että minulla on iankaikkinen elämä. Jos vain uskon, Hän huolehtii minun hyvästäni ja minä todella luotan hänen lupauksiinsa huolenpidosta, eikä minun tarvitse pyytää siunausta. Se riittää, mitä Hän antaa minulle ja jos Hän arvelee minulta puuttuvan jotakin, hän katsoo, että tarpeeni täyttyvät.

 

Ohessa osia Albert James Dager'in arvostelusta koskien kirjaa:
Media Spotlight, Vol. 24 - No. 1

 

1)  Wilkinson esittää mielestään uuden löydön koskien tehokasta rukousta. Wilkinson'in mukaan rukoilemalla rukousta, jota Jaabes rukoili, voimme saada ylenpalttisia siunauksia, joita Jumala ikävöi antaa meille.

 

2)  Jaabes mainitaan kahdessa lyhyessä jakeessa 1.Aik.4:9-10 kuningas Daavidin sukuluettelossa. Hän näyttää ilmestyvän tyhjästä; ei mitään mainintaa kenelle hän syntyi tai kuka syntyi hänelle. Hän vain on siellä. Mitään ylistystä ei anneta kenellekään toiselle sukuluettelossa, yksin Jaabes saa sellaisen kunnian Jumalalta. Tämä on saanut Wilkinson'in otaksumaan, että Jaabeksen rukouksessa täytyy olla jotakin poikkeuksellista, koska Jumala on sisällyttänyt sen Israelin sukupuun "kuivaan" historiaan.

 

3) Wilkinson  kysyy: "Mistä tiedän, että Jaabes-rukoileminen merkittävästi vaikuttaa sinuun?" Hänen vastauksensa: "Omasta kokemuksestani ja satojen muiden ihmisten todistuksista ympäri maailmaa, joiden kanssa olen jakanut nämä periaatteet. Mikä vielä tärkeämpää, koska Jaabeksen rukous ”tislaa” Jumalan kaikkivoivan tahdon sinun tulevaisuutesi hyväksi. Lopuksi koska se paljastaa, että sinun Isäsi ikävöi antaa sinulle niin paljon enemmän, kuin mitä ikinä olet ajatellut pyytää.”

 

4) Wilkinson etsii Jumalaa, että Hän "vapauttaisi jotakin ihmeen kaltaista" elämässään. Kuitenkin myös kuritus voi olla ihmeellistä, vaikka se ei olekaan mukava siunaus, jota Wilkinson etsii. Tällainen ajattelu olettaa, että jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, niin silloin ei ole siunaustakaan.

 

5) Wilkinson tekee muutamia harhaisia johtopäätöksiä koskien palvelutehtävää: "Kun alat pyytää tosissasi - kerjätä - enemmän vaikutusvaltaa ja vastuuta, joilla voisit kunnioittaa Häntä, Jumala tuo tilaisuuksia ja ihmisiä sinun tiellesi. Voit luottaa Häneen, että Hän ei milloinkaan lähetä jotakuta luoksesi, jota et voi auttaa Hänen johdattavan voimansa avulla."

Ei näin. Jumala lähettää panettelijoita koetellakseen meitä tulella ja puhdistaakseen uskomme.

Jumala voi lähettää joitakin, että Hänen Sanansa kauttamme tuomitsisi heidät heidän sydämensä kovuuden vuoksi.

Wilkinson'in huoleton asenne olettaa, että vain selkeästi "hyviä" asioita tulee tiellemme. Sano tämä Paavalille, Pietarille ja kaikille uskonsa tähden kärsineille pyhille!

Wilkinson liittää Jaabeksen rukoukseen jotakin sellaista, mikä on vastoin Jeesuksen opetuksia: "Ajattele tällä tavalla: Sen sijaan, että seisoisit lähellä joen rantatörmää pyytäen kupillista vettä, selviytyäksesi kustakin päivästä, sinä teet jotakin uskomatonta - sinä otat tämän pienen rukouksen, mukanaan suunnattoman suuri palkinto - ja hyppäät jokeen!" (Lihavointi Wilkinson'in).

Mutta lue itse, mitä Jeesus sanoi (Matt.6:25-34). Jos rukouksemme keskittyvät kovin paljon siihen, mitä voimme saada Jumalalta, meidän on syytä epäillä rukoilemmeko oikein.

 

6) Jaabeksen rukous pyytää, että Jumalan käsi olisi hänen päällänsä. Wilkinson väittää, että tämä varmistaa Jumalan puuttumisen vaikeisiin tilanteisiin, joihin joudumme: "Jumalan valittuina ja siunattuina lapsina meidän odotetaan yrittävän jotakin niin suurta, että epäonnistuminen on varmaa ... ellei Jumala puutu asioihin ... Siten me vapautamme Jumalan voiman suorittamaan hänen tahtonsa ja tuomaan Hänelle kunniaa kaikkien aivan ilmeisten mahdottomuuksien kautta."

Tosiasiassa jokainen joka lähtee tekemään sellaista, missä varmasti tietää epäonnistuvansa ilman Jumalan mukaan tuloa, kiusaa Jumalaa. Tämä on yksi huonoimmista neuvoista, mitä joku voi antaa. On eri asia mennä Pyhän Hengen johdossa alueille, joista on mahdoton saada voittoa ilman Häntä, kuin "hypätä jokeen" ja odottaa Jumalan pelastavan oman typeryyden seurauksista.

 

7) Wilkinson väittää, että meidän "luovutettu tarpeemme muuttuu Jumalan rajoittamattomaksi mahdollisuudeksi. Ja Hän tulee suureksi sinun kauttasi”.

Kuka täällä oikein määrää? Jumala ei ole etsimässä "rajoittamatonta mahdollisuutta", jonka me muka myönnämme hänelle "luovutetun tarpeemme" kautta.

Jumalan oikeaa palvelijaa ohjaa Pyhä Henki, eivät hänen omat suuret suunnitelmansa palvella Jumalaa.

Eikä Jumala "tule suureksi" meidän kauttamme.

Jumala on niin suuri kuin Hän haluaa.

Me emme voi tehdä yhtään mitään suurentaaksemme Häntä. Moinen ymmärryksen puute asettaa kyseenalaiseksi Wilkinsonin oikeuden opettaa kenellekään yhtään mitään, varsinkaan siitä kuinka rukoilla.

 

8) Vielä pitemmälle menevää ymmärryksen puutetta Wilkinson osoittaa, kun hän sanoo: "Kun Jaabeksen ja alkuseurakunnan tavoin anomme Jumalan mahtavaa läsnäoloa, me myös tulemme näkemään mahtavia tuloksia, jotka voi selittää vain Jumalan kädestä lähteneiksi ... Heidät tunnettiin yhteisönä, joka vietti tunteja, jopa päiviä, rukoillen yhdessä odottaen Jumalaa ja anoen Hänen voimaansa (ks. Apt. 2:42-47)".

Vilkaisepas Apt. 2:42-47.  Missä noissa jakeissa pyydetään Jumalan voimaa?

Jumalan voima tuli oikeaan aikaan Joelin profetian mukaan (Joel 2:42-47).

Emme tarkkaan tiedä, mitä he rukoilivat. Siispä emme voi tietää, että he anoivat "Jumalan mahtavaa läsnäoloa".

Tällainen arvailu on tyypillistä niille, jotka lähestyvät Sanaa teologisista ennakko-oletuksistaan käsin.

 

9) Jaabes rukoili, että Jumala varjelisi hänet pahasta, jottei se aiheuttaisi hänelle surua. Tässä Wilkinson varoittaa lukijaa itsetyytyväisyydestä siten, että mitä enemmän sinä teet Jumalan vuoksi, sitä enemmän Saatana käy päällesi. Ehkä käy, ehkä ei. Tämä ei ole mikään sääntö.

Mitä saatana voi tehdä riippuu  enemmän Jumalasta kuin saatanasta.

Mikään paha ei voi koskea meihin, ellei Jumala sitä salli.

Jotkut myöntävät saatanalle enemmän voimaa kuin hän omistaa.

 

10) Wilkinson väittää, että Jumala varjelee meidät pahasta ja suojelee meidän "hengellistä sijoitustamme". Kuitenkin, vaikka hän on rukoillut Jaabeksen rukousta 30 vuotta, hän on ollut mukana Lupauksen pitäjissä (Promise Keepers) alusta asti. Mitä tämä kertoo meille pahasta varjelemisesta?

 

11) Emme voi rakentaa teologiaa rukouksesta yhden Raamatun jakeen varaan, joka kertoo pelkästään mitä joku rukoili.

En milloinkaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka ihmiset yrittävät neuvoa meitä kuinka rukoilla, mietiskellä ja lähestyä Jumalaa eri tavalla kuin Jeesus neuvoi.

Jeesus ei tarkoittanut meidän rukoilevan toistamalla ulkomuistista hänen antamaansa esimerkkirukousta.

Se on rukousmalli.

Paitsi pyyntöä varjella pahasta, se ei ole Jaabeksen mallin mukainen. Jos Jaabeksen rukous on tarkoitettu kaikille uskoville, niin miksi hän ei maininnut opetuslapsille tätä VT:n jaetta?

 

12) Ei ihan kaikki, mitä Wilkinson sanoo, ole harhaa. Mutta hänen pieni kirjansa on vain vähän enemmän, kuin hengellistä hömppää. Se perustuu enemmän kertomuksiin kuin Sanaan olettaen, että ihmisen "kokemus" on Jumalan Sanan yläpuolella.

Sen vuoksi, jos tuhannet ihmiset seuraavat jotakin rutiiniharjoitusta, niin voit olla varma, että monet heistä palaavat mukanaan hyviä uutisia. He otaksuvat, että kaikki "hyvä", joka tapahtuu heille rituaalin aloittamisen jälkeen täytyy olla sen seurausta.  

Biblical Discernment Ministries - Helmikuu 2002

suom. Samuel Korhonen