Jabesin Rukous

Bruce Wilkinson opettaa kristillistä “mantraa”?

 

 

Tri Bruce Wilkinson johtaa “Walk Thru the Bible Ministries” järjestöä. Hänen pieni kirjansa, ”The Prayer of Jabez”, Jabesin rukous, on lyönyt kaikki myyntiennätykset. (Kirjoittaja on käyttänyt lähdeteoksena eng.kielistä kirjaa.)

Suomalainen kustantaja mainostaa: ”Kirjaa on myyty erikielisinä käännöksinä miljoonia kappaleita. Vuonna 2000 se oli Yhdysvalloissa sekulaarikirjallisuuden listalla ykkösenä.”

Wilkinsonin kirjan sanoma voidaan tiivistää lyhyeen: Hän kehottaa lukijoita toistamaan päivittäin Jabesin rukousta, 1.Aik.4:9-10. Tämän kautta Jumalan voima ja kaikenlainen siunaus vapautuu elämäämme. Ja vielä enemmän: Wilkinsonin mukaan voit ”kokeilla” rukousta 30 päivän ajan ja tuo aika osoittaa menetelmän toimivaksi, Jumala tulee tekemään ihmeitä. Onko Wilkinsonin lupauksella takuu? Saako kirjaan investoinut rahansa takaisin, jos pettyy? Vaikka kirjassa on yksittäisiä kohtia joihin voi yhtyä, sen pääsanoma on kummallinen harha.

 

Wilkinson kertoo, kuinka hän “löysi” Jabesin rukouksen ihmeitä tekevän voiman, kun alkoi yli 30 vuotta sitten toistamaan sitä päivittäin sanasta sanaan. Koko tuon ajan rukouksen toistaminen on tuonut hänelle siunauksia, jotka Jumala antaa vain niille, jotka osaavat pyytää oikealla tavalla. Hän kuvaa omaa kokemustaan, todellista tai kuviteltua, tehden siitä yleisen hengellisen elämän mallin. Menetelmä on karismaattisen liikkeen suosima ja perustuu henkilökohtaisen kokemuksen, ei Raamatun pohjalle. Todistus siitä, kuinka käyttämäni menetelmä on tuonut minulle rikkautta ja menestystä, myy tässä maailmassa aina. Tällaisia kirjoja on julkaistu tuhansittain sekulaarikirjallisuudessa.

Karismaattisen liikkeen myötä malli ilmestyi kristillisyyteen. Wilkinsonin näkemys on, jos ei täysin niin lähellä, ”name it and clame it” –oppia, eli nimeä tarpeesi, vaadi sitä rohkeasti Jumalalta ja Hän tekee sen. Oppi kuuluu keskeisenä osana ”menestysteologiaan”.

 

Wilkinson sanoo Jabesin rukousta ”uskaliaaksi rukoukseksi, johon Jumala aina vastaa”. Rukous on ”avain” aivan erityiseen, Jumalan suosion täyttämään elämään.

Wilkinson kuvaa värikkäin sanoin mitä tapahtui, kun Jabes oli rukoillut rukouksensa. Taivaan valtavat portit avautuivat jyristen päästämään siunaukset Jabesin elämään. Jabesin elämä muuttui täysin toiseksi.

Jabesin rukous toimii kuten itämainen mantra. Wilkinson liittää yhteyteen kaksi UT:n kohtaa: Matt.7:7 ja Jaakob 4:2. Kun rukoilet Jabesin rukousta, voit muuttaa tulevaisuutesi yhdessä hetkessä, lupaa Wilkinson. Hän myös kehottaa lukijaa lukemaan kirjaansa uudestaan ja uudestaan, jotta kaikki siinä olevat asiaa koskevat vivahteet tulevat tutuksi.

 

Onko Wilkinsonin oma elämä aina ollut pelkkää päivänpaistetta sinä aikana, kun hän on toistanut Jabesin rukousta? Ei suinkaan. Se on ollut varsin tavallista. 1993 hänen kotinsa saastui homesienen vaikutuksesta ja se romahdutti Wilkinsonin elimistön immuunisysteemin. Hän sairastui vakavasti ja kärsi vaivaa kahden vuoden ajan. Hänellä on ollut taloudellisia ongelmia, loppuun palaminen ja hän on aiemmin epäonnistunut kirjoittajana.

 

Jabes siis löytyy Raamatustamme 1.Aik.4:9-10. ”Mutta Jabes oli suuremmassa arvossa pidetty kuin hänen veljensä; ja hänen äitinsä oli antanut hänelle nimen Jabes sanoen: "Olen synnyttänyt hänet kipuja kärsien". Ja Jabes huusi Israelin Jumalaa, sanoen: "Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä!" Ja Jumala antoi hänen pyyntönsä toteutua.” (Varsinainen rukous jakeessa 10, kursivoitu teksti.)

Jabesta ei mainita muualla Raamatussa. Ei VT:ssa, ei UT:ssa. Tässä kaikki. 1. Aikakirjan 9 ensimmäistä lukua ovat sukuluetteloita. Jabes mainitaan Juudan jälkeläisten sukuluettelossa. Wilkinson tekee Jabesin rukouksesta ”ilmestystietoa”,  jossa ratkaisevaa on tieto oikeasta menetelmästä. Kun meillä on oikea tieto ja menettelemme sen mukaan, siunaus seuraa vääjäämättä. Raamattu sanoo selvästi, useissa kohdin, Jumalan kuulevan Hänen eteensä nöyryydessä ja totuudessa tulevaa rukoilijaa. Lue esim. Ps.66:18, Snl.15:29, 28:9, jne. Asiaan ei liity mikään rukouskaava.

 

Jeesus ei opettanut Jabesin rukousta. Eivät myöskään UT:n kirjoittajat. Näin Wilkinson asettaa oman ”tietonsa” Jabesin rukouksen merkityksestä yläpuolelle Herramme ja Hänen sanansa. Sana on vastaan kaavamaista rukoustoistoa, ks. Matt.6:5-8. ”Isä Meidän” rukouksessa Jeesus esittää ikuiset perusperiaatteet rukoukselle, Matt.6:9-13. Jumala vastaa rukouksiimme ainoastaan Jeesuksen täytetyn työn ansiosta. Meidän menetelmillämme ei ole vaikutusta. Wilkinsonin kirja peittää Kristuksen täytetyn työn voiman ja vaikutuksen. Jeesus kuoli edestämme sovittaen syntimme ja vain sen perusteella voimme lähestyä Jumalaa, joka kuulee meitä armahdettuina syntisinä. Meillä ei ole mitään omaa ansiota, ei mitään menetelmää, ohi Kristuksen. Kirjoittajan suurin erehdys on esittää Jabesin rukous sellaisena.

 

Amerikan suurimmat päivä- ja viikkolehdet ovat kirjoittaneet ”Jabesin Rukous”-ilmiöstä kriittisestikin. New York Times: ”Jabesin rukousta hymistään monin paikoin Amerikassa: liikemiehet sanovat sen lisäävän heidän voittojaan, yksinäiset naiset sanovat sen kautta löytäneensä poikaystäviä, ja pastorit sanovat sen lisäävän seurakuntiaan…”.

Englantilainen The Times lehti kirjoittaa: ”Yhdellä tasolla Jabesin rukous edustaa paluuta menestysteologiaan, oppiin, jota monet amerikkalaiset helluntailiikkeen saarnaajat ovat esittäneet aina 1950-luvulta lähtien. Sen mukaan Jumala haluaa omiensa olevan rikkaita, joten Häntä miellyttää, kun pyydetään rahaa ja Hän osoittaa sen palkitsemalla jumaliset... Se on sanoma, joka saa vastakaikua hyvin toimeentulevilta… amerikkalaisilta: ahneus on heti jumalallisuuden jälkeen… mitkä tahansa Jabesin rukouksen mahdollisuudet ovat, niiden täytyy olla enemmän, kuin mahdollisuus voittaa kansallisessa lotto-arvonnassa…”.

On huomiota herättävää, kuinka maallinen media näkee hullutuksen läpi, mutta kristityt eivät. Monet saarnaajat, pastorit ja seurakuntalaiset puhuvat haltioituneesti, kuinka Wilkinsonin neuvoma menetelmä on toiminut heidän kohdallaan. Toki monet amerikkalaiset kristityt myös arvostelevat kirjan sanomaa.

 

Wilkinson sanoo tämän rukouksen olevan hänelle tärkein heti pelastusrukouksensa jälkeen. Hän väittää sanan ”siunata”, ”bless”,  tarkoittavan Jabesin rukouksessa Jumalan yliluonnollista suosiota.

Sana tarkoittaa polvistumista, kunnioittavaa palvontaa, jumalointia – eli nöyrää Jumalan edessä olemista. Sillä on muitakin merkityksiä, mutta ei Wilkinsonin mainitsemaa. Kun ihminen ymmärtää oman syntisen tilansa ja tulee Hänen eteensä Kristuksen työn ansion vastaanottaneena, se on siunaus! Ensisijaisesti kristittyjen ei tule etsiä ”Jumalan siunausta”, vaan mikä on Hänen tahtonsa ja olla sille uskollinen. Jumalan tahdon tekeminen voi merkitä myös inhimillisiä vaikeuksia ja uhrauksia.

 

Wilkinsonin ensimmäinen yritys oli julkaista Jabesin Rukous 280-sivuisena kirjana. Kukaan ei kiinnostunut siitä. Suuri merkitys kirjan menestykselle Amerikassa oli, että kuuluisa ja kiistelty kristillinen psykologi ja julkisuuden henkilö James Dobson antoi kirjalle tukensa. 1999 hän oli kuunnellut nauhalta Wilkinsonin opettavan Jabesin rukousta ja kutsui tämän puhujaksi Kansallisen Rukouspäivän lounastilaisuuteen toukokuussa 2000. Kustantaja Multinomah haistoi tässä tilaisuuden ja kehotti Wilkinsonia valmistamaan aiheesta siihen mennessä kirjasen. Wilkinson ei aluksi ollut halukas, mutta kustannustoimittaja Kopp auttoi kirjan käsikirjoituksen valmistamisessa. Washigton Times lehti sanoo Koppin itse asiassa tehneen päätyön. Hän kävi läpi Wilkinsonin saarnat ja kirjoitukset aiheesta, kooten niistä kirjan aineiston.

Kun ilmiö alkoi saada huomattavat mittasuhteet, Wilkinsonista tuli haluttu puhuja. Hän on opettanut Jabesin rukousta mm. Robert Schullerin kuuluisassa ja loisteliaassa kirkossa, ”Kristallikatedraalissa”. Superrikas Schuller tunnetaan monista liberaaleista ja ei-raamatullisista opetuksistaan.

 

Kirjan menestyksen myötä Jabesin rukousta alettiin markkinoida eri kohderyhmille: lapsille, teini-ikäisille ja naisille. Jokaiselle oma Jabes-kirja. Ja kun Amerikassa ollaan kaikki pitää muuttaa dollareiksi, niin kauan kuin on tilaisuus. Saatavana on ”Jabesin Rukous” T-paitaa, musiikki CD, julisteita, koruja (amuletteja, joihin on painettu Jabesin rukous), jne. Los Angeles Times artikkelissa, Roy Rivenburg kirjoittaa mm: ”2400 vuoteen kukaan ei juurikaan ole huomioinut Raamatun vähäistä mainintaa Jabesista… Mutta kiitos Atlantasta kotoisin olevan saarnaajan, Jabesista on tullut uskonnollinen ja liiketaloudellinen sensaatio… Häly on inspiroinut tuomaan markkinoille Jabes kahvikuppeja, kylpyvaahtoa, kaulakoruja… Ihmiset ostavat (kirjaa) useita kopioita… Osaltaan menekkiä on lisännyt kristityn psykologin ja vaikuttajan James Dobsonin suositus… Kirjan kustantaja Multinomah Publ. on antanut luvan lukuisalle määrälle oheistuotteita, kuten Jabes selkäreppu, joulukoristeet, vaniljantuoksuiset kynttilät, hiirimatot ja jopa kehystetty taiteilijan kuvaus Jabesista. Korut ovat myös ohjelmassa, mutta ehdotus Jabes makeistangosta hylättiin: ’Haluamme olla tarkkoja, että emme mene markkinoinnissa liian pitkälle’, sanoo Leslie Nunn Reed, oikeuksia valvova edustaja. Päämäärä on antaa lupa tuotteille, jotka auttavat henkilöä muistamaan ja käyttämään rukousta, hän sanoo ja jatkaa, että tuotteiden myynnistä saatava provisio tulee Wilkinsonin järjestön käyttöön…”. Turha kai mainita, että Jabez, anteeksi, tarkoitan tietenkin  Wilkinson, on nyt miljonääri. Harva hyötyy vuosisatoja sitten eläneestä ihmisestä yhtä paljon kuin hän on tehnyt. Ikävää on, että Jabes ei älynnyt patentoida rukoustaan. Hänen jälkeläisillään, keitä sitten olisivatkaan, ei ole tekijänoikeuksia.

 

Miksi Jabesin rukous myy? Koska se antaa lukijalle vaikutelman maagisesta menetelmästä, jonka kautta siunaus ja onni saadaan. Wilkinson kirjoittaa, ”jos Jabes olisi ollut työssä Wall Streetillä, hän olisi saattanut rukoilla, ’Herra, lisää osakesalkkuni arvoa’”. Tämä yksi lause kuvaa hyvin, mitä mielikuvia kirja lukijassaan synnyttää. Rukousta toistamalla Jumala on pakotettu vastaamaan pyyntöihini, mitä tahansa ne koskevat.

Wilkinson lisää, kuinka hän neuvoo kristittyjä yritysjohtajia pyytämään Jumalaa siunaamaan bisnestä aina enemmän. ”Jos teet bisnestä Jumalan hyväksymällä tavalla, ei ole vain oikein pyytää lisää, vaan Hän odottaa sinun pyyntöäsi… kun pyydät häntä laajentamaan mahdollisuuksiasi, se tuottaa Hänelle ainoastaan mielihyvää”.

Kuvaavaa on, että kirjan saadessa julkista huomiota se ilmestyi monen Valkoisessa Talossa työskentelevän käteen. Miksi? Koska kirja lupaa Jabeksen rukouksen lisäävän ”aluettasi”. Onpa alueesi politiikka, bisnes, saarnavirka, mikä tahansa – Jabesin rukous tekee sen. Wilkinson ei puhu mitään siitä, että kukaan häviäisi tässä kaupassa. Entä jos sinun alueesi menestyminen tarkoittaa sitä, että jonkun toisen alue ”kutistuu”. Kun sinä voitat, joku muu häviää. Itse asiassa maailmassa tapahtuu usein juuri näin. Toimiiko Jumala siten?  Wilkinson tekee rukouksesta keinon, jonka kautta saat lisää vaikutusvaltaa omille ideoillesi mahdollisesti muiden tappioksi. Siitä ei kuitenkaan tarvitse välittää, koska sinun takanasi on Jumala Jabesin rukouksen kautta. Matteus 5:45 viittaa, kuinka Jumala armossaan jakaa hyvää niin ”väärille kuin vanhurskaillekin” joka päivä. Jumalan iankaikkisuussuosio ei ole mitattavissa sillä, minkä silmä näkee. Se on näkymätön, elävä toivo ja ilmoitettu niiden osaksi, jotka seuraavat Kristusta. Tässä ajassa Jumala antaa ”sadetta ja aurinkoa” kaikille. Kristittykään ei ole turvassa itsekkyydeltä ja ylpeydeltä ja hän voi toimia niiden vaikutuksesta.

 

Wilkinson ei ole väärässä, kun hän painottaa kokosydämistä rukousta. Mutta aito rukous on paljon muuta kuin Jumalalta vaatimista. Raamattu kehottaa pyytämään ja anomaan, mutta ei itsekkäästi, ks. Jaak.4:3-4.

En epäile, etteikö Jumalan siunaus voi olla kristityn liikemiehen toimissa, samoin kuin kenen tahansa uskovan työssä. Omassa maallisessa ammatissani olen usein kokenut, kuinka asiat ”loksahtavat” paikoilleen ja onnistuvat vaikeuksista huolimatta. Toisaalta jotkut asiat eivät onnistu, vaikka kuinka rukoilisi ja yrittäisi. Jumala toimii oman näkemyksensä mukaan, ei meidän halujemme mukaan. Joskus menetys voi olla suurempi siunaus kuin menestys. Jumala näkee koko elinkaaremme aina iankaikkisuuteen saakka ja toimii suvereenisti sen mukaan meidän parhaaksemme. Hän ei istu ja odota meidän pyyntöjämme ja vaatimuksiamme tehdäkseen sitten nöyrästi niiden mukaan. Hän vastaa rukouksiin, mutta aina oman tahtonsa, ei meidän tahtomme, mukaan.

 

Wilkinsonin Jumala ”vahtii ja odottaa”, että me ”pyydämme Hänen tarjoamaansa yliluonnollista voimaa”. Tässä, kuten niin monissa muissa aikamme ”kristillisissä” menestyskirjoissa, ihminen on keskeisellä sijalla. Raamatun sanaa käytetään tekemään ihmisen luontaisesta itsekkyydestä ja ylpeydestä hyväksyttävä Jumalan edessä. Eikä pelkästään hyväksyttävä, vaan Hänen suosimansa käytösmalli. Tällainen teologia perustellaan Sanalla ottamalla yksittäisiä jakeita ja jakeiden osia eroon asiayhteydestään ja siitä, mitä Raamattu kokonaisuudessaan kertoo ko. asiasta. Näin opettavia ”tohtoreita” on aina vain enemmän.

Wilkinsonin idea lähtee oletuksesta, että Jumala tulee maailmassa kirkastetuksi meidän siunaustemme kautta. Ei ole mitään väärää toivoa Jumalan voiman, vanhurskauden ja hyvyyden tulevan esille. Mutta Raamattu ei lupaa sen tapahtuvan uskovan maallisen ja näkyvän elämän kautta. Se voi tapahtua jonkun yksilön kohdalla, jossakin tietyssä tilanteessa, mutta se ei ole mikään kaava. Mm. heprealaiskirjeen 11:35-40 kuvaa, kuinka maailmassa aina on ollut uskonvainoa. Kristityt ovat joutuneet menettämään kaiken, jopa oman elämänsä. Näitä vainoja on tänäkin päivänä. Herran apostolit eivät olleet rikkaita ja he joutuivat kokemaan vainoa ja ahdistusta. Pilkkaako Wilkinson näitä kristittyjä?

Koska Jumalan armo Kristuksessa (jota Wilkinsonin kirja ei mitenkään korosta) ja iankaikkisuus ovat arvoja, joita ei voi edes verrata maallisen elämän kunniaan ja menestykseen, Raamattu ei lupaile kristitylle mitään erityistä ”yliluonnollista voimaa”, jonka avulla maallinen menestys toteutuisi. Usein ihminen oppii parhaiten menetysten ja ahdinkojen kautta. Jumala kuitenkin lupaa olla KAIKESSA uskovan tuki ja turva.

 

Wilkinsonin menetelmä lupaa: Toista päivittäin Jabesin rukous ja menestys seuraa. Roomalaiskatolinen kirkko on opettanut samaa rukousmallia jo vuosisatoja. Mutta se ei hekumoi menestyksellä. Katoliset ovat panneet merkille, että Wilkinson edustaa heidän rukousmalliaan: “Pieni, valtavasti myyty kirjanen, esittää evankelisille protestanteille täysin katolisen mallin –  valmiin (tarkoittaa ennalta valmistettua ja kirjoitettua rukouskaavaa) rukouksen mukavuuden ja voiman – mutta samalla se myös tuo esiin menestysteologia saarnaajien ’nimeä se ja vaadi sitä’ näkökulman.” (Katolinen lehti, "Our Sunday Visitor", Prayer of Jabez, "The Return of the Prosperity Gospel?", 24.6.2001) Katolisen kirjoittajan huoli on, että Wilkinson esittää menestysteologiaharhaa, joka katoliselle kulttiuskonnollekin on kauhistus! Kuinka pitkälle karismaattinen eksytys onkaan ehtinyt. Katolinen pitää ainakin osaa karismaattisen liikkeen opetuksesta harhana, kun taas protestanttiset liikkeet joutuvat sen valtaan enenevässä määrin.

Wilkinson esittää omaa (nykyistä) menestystään todisteena opetuksensa oikeutuksesta. Wilkinson johtaa lukijansa luottamaan yksittäiseen rukousmalliin, ei Häneen, jolle rukous tulee osoittaa. Raamatussa on lukuisia kohtia, joita voitaisiin käyttää Jabesin rukouksen tavoin tuomaan menestystä. Entä monet Daavidin, profeettojen, apostolien ja itse Kristuksen rukoukset? Miksi Jabesin lyhyt rukous olisi jotakin erityistä yli muiden?

 

Wilkinson on perillä, että häntä tullaan arvostelemaan ihmisen luontaisen itsekkyyden vahvistamisesta. Niinpä hän esittää: ”Haluan osoittaa sinulle, että tämä rukous ei ole itsekeskeinen teko, vaikka se vaikuttaisi siltä, vaan hengellisesti mitä ylevin ja juuri sellainen pyyntö, jota meidän Isämme ikävöi kuulla”.

 New Age piireissä opetetaan: ”Ei ole väliä mitä uskontoa seuraat, voit lisätä hartaushetkiesi vaikutusta  tunnustuksilla (toistetuilla kaavoilla)… voit toistaa niitä  mielessäsi… kokemuksesi kautta tulet pian huomaamaan uskomattoman voiman, jonka vapautat, kun seuraat puhutun Sanan tiedettä… kun tulet aina lähemmäs Jumalan läsnäoloa, havaitset, että se johtaa sinut saamaan vastauksia koskien ihmisiä ja olosuhteita, joita tarvitset, täyttääksesi elämäsi tarkoituksen…”. (Elizabeth Clare, (new age profeetta), Creative Power of Sound.)

Tällainen rukous toimii tavallaan. Siksi idän uskonnot käyttävät ja opettavat sitä. Hindu- ja buddhamunkit opettavat toistamisen keskittävän mielemme Jumalaan. Periaatteelle perustuu TM, transsendenttinen mietiskely, joka sanoo mantran toistamisen saavan aikaan koko maailmaa parantavia ”sähköisiä värähtelyjä”.

Tapa on käytössä katolisessa ja muussa kulttikristillisyydessä. Sitä käytetään saamaan aikaan uusi ”tietoisuuden taso / tila”. (Josta puhutaan paljon karismaattisessa liikkeessä). Monet tutkimukset osaavat yhdistää sen vaikuttavan ihmisen ruumiintoimintoihin. Tapa johtaa  ”itsesuggestioon”, itse aikaansaatuun hypnoosin kaltaiseen tilaan, joka vapauttaa elimistöön positiivisesti vaikuttavia aineita. Pidemmälle ehdittäessä mukaan tulevat erilaiset kokemukset ruumiin ja mielen tasolla, joita kristillisen kulttuurin omaksunut pitää Pyhän Hengen ilmauksina.

 

Wilkinsonin käyttämä käännöskään ei ole aivan oikean merkityksen mukainen. Wilkinson jakaa rukouksen neljään osaan, mutta heprealainen teksti on lähinnä yksi pyyntö. Viimeinen osa, ”että minä pääsisin kipuja kärsimästä”, tarkoittaa heprealaisessa tekstissä, että Jumala ei aiheuttaisi, sallisi, Jabesille harmeja. Näin myös kääntävät useimmat käännökset.

- Suomalainen 1938 käännös: ” "Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä!”

- Wilkinson: "Oh, that You would bless me indeed, and enlarge my territory, that Your hand would be with me, and that You would keep me from evil, (that I may not cause pain)." (Oi, kunpa todella siunaisit minua ja laajentaisit alueeni, että sinun kätesi olisi kanssani ja varjelisit minut pahasta, (että en aiheuttaisi tuskaa) – Wilkinson ei lainaa suluissa olevaa rukouksen loppua).

- Amplified Bible: “Oh, that You would bless me and enlarge my border, and that Your hand might be with me, and You would keep me from evil so it might not hurt me!” (Oi, että siunaisit minua ja laajentaisit alueeni, ja että sinun kätesi olisi kanssani, ja varjelisit minut pahasta, jotta se ei satuttaisi minua”).

- King James Version. “Oh that thou wouldest bless me indeed, and enlarge my coast, and that thine hand might be with me, and that thou wouldest keep me from evil, that it may not grieve me!” (alkuosa voidaan kääntää kuten suom. käännös. Loppuosa: ”… varjelisit pahasta, että se ei tuottaisi minulle surua”).

- Young’s Literal: `If blessing Thou dost bless me, then Thou hast made great my border, and Thy hand hath been with me, and Thou hast kept me from evil--not to grieve me;'” (Jos siunauksesi olisi minulle siunaus, silloin  laajentaisit alueeni suureksi, ja sinun kätesi olisi kanssani, ja varjelisit minut pahasta – et tuottaisi minulle surua”).

Jabes siis yksinkertaisesti pyysi Jumalaa varjelemaan hänet harmeilta ja surulta. Kukapa ei. Jumala, kuten Hänen tapansa on, vastasi yhden ihmisen hätään. Hän tekee niin edelleen. Niistä ei pidä tehdä mitään sensaatioita, joissa tapaus itsessään tai siinä osalliset nostetaan johonkin arvoon. (Vrt. Jabesin rukousta 1.Moos.28:20 Jaakobin rukoukseen. Kyse on samankaltaisesta ”lupausrukouksesta”. Juutalaiset tekstit sanovat Jabesin olleen huomattava lainopettaja, jolla oli monia opetuslapsia. 1.Aik.2:55 mainitsee samannimisen kaupungin (suom. käännös: Jaebes). Kaupungissa asuivat kirjanoppineet perheineen. Se saattoi saada nimensä Jabeksen mukaan. Jabes todennäköisesti mainitaan, koska hän oli tuon ajan yksi merkittävä henkilö. Silloin kanaanilaiset olivat israelilaisten jatkuva vaiva. Ehkä pyyntö alueen suhteen liittyy tähän? Raamatussa on useita esimerkkejä, kuinka israelilaiset huusivat Herraa avukseen vihollisen uhatessa. Juutalainen kansa tiesi, että heille oli luvattu maa. Toinen puoli asiaa oli/on, että kansan synnit tuottavat rangaistuksen. Merkittävä osa rangaistusta oli maa-alueiden, jopa koko maan, menetys.)

 

Kirjan menestys on suoraa seurausta harhasta, joka leviää kristikunnassa. Tästä ei tule syyttää yksin Wilkinsonin kirjaa. Kun Jumalan sana edellyttää, että meidän tulee alistua Jumalan tahdon tottelemiseen, me emme halua sitä, vaan haluamme olla jumalia. Jumala ei jaa kunniaansa kenenkään kanssa. Kun me kuvittelemme saavamme osan tuosta kunniasta, se on sama asia, kuin pyrkiä olemaan kuten Hän. Toisessa, maailmalla hyvin myydyssä kirjassa ”God Chasers”, (suom. Jumala Tähtäimessä, RV), Tommy Tenney painottaa ”Jumalan läsnäolon” kokemista ja ilmenemistä meissä, joka saa aikaan sen, että meihin kosketuksissa olevat kääntyvät (asia, jota ”torontolaisuuskin” edustaa).

Voitko kuvitella, että kirja, joka korostaa ihmisen täydellistä konkurssia Jumalan edessä, korostaa, että olemme syntisiä ja että kristillinen elämä on ennen muuta Jumalan tahtoon alistumista – olisi  myyntitilastojen kärjessä. Kirja, joka korostaa Kristuksen sovitustyön täyttä merkitystä ja jättää ihmiset kokemuksineen sivuun, eikä ehdottele milloin mitäkin menetelmää, jonka kautta kaikki maanpäälliset ongelmat ratkaistaan - sellainen kirja ei myy.

Kirjat, kuten Wilkinsonin ja Tenneyn, myyvät, koska ihminen on niissä keskeisellä sijalla. Ne eivät opeta Raamatun sanaa. Ne eivät tuo esille tuon Sanan syvyyttä ja ehdotonta totuutta. Wilkinsonin kirjan menestyksen takana on ihmisen toivo saada tieto mystisestä menetelmästä, joka toimii oman hyvinvoinnin lisääjänä. Me haluamme itse olla kontrollissa, haluamme johtaa ja vaikuttaa omaan ja toisten elämään. Me emme enää sano: Herra johda sinä, vaan vaadimme: Jumala, anna minun johtaa. Ei ole merkitystä, mikä muuten on suhteesi Raamattuun  ja Kristukseen – Jumala toimii, kun vain osaat oikean tavan vaikuttaa Häneen.

 

Raamattu opettaa välttämään tämänkaltaista. Kristityn on painotettava Sanan merkitystä ja sen uudestisynnyttävää voimaa, ei yksittäisen rukouksen, eikä minkään kokemuksen mystistä voimaa. 2 Tim.4:2-4.

Artikkelia kirjoitettaessa lähteinä on käytetty:

Kirjat: The Prayer of Jabez: Breaking Through to the Blessed Life, Bruce H. Wilkinson. Multinomah Publishers, 2000. - The Cult of Jabez and the falling away of the church in America, Steve Hopkins, Bethel Press, 2002. - I Just Wanted More Land / Jabez , Gary E Gilley, Xulon Press, 2001. - The Mantra of Jabez, Douglas M Jones, Canon Press, 2001.

Artikkelit:

A review article on The Prayer of Jabez: Breaking Through to the Blessed Life, Mark Talbot. - A Critique of The Prayer of Jabez , Todd Wilken - The Prayer of Jabez, Joseph Loconte - Commentary:A closer look at the 'Prayer of Jabez', Michael D. Riley - Prayer of Jabez, the christian witchraft, The Cutting Edge Ministry - The 'Prayer of Jabez': The New Christian Mantra, Bill Koenig  - Los Angeles Times Article: A Phenomenon of Biblical Proportions How a minor Old Testament figure became a magnet for the faithful and a marketing miracle, Roy Rivenburg - Prayer of Jabez and Prayer of James, Sandy Simpson - Prayer of Jabez, the Harpazo Network - Prayer of Jabez, Dave Hunt, The Berean Call - Creative Power of Sound, Elizabeth Clare, Prophet - Say a Little Prayer for Me "The Prayer of Jabez": New age self-help with Christian trappings, Damon Linker - Please Lord make me rich, The Times (England) - Prayer of Jabez , Renee Rodriguez PW's Garrett (Lynn Garrett, religion editor at Publishers Weekly)  - Prayer of Jabez , Let Us Reason Ministries - Press Release, ForeFront Records and Multnomah Publishers Release Musical Companion to The Prayer Of Jabez - Review of the book The Prayer of Jabez by Dr. Bruce H. Wilkinson, Ralph Dettwiler - Problems with The Prayer of Jabez, Berit Kjos - Time Magazine, “A Prayer with Wings”, David Van Biema - A Book Spreads the Word: Prayer for Prosperity Works, New York Times

Juhani Aitomaa

Lue myös kirja-arvostelu Jabesin Rukous

 

Tämän artikkelin täydellisenä alaviittein varustettuna saa tilaamalla: 

Kristityn Foorumi

PL 571

33101 Tampere

alkuun / johdanto / kristityn foorumi artikkelit / israel / linkit / mikä on kristityn foorumi

Lähetä sähköpostia