En tekisi tätä rahan takia

Benny Hinn myöntää ettei kykene todistamaan parantumisten todenperäisyyttä

ABC TV:n Nightline ohjelmasta, esitetty 19.10.2009

Ihmeparantumiset syövästä ja AIDSista, rullatuolista hyppimään nousevat ihmiset – se on Benny Hinnin liiketointa. Hän on ehkä maailman kuuluisin ja menestynein, mutta samalla ristiriitaisin TV evankelista – uskolla parantaja, joka ei yleensä suostu haastatteluihin. ”Yritän selittää tätä”, aloitti Hinn ABC:n ”Nighline” ohjelmassa, ”voitelu, joka on Jumalan voima, tulee minuun... voin tuntea sen ja ihmiset alkavat parantua. Syöpä, kipu, se on poissa... joku oli rullatuolissa ja voi nyt kävellä, tällaisia asioita.” Monen Hinniin pettyneen entisen seuraajan kritiikin lisäksi hänen toimintaansa tutkii USA:n senaatin jäsen. Hinn kertoi käsittäneensä jo varhain, että hänen ympärillään tapahtui epätavallisia asioita. ”Olin todella tyrmistynyt kun ihmiset tulivat luokseni 1970 luvulla väittäen parantuneensa.” Hinnin kokousten kävijämäärä alkoi kasvaa, ”2000, sitten 3000 maanantai-iltaisin ja sana alkoi levitä”. Hinnin toiminta kasvoi rakettimaisesti. Muutamassa vuodessa hän matkusteli kaikkialla maailmassa saarnaamassa miljoonille. 1990 luvun alkupuolella hän aloitti TV toiminnan, joka ulottuu nykyisin yli 200 maahan.

Vuosien varrella Hinn on esittänyt mitä oudoimpia (ja perättömiksi osoittautuneita) väittämiä, kuten esim. että Ghanassa pidetyssä Hinnin suurkokouksessa kuollut heräsi eloon. Tilaisuuden jälkeen Hinn väitti nähneensä tapauksen ja oli asiasta aivan varma mutta myöhemmin hän (koskaan anteeksi pyytämättä) joutui myöntämään ettei ollut nähnyt mitään. Koko tapauksesta ei ole sittemmin esitetty mitään todisteitakaan. Ohjelmassa Hinn kiersi asian sanoen, ”...mutta kysehän ei ole tästä (asian ja hänen puheidensa todenperäisyydestä), vaan voiko Jumala herättää kuolleen... Ja vastaus on kyllä. Hän on tehnyt niin, Raamattu kertoo siitä ja jos Hän teki niin ennen, miksi Hän ei tekisi niin tänäkin päivänä.”

Hinn johtaa suurta järjestöimperiumia, jonka arvioidaan saavan pelkästään lahjoituksia n. 100 miljoonaa USD vuodessa ihmisiltä (usein köyhiltä, sairailta ja toivottomissa tilanteissa eläviltä), jotka uskovat, että Jumala parantaa ja toimii Hinnin kautta. ”On olemassa ajatus, että meidän saarnaajien pitäisi kävellä sandaaleissa ja ajaa polkupyörällä”, kommentoi Hinn ylimieliseen tapaansa kysymystä, joka koski hänen viettämäänsä luksuselämää. Toimittajan suoraan kysymykseen, eikö Hinn koskaan koe käyttävänsä hädänalaisia uskonnollisia ihmisiä hyväksi omaksi edukseen, hän vastasi: ”Olen iloinen, että kysyt, kerronpa jotain: en tekisi tätä rahan takia. Jos ihmiset ajattelisivat, että tekisin tätä rahan takia kaiken kokemani kurjuuden jälkeen...” - toimittajan välikysymyksen, ”minkä kurjuuden?”, jälkeen Benny jatkoi: ”Voi hyvä Jumala, minkä kurjuuden? Vaikka minkä! Olet ihminen kuten minä, miten haluaisit kaikkia niitä nimitettävän. Kuka sitä haluaa. Mitä haluat kysyä on, valehtelenko niin sanotusti parantumisten suhteen, jotta saisin rahaa?... En tietenkään valehtele. Et voi pettää kaikkia ihmisiä kaiken aikaa, vai mitä?... Kerronpa sinulle, jos ajattelisin pettäneeni ihmisiä yli 35 vuoden ajan, olisin jo jäänyt siitä kiinni.” (Hinn toki on jäänytkin kiinni huvin monista perättömistä väitteistä niin parantumisten kuin muidenkin asioiden suhteen, mutta sitä hän ei koskaan myönnä).

Toimittajan kommentti olikin, ettei tarvetta ole pettää kaikkia kaiken aikaa, vaan aina joitakin ihmisiä jonkin aikaa. Siihen Benny ei löytänyt hyvää vastausta. Haastattelun aikana Hinn myönsi, ettei hänellä (edelleenkään – 35 vuoden toiminnan jälkeen!) ole yhtään todellista lääketieteellistä dokumenttia parantumisista. Sen sijaan on useita oikeaksi todettuja tapauksia, joissa Hinnin terveeksi julistama ihminen ei ole parantunut. Ohjelmassa käytettiin esimerkkinä näkövammaisen 9-vuotiaan William Vandenkolkin tapausta vuodelta 2001. Nykyisin 17 -vuotias William kertoo menneensä pienenä lapsena helposti mukaan Hinnin kokoushuumaan. Halu uskoa siihen sai hänet todistamaan parantumisesta, joka pian kokouksen jälkeen todettiin pelkäksi toiveajatteluksi. Silti Hinn jatkoi tapauksen mainostamista ohjelmissaan. Hänen enonsa ja huoltajansa, Randy Melthratterin mukaan kukaan Hinnin organisaatiosta ei missään vaiheessa jälkeenpäin ottanut yhteyttä tarkastaakseen mikä tilanne oli. Pahinta asiassa oli, että Hinn aloitti TV ohjelmissaan varainkeruun nuoren Williamin koulutusta varten mutta siinäkään asiassa hän eikä kukaan hänen järjestöstään ollut yhteydessä Williamin holhoojiin. Minne rahat menivät, siitä ei Hinnin järjestö tähän mennessä (8 vuotta tapahtumasta) ole antanut tietoa.

Näitä asioita en osaa selittää, koska en ole parantaja”, selitteli Hinn, ”olen ihminen kuten sinä. Teen virheitä kuten kuka tahansa.” Hänen mukaansa Jumala parantaa ihmisiä kokouksissa heidän tuoleissaan eikä hän ole vastuussa mitä ihmiset väittävät, kun he tulevat lavalle todistamaan asiasta. (Näin selkärangaton, ihmisten hädällä ratsastava Benny liukenee vastuusta kuin lipevä huonokuntoisen auton myyjä tai muinainen käärmeöljykauppias. Kuitenkin juuri hän on se, joka henkilökohtaisesti on ehkä tuhansille ihmisille edessään julistanut, että Jumala on heidät täysin parantanut). ”Vuosien aikana on ollut joitakin tapauksia, jolloin ihmiset ovat sanoneet parantuneensa mutta niin ei ole tapahtunut. Uskon, että yksilön on mahdollista henkisesti vakuuttaa itselleen parantuneensa, vaikka niin ei ole tapahtunut, mutta se ei ole vastaan oikeaa parantumista. Se ei hämärrä tosiseikkaa, että paljon ihmisiä on oikeasti parantunut.” Liittyen Williamin tapaukseen Hinn nyt ohjelmassa (8 vuoden jälkeen) kertoi, että Vandelkolkin nimellä olevalla lahjoitustilillä on 15 000 USD, joka summa on tarkoitettu hänen koulutukseensa ja terveytensä hoitoon.

Ohjelmassa paikalla olleet, mutta ei TV ruudussa näkyvät Hinnin avustajat puuttuivat usein puheeseen, toisinaan vihaisin äänenpainoin, kun kysymykset olivat heidän mielestään liian ”päällekäyviä”. Yksi tällainen kysymys koski USA:n senaattori Chuck Grassleyn alulle panemaa eräiden kuuluisien TV saarnaajien tutkintaa, jossa Hinnin toiminta on yhtenä osana. Grassleyn pääteemana on, käyttävätkö Hinn ja muut TV evankelistat luksuselämänsä rahoittamiseen veroista vapaita lahjoituksia ja missä määrin. Hinnin mukaan hänen varainkäyttönsä on vain ja ainoastaan ”tarkoituksen mukaista”. Hänen oma ilmoituksensa oli, että hänen palkkansa on yli 0,5 miljoonaa USD vuodessa. ”En kerro tarkkaa summaa, mutta se on, uh, yli puoli miljoonaa.”

Vastauksena luksuselämäänsä kohtaan esitetylle kritiikille Hinn totesi vain, ”sitä on aina ollut. Se ei ole mitään uutta”. Hinn matkustaa yksityiskoneella, asuu kalleimpien hotellien kalliimmissa sviiteissä, syö ja juo parasta ja kalleinta, pukeutuu räätälöityihin ja kalliisiin vaatteisiin sekä koristautuu jalokivikoruin. Eikö hän näe siinä mitään väärää?, kysyi toimittaja. ”Ei. Sehän on se asia, että joidenkin mukaan meidän saarnaajien pitäisi kävellä sandaaleissa ja ajaa polkupyörällä. Sehän on roskaa. No, katsos, jokainen Jumalan mies, jonka tunnen tänä päivänä, elää mukavasti talossa. He ajavat autoja ja heillä on kalliit puhelimet tai mitä tahansa. Mitä me tarvitsemme nykyään, sitä pitää olla... Tarvitsen ehdottomasti yksityistä lentokonetta... Se on minulle välttämätön, jotta voin mennä ja tehdä mitä Jumala kutsuu minut tekemään ympäri maailmaa.”

Koskien suurta palkkaansa Benny lisäsi, ”Kerronpa tämän, tarkoitukseni elämässä on saarnata Jeesuksen Kristuksen evankeliumia, välitän vain siitä... teenpä sopimuksen kanssasi tässä kameran edessä jonka kaikki näkevät: Jos joku tulee ja sanoo - no niin, Benny Hinn, autan sinua taloudellisesti että voit maksaa laskusi - tai jos voin tehdä sen omin päin ja saada tuloja jostakin muusta sivutyöstä tämän nykyisen työn lisäksi, niin (järjestön maksamasta runsaasta rahapalkasta luopuminen) olisi mieluista.” Nightlinen toimittajan kysymykseen, eikö hän koskaan koe, että lahjoittajien joukossa on niitä, joilla ei olisi siihen varaa vaan he tekevät niin epätoivossaan, Benny vastasi taas ylimieliseen ja välttelevään tapaansa: ”Jos olisin valheellinen antaisin ehdottomasti heille heidän rahansa takaisin...”