Benny Hinnin veljenpoika: setäni on väärä profeetta!

Osana perheimperiumia elin ylellisyydessä kunnes epäilykset alkoivat

Lähde: Christianity Today 20.9.2017

Noin 15 vuotta sitten Kreikan rannikolla, Ateenan ulkopuolella, luotin jumalasuhteeseeni ja saarnaajaurani kehittymiseen. Kuljin maailmalla Gulfstream yksityislentokoneella ”evankeliumin tähden” ja nautin kaikesta ylellisestä mitä rahalla saa. Mukavan lennon ja henkilökohtaisen kokin valmistaman lempiruokani jälkeen valmistauduimme kokoukseen lepäämällä Kreikan rannikon luksuslomakohde Lagonississa. Asuin omassa huvilassa josta avautui merinäköala. Siinä oli yksityinen uima-allas ja yli 180 m2 asuintilaa. Nautin elämästä, jota sain viettää. Palvelinhan Jeesusta Kristusta ja elin juuri sitä yltäkylläistä elämää jonka hän lupasi. En tuolloin juurikaan tiennyt, että olin Aegean meren rannikolla, juuri saman meren jota apostoli Paavali purjehti levittäessään evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta. Paavaliin nähden meidät erotti kuitenkin yksi seikka: Me emme saarnanneet samaa evankeliumia kuin Paavali!

Ylellinen elämä

Hinnin perhekuntaan kuuluminen ja sen yhteydessä kasvaminen oli kuin jäljitelmää kuulumisesta johonkin kuninkaalliseen perheeseen ja mafiaan. Elämäntapamme oli ylellisen tuhlaileva, olimme uskollisia perheyhteisölle ja versiomme evankeliumista oli suuri bisnes. Vaikka Jeesus toki oli osa evankeliumiamme, hän oli meille enemmänkin jokin maaginen lampun henki kuin Kuningasten Kuningas. Kun häntä osasi oikein käsitellä rahan ja oman riittävän uskon voimalla niin hengellinen perintöosamme avattiin meille. Jumalan päämäärä ei ollut hänen kunniansa vaan meidän hyötymisemme. Hänen armonsa päämäärä ei ollut vapahtaa meidät synnistä vaan tehdä meistä rikkaita. Hänen lupaamansa yltäkylläinen elämä ei tarkoittanut iankaikkisuutta vaan nykyisyyttä. Me elimme menestysevankeliumissa.

Isäni (Henry Hinn, Bennyn veli) oli pastorina pienessä seurakunnassa Kanadan British Columbiassa, Vancouverissa. Kun olin teini-iässä hän matkusti noin kaksi kertaa kuukaudessa setäni Benny Hinnin kanssa kokousmatkoilla. Menestysteologia tuotti hämmästyttävän paljon rahaa. Asuimme 900 m2 kartanossa aidan ja portin takana, meillä oli kaksi kallista Mercedes Bentz autoa, lomailimme eksoottisissa paikoissa ja ostelimme kalleimmissa liikkeissä. Kaiken kukkuraksi ostimme 2 miljoonaa USD maksaneen talon meren rannalta Dana Pointista, Kaliforniasta. Vielä yksi Mercedes ostettiin lisää autokolonnan jatkeeksi. Olimme niin ylenpalttisesti siunattuja.

Kaikkina noina vuosina kohtasimme kritiikkiä sekä oman seurakuntamme sisältä kuin sen ulkopuolelta. TV -ohjelmat kuten Dateline NBC, The Fifth Estate ja muut tutkivat tekemisiämme. Eräät Amerikassa tunnetut seurakuntajohtajat ja myös paikallisten seurakuntien pastorit varoittivat meistä ja opetuksestamme julkisesti. Tuolloin uskoin, että olimme vainon kohteina kuten aikanaan Jeesus ja Paavali. Nuo kritiikin esittäjät olivat vain kateellisia koska me olimme siunattuja.

Perheen sisällä ei suvaittu mitään arvostelua. Eräänä päivänä kysyin isältäni, voisimmeko mennä ja parantaa erään koulussa olevan ystäväni, jonka tukka oli lähtenyt syöpähoitojen takia. Isän vastaus oli, että voisimme rukoilla hänen puolestaan kotona pikemminkin kuin mennä parantamaan hänet. Ajattelin tuolloin itsekseni, että eikö meidän tulisi tehdä samoin kuin apostolit jos meillä oli sama lahja tehdä terveeksi? Tuohon aikaan en epäillyt kykyämme parantaa vaan epäily liittyi motiiveihimme. Paransimme vain suurissa kokouksissa joissa musiikilla ja muulla luotiin tunnelmallinen ilmapiiri. Raha vaihtoi omistajaa ja ihmiset lähestyivät meitä ”oikealla” uskonmäärällä.

Sitten epäilykset laajenivat. Mitä tulisi ajatella epäonnistuneista parantamisista? Minulle opetettiin, että se oli sairaan henkilön omaa syytä koska hän epäili Jumalaa. Entä miksi puhuimme kielillä ilman selitystä? Vastaus oli, että ”henkeä ei saa tukahduttaa” ja ”hän tekee kuten tahtoo”. Kun kysyin, miksi monet profetiamme olivat vastoin Raamattua, minulle sanottiin ”älä sulje Jumalaa laatikkoon”. Epäilyistä huolimatta luotin perheeseeni koska menestyimme. Kymmenet tuhannet ihmiset seurasivat meitä ja vuosittain suurkokouksissa stadioneilla vieraili miljoonia ihmisiä kuuntelemassa setääni Bennyä. Paransimme sairaita, teimme ihmeitä, tapasimme kuuluisia ihmisiä ja rikastuimme rikastumistaan. Totta kai

Jumala oli meidän puolellamme!

Ennen tutkintoon valmistavaa koulutusta otin vuoden vapaata ja liityin Bennyn kokousväkeen kiinniottajana (henkilö joka vastaanottaa ”hengen lyömänä” kaatuvan) ja hänen apulaisenaan. Tämä oli suvussamme eräänlainen riitti, sillä lähes jokainen Bennyn veljenpoika palveli häntä jossakin vaiheessa. Se oli lojaaliuden ja kiitollisuuden osoitusta hänelle. Tuo vuosi oli todellista luksuselämää. Dubaissa oleskelimme 25 000 USD vuorokausi maksavassa hotellihuoneistossa. Kreikassa kävimme ylellisessä rantalomakohteessa. Olimme Sveitsin alpeilla, Italian Lake Comossa, Australian kultarannikolla parhaissa hotelleissa. Ostoksilla kävimme Lontoon Harrods -tavaratalossa ja teimme lukuisia matkoja Israeliin, Hawaijille ja muualle. Palkka oli suuri ja lensimme paikasta toiseen yksityiskoneella. Pukuni olivat mittatilauspukuja. Kaikki, mitä minun piti tehdä, oli vastaanottaa kaatuva henkilö ja näyttää niin hengelliseltä!

Jae joka muutti kaiken

Kun valmistuin opinnoista ja palasin kotiin tapasin Christynen josta tuli vaimoni. Minulla ei ollut ajatustakaan, että Jumala tulisi käyttämään häntä johdattaakseen minut oikeaan pelastukseen. Perheeni ja minäkin olimme vähän hermostuneita koska hän ei puhunut kielillä kuten me. Päätimme auttaa asiassa ja veimme hänet yhteen Bennyn suurkokoukseen mutta ilman toivottua tulosta. Sitten hän osallistui kotiseurakuntani tilaisuuteen Vancouverissa mutta ei puhunut kielillä sielläkään. Lopulta eräässä nuorisokonferenssissa hän sai tapailtua joitakin outoja äänteitä mutta sekin jäi lyhyeen. Uskoin ihan oikeasti, että en voisi mennä naimisiin hänen kanssaan jos asia ei korjaannu.

Eräänä päivänä hän osoitti minulle Raamatusta jaetta, jota en ollut koskaan lukenut. Se oli 1Kor.12:30: ”Eiväthän kaikki puhu kielillä. Eiväthän kaikki kykene niitä selittämään.” Se järisytti minua. Siinä luki niin ihan selvästi: kaikkien ei tarvitse puhua kielillä. Tästä alkoi dominoefekti. Muutkin pitkään raamatullisina pitämäni uskomukset alkoivat kaatua Raamatun testissä. Lopulta en voinut enää uskoa, että Jumalan tarkoitus olisi tehdä meistä vain onnellisia, terveitä ja rikkaita. Sen sijaan aloin oppia, että hän halusi minun elävän yhteydessään siitä huolimatta mitä minä saisin häneltä.

Koin, että minua kutsuttiin julistustyöhön ja taistelin asian edessä. Sain puhelun eräältä pastori ystävältä, joka oli perustamassa seurakuntaa Kaliforniaan. Hän tarjosi minulle osa-aikaista nuorisopastorin tointa. Se tuntui hyvältä tilaisuudelta oppia ja kasvaa joten otimme vastavihittyinä Christynen kanssa uskonaskeleen ja muutimme sinne. Pian sen jälkeen Jumala löi lopullisen särön entiseen uskomususkooni ja totuus alkoi valjeta armon aaltojen vyöryessä ymmärrykseeni. Yksi ensimmäisistä saarnoistani liittyi raamatunkohtaan Joh.5:1-17 jossa on kuvaus Betesdan lammikolla tapahtuneesta parantamisihmeestä. Kun tutkin aihetta, pastori ystäväni antoi minulle luotettavan kommentaarin. Pyhän Hengen opastamana näin, että Jeesus paransi yhden miehen koko laajasta sairaiden joukosta. Mies ei tiennyt kuka Jeesus on ja hän parantui välittömästi.

Se aiheutti lisäkysymyksiä. Eikö Jumalan tahto olekaan parantaa aina? Jeesus paransi vain yhden henkilön koko laajasta joukosta. Mutta eikä Jumala parannakin vain ne, joilla on riittävästi omaa uskoa? Ei, sillä raamatunkohdassa kuvattu mies ei edes tuntenut Jeesusta eikä hänellä ollut uskoa häneen. No parantamiseen tarvitaan ainakin ”voideltu” parantaja/julistaja, erityismusiikkia ja rahankeräystoimintaa? Ei sitäkään sillä Jeesus paransi välittömästi vain sanalla. Kaduin ja itkin katkerasti kaikkea osallistumistani ahneeseen ihmisten manipulointiin, väärään opetukseen ja väärään uskomiseen. Kiitin Jumalaa armostaan ja hyvyydestään joka on Jeesuksessa Kristuksessa. Silmäni olivat avautuneet.

Olen kiitollinen, että vaimoni oli halukas haastamaan pinttyneet luuloni ja että pastori ystäväni välitti minusta niin paljon, että opetti minua erottamaan ja näkemään menestysevankeliumin sekavuuden. Olen nähnyt kuinka Jumala käyttää evankeliumia muuttaakseen kadotetut sielut pyhiksi. Kristityn suurin kyky on olla saatavilla. Kun Jumalan kansa on halukas puhumaan totuutta rakkaudessa, moni elämä muuttuu Jumalan kunniaksi.

Costi Hinn on nyt yksi Mission Bible Church’in johtavista pastoreista Orange Countyssä, Kaliforniassa.


Justin Peters:

http://pulpitandpen.org/2017/02/24/a-brand-snatched-from-the-fire-justin-peters-speaks-with-costi-hinn/

Joulukuun 30 päivä 2016 sain ääniviestin mieheltä, joka kiitti minua opetuksestani Uskonsana (karismaattista) -liikettä vastaan. Hän kertoi hyötyneensä paljon opetuksestani ja oppineensa sekä rohkaistuneensa siitä. Hänen nimensä oli Costi Hinn. Costi on Benny Hinnin veljen Henry Hinnin poika. Costi oli mukana setänsä matkoilla ja lensi tämän kanssa yksityiskoneella. Hän osallistui satoihin setänsä ”parantamisristiretkiin”. Benny maksoi korkeaa palkkaa ja niin Costi saattoi mm omistaa Hummer -auton opiskellessaan. Mutta kaiken aikaa hänellä oli kysymyksiä. Raamatustaan hän näki, että oli ristiriita Raamatun sanan ja perheen teologian sekä elämäntavan välillä. Aina välillä hän esitti kysymyksiään ääneenkin mutta hänen setänsä ja isänsä eivät voineet tai halunneet antaa vastauksia. Noin 4 vuotta sitten Jumala toi Costin katumuksen ja uskoontulon paikkaan. Jumala pelasti hänet ja asiat ovat muuttuneet.

Vastasin Costin viestiin ja puhuimme kaksi tuntia. Meillä oli yhteys keskenämme. Hän kertoi kuinka hän on nyt nähnyt Jumalan kaikkivaltiuden ja uskoo, että Jumala parantaa jos Hän kaikkivaltiudessaan niin valitsee mutta kenelläkään ihmisellä ei ole mitään erityistä valtaa tai kykyä parantaa. Hän on totuuden etsijä ja siihen pyrkivä. Hän ei pelkää kutsua setäänsä Bennyä vääräksi opettajaksi ja valheprofeetaksi. Sanoin hänelle: ”Costi, tämä on aivan suurrealistista minulle. Miljoonaan vuoteenkaan en olisi voinut kuvitella, että voisin keskustella näin jonkun Hinn -nimeä kantavan kanssa!” Costi lupautui myös tulemaan radio-ohjelmaani haastateltavaksi. Puolen tunnin radio-ohjelmani löytyy http://www.worldviewweekend.com/radio/shows/justin-peters-program

9-osaisessa sarjassa Costi kertoo kuinka Jumala vapautti hänet Uskonsana -liikkeen petoksesta evankeliumin valoon. Uskon, että tämä rohkaisee meitä jokaista, kuten se on rohkaissut minua.