Morris Cerullo - Jumalan lopun ajan sanansaattaja?On ikävää, että Nokia Missio tuottaa kokouksiinsa Amerikasta juuri niitä kaikkein ristiriitaisimpia äärikarismaattisia puhujia ja esiintyjiä. Nyt on vuorossa Morris Cerullo, mies jonka opetuksia monet luotettavat sananopettajat sekä Amerikassa että muualla maailmassa ovat arvostelleet jo vuosien ajan. Cerullo kuuluu myös ”menestysteologien” joukkoon, eli niihin, jotka elävät luksuselämää hyväuskoisten kannattajiensa kustannuksella. Uransa alkuaikoina Cerullo oli William M. Branhamin opetuslapsia. Cerullo käyttää itsestään myös tohtori -arvonimeä, jota tutkintoa hänellä ei kuitenkaan ole mistään todellisesta oppilaitoksesta. Morris Cerullo kävi Suomessa jo 2009, jolloin hän esiintyi Helsingin Saalemissa. Tapahtumaa markkinoitiin hengellisenä ”läpimurtona”, kuten Cerullon yhteydessä aina on tapana. Saalemin johtajan Klaus Korhosen mukaan Cerullon vierailu Suomessa Seinäjoella 60-luvun loppupuolella oli merkittävä. ”Hänen käyntiään pidettiin käänteentekevänä koko Pohjolan hengellisyydelle”, totesi Korhonen Cerulloa mainostaneessa kokousilmoituksessa Netmissionin sivuilla.


Cerullo on vuosien varrella esittänyt mitä oudompia väitteitä ja opetuksia. Esimerkiksi hänen näkemyksensä ihmisestä ikään kuin Jumalan kopiona on selvää harhaopetusta. Cerullon väittämät eivät perustu Raamattuun, vaan paisuneen oman minän eksytykseen. Kuten Benny Hinnin kohdalla, niin Cerullokaan ei ole koskaan pyytänyt oikeasti anteeksi vääriä opetuksiaan eikä tehnyt niistä eikä väärästä toiminnastaan parannusta.”Tiesitkö, että ajan alusta alkaen Jumalan täydellinen tarkoitus oli kopioida itsensä... Ja kun me seisomme tässä, veli, et katso Morris Cerulloa, vaan katsot Jumalaa. Katsot Jeesusta” (Morris Cerullo, "The End Time Manifestation of the Sons of God," Morris Cerullo World Evangelism kasetti 1). ”Edustat kaikkea mitä Jumala on ja mitä Jumalalla on... Jeesus oli Jumalan näkyvä ilmentymä. Jeesus oli elävän Jumalan Poika. Nyt, keitä te olette? Jumalan Poikia... sanokaa se... Kun katsot minuun katsot Jeesukseen... Nähdä Jeesus oli sama kuin nähdä Jumala. Nähdä minut on nähdä Jeesus...” ("Joel’s Army," Jewel van der Merwe, Discernment Ministries).


Taivaassa käynti / käynnit kuuluvat jokaisen äärikarismaattisen ”suurevankelistan” kokemuspiiriin. Cerullo ei tee poikkeusta asiassa. Hän kertoo puhuneensa Jumalan kanssa ”kasvoista kasvoihin” ja saaneensa kyvyn tietää tulevat asiat. (Cerullo, The Miracle Book, ix; ja 7 Point Outreach -- World Evangelism and You (lehtinen), 4.; Cerullo, The Miracle Book, xi.; "God's Faithful, Anointed Servant, Morris Cerullo.") Vuonna 1989 hän väitti saaneensa sanan Jumalalta, joka ilmoitti: ”Ota kynäsi ja kirjoita. Haluan sinun varoittavan kansaani. Viisi suurta kriisiä kohtaa maailmaa seuraavan 10 vuoden aikana, 1990 -luvulla. Kasetilla Cerullo väittää: ”Seison tässä edessänne Jumalan lopun ajan sanansaattajana.” Tuo arvonimi lienee perua Branhamilta, joka esiintyi samoilla väitteillä itsestään ja jota Cerullo arvostaa. Tuolloin Cerullon mukaan esim. ennen vuotta 1994 maailman talouden piti romahtaa täysin.


Cerullo ei ole epäröinyt väittää, että Jumala puhuu hänen kauttaan. Taitavana manipuloijana, mitä tulee erityisesti rahaan, hän esitti: ”Luovuttakaa lompakkonne minulle, sanoi Jumala, ja antakaa minun olla lompakkojenne Herra... Niin, teidän tulee olla kuuliaiset äänelleni.” (Morris Cerullo, "A Word from God at the Deeper Life World Conference," Deeper Life, maaliskuu 1982). Entä mistä kertoo seuraava Cerullon oma mainospätkä: ”Jumalan voittoisan armeijan taloudellisen läpimurron hengellisen sodankäynnin Raamattu. Tämä Raamattu on lopullinen sana taloudenpidosta, varustettuna erityisin kuvakkein tarkoituksella johtaa sinut läpi Jumalan sanan, opettamalla mitä Raamattu puhuu taloudesta. Tämä kaunis, kannet aitoa nahkaa oleva Raamattu, joka sisältää yli 2000 sivua, on täynnä taloudellisen läpimurron periaatteita ja hengellistä kommentaaria, joka on hioutunut Morris Cerullon 50 vuoden kokemuksen aikana Vapahtajan palveluksessa... Tämä uskomaton Raamattu voi olla sinun, kun annat rakkauden lahjasi vain 89 USD tai enemmän.”

Cerullo on myös ”parantaja” ja ihmeiden tekijä. Cerullon parantamisihmeet ovat – kuten Hinnin ja muiden vastaavien – todistamattomia huolimatta heidän hurjista väitteistään. Yksi Cerullon pahimmista törkeyksistä tällä saralla oli, kun hän vuonna 2007 Englannissa marssitti 4 -vuotiaan, luusyöpää sairastavan Natalia Barnesin yhdessä äitinsä kanssa eteensä puhujalavalle ja kehotti yleisöään kiittämään Jumalaa siitä, että tämä nyt oli parantanut Natalian syövän. Kahden kuukauden kuluttua Natalia Barnes kuoli luusyövän uhrina. KATSO VIDEO Youtubista


Myös Kristityn Foorumin videolla esiintyy Morris Cerullo

http://www.kristitynfoorumi.fi/video/parantajat.wmv


Toukokuussa 1997 Richard Jones tuomittiin petoksista 10 kuukauden vankeuteen. Hän toimi Cerullon varojen kerääjänä Englannissa ja Euroopassa. Tuomiosta huolimatta hän oli edelleen Cerullon TV -ohjelmien vakituinen esiintyjä. Vuonna 1999 John Paul Warren, joka toimi Cerullon organisaatiossa, yritti saada Cerulloa luopumaan manipuloinnista ja ihmisten pettämisestä. Tehtävässään Warren joutui kohtaamaan niin paljon epärehellisyyttä, että katsoi velvollisuutensa olevan kehottaa Cerulloa parantamaan toimintatapojaan. Hän joutui kuitenkin itse eroamaan Cerullon kieltäytyessä muuttamasta yhtään mitään (http://www.deceptioninthechurch.com/cerullosuit.html).


Cerullo osti konkurssiin menneen Jim ja Tammy Bakkerin PTL imperiumin vuonna 1990 sen jälkeen, kun saarnaaja Jim Bakker oli jäänyt kiinni aviorikoksesta ja tuomittu talouspetoksista ja väärennöksistä 45 vuodeksi vankeuteen. Bakkerien omaisuutta havittelivat monet muutkin amerikkalaiset suursaarnaajat, kuten Oral Roberts ja Jerry Falwell. Kähminnän voitti kuitenkin Morris Cerullo. PTL nimi muutettiin The Inspiration Network -nimeksi ja TV -yhtiötä johtaa nykyisin Morris Cerullon poika David Cerullo. Kuten kuvaan kuuluu, kaikilla kansainvälisillä kristillisillä TV asemien johtajilla pitää olla loistoasunnot. Vuonna 2008 David Cerullo rakennutti (vuonna 2006 ostamalleen n. 1 milj. USD:n tontille) n. 1100 m2 palatsin. Samaan aikaan Cerullon yhtiö irtisanoi työväkeä ja jäädytti palkkoja. Etelä-Carolinan verovirasto totesi myös yhtiön harhauttaneen verottajaa omaisuusverotuksessa. Verottajan saatavat olivat n. 800 000 USD (Independent Mail, South Carolina, 29.6.2009). Cerullo uskoo ja propagoi ns. lopun ajan ”Joelin armeijan”, eli kristittyjen voittoisan eliittijoukon ilmestymiseen. Vuonna 1999, toukokuun 27-31 päivinä Cerullo järjesti ”Maailmanevankelioimisen hengellisen sodankäynnin rukouskonferenssin Euroopassa” ja se pidettiin Lontoossa, Englannissa. Sen mainos kertoo: ”Jumala näytti minulle alkaen 1995 alusta, että... Pyhän Hengen aikakausi on loppumassa.” Esitteen mukaan todelliset esirukoilijat (Cerullon ohjauksessa) saavat aikaan, että saatanalliset voimat väistyvät Euroopan yltä seurakunnan yhtyessä.


Cerullo – kuten muut hänenlaisensa kannattajiaan rahallisesti lypsävät – lähettää säännöllisesti manipuloivia uutiskirjeitään. Esimerkkejä eräästä kirjeestä vuodelta 8.4.2002, ennen hänen Euroopan konferenssiaan Lontoossa: ”Jumalan täysi ja yliluonnollinen voima, se mistä Jumalassa on kysymys, on räjähtämässä ja on lopun ajan hengellinen maanjäristys... uskon, että (tämän) keskus voi olla Lontoossa, Euroopan konferenssissa 31.5-4.6.2002. Jumala on ilmoittanut minulle, että tämä lopullinen Pyhän Hengen voima tulee olemaan Joelin profetoima viimeinen (hengen)vuodatus... Ole valmis Jumalan voiman suurimpaan ilmestymiseen hengellisen historian aikana... Jumala on näyttänyt minulle, että viimeisen ravistelun kautta, hän valmistaa kansansa kulkemaan ihmeissä ja merkeissä sekä keräämään lopun ajan viimeisen sadon, kun valmistaudumme Jeesuksen Kristuksen paluuseen maan päälle... uskon, että kun lähdet Euroopan konferenssista niin palaat kotiisi... Pyhän Hengen voimassa vapauttaen ihmeet ja merkit... Jumala on valtuuttanut minut... henkilökohtaisesti laskemaan käteni päällesi, voitelemaan sinut ja antamaan sinulle marssijärjestyksen hänen lopun ajan vuodatustaan varten... Kumppani, astu nyt yliluonnollisen vuodatukseen, jota et koskaan ennen elämässäsi ole kokenut... Olen mukana muiden Jumalan voitelemien johtajien kanssa, kuten Tommy Tenney, Ron Kenoly, John Avanzini, Ayo Oritsejafor, Perry Stone, Matthew Ashimolowo ja Rory and Wendy Alec... Uskon, että Jumalan voimallinen ilmestyminen tulee olemaan Lontoossa suurempi, kuin mitä se oli muinaisen srk.:n keskellä, ks. Apt.14:3...” jne.


Tällaista ”lopullista”, ”lopun ajan” ym. hengellistä ”läpimurtoa” Cerullo on väittänyt tuovansa kristikuntaan jo kymmenien vuosien ajan. Liioittelua, asioiden vääristämistä, oikean ja väärän sotkemista, herkkäuskoisten ihmisten odotusten manipulointia, oman minän korottamista, ennakkohypnoosia, jne. On surullista, että meilläkin osa seurakuntien jäsenistä ja niiden johtajia saadaan mukaan tähän hysteriaan sitä tukemaan ja edistämään.


Juhani Aitomaa