Hämmentääkö Hinn sinua(kin)?

Juhani Aitomaa

 

Muutama päivä sitten (kesäkuu 2001) sain Benny Hinnin Suomen vierailun järjestäjältä postia. Siinä oli myös mainos kahden kasetin sarjasta nimellä: "Onko sinua hämmennetty Hinnillä". Kaseteilla pastorit Pasi Turunen ja Petri Mäkilä haluavat osoittaa, että allekirjoittaneen "Uusi Viini Juovuttaa" kirjan Benny Hinniä koskeva luku on pääosin vanhentunutta asiaa, koska BH on aikanaan tehnyt parannuksen.

Sekä omaan otsikkooni ja veljien kysymykseen voisin itse vastata myönteisesti. BH on hämmentänyt minua, hänen toimintatapansa, opetuksensa ja kaiken tämän ylenpalttinen ihailu joidenkin toimesta. Olen kuitenkin joutunut näkemään vuosien varrella asioiden toista puolta. On henkilöitä, jotka suhtautuvat häneen kuin Jumalan edustajaan uskoen saavansa avun hänen kauttaan. Tiedän vaikeasti sairaan ystävän, joka julistettiin terveeksi, mutta samat kivut ja sama sairaus jatkui ja paheni. Mutta tämä(kään) henkilö ei uskaltanut sanoa sitä ääneen kokoustilanteessa. Hän koki itsensä huonoksi uskovaksi, kun Jumala huomatun ja tärkeän palvelijansa kautta oli luvannut parantaa. Kun mitään ei tapahtunut hän koki vian olevan itsessään – juuri niin kuin BH ja muut samoin toimivat aina välillä opettavat. Näin haavoitettuja sairaita on useita. On sitten kyseessä BH:n toiminta tai jonkun toisen samoin toimivan. Tiedän, että monet kaatuvat tämäntyyppisissä kokouksissa sitä herkemmin mitä kuuluisampi julistaja on, koska he "eivät halua loukata julistajaa". Näinkin olen kuullut sanotun.

Itse asiassa pitäisi puhua periaatteista. Kristilliseksi sanotun toiminnan moraalista ja etiikasta. On jotenkin turhauttavaa puhua Hinnistä tai Copelandista ym. äärikarismaattisista. Toisaalta, jotta asia selkiytyisi ja kritiikkiin suhtauduttaisiin tarvittavan vakavasti on pakko puhua nimillä. Olen saanut parin viime vuoden aikana paljon myönteistä palautetta ja tietoa eri liikkeisiin lukeutuvilta uskovilta. Hyvin monet uskovat ovat pahoillaan amerikkalaisen väärän karismaattisen opetuksen rantautumisesta Suomeen, mutta siihen on työlästä puuttua, koska suomenkielistä lähdetietoa ei ole paljonkaan saatavilla. Jos joku on perusteltua kritiikkiä harrastanut hänet leimataan "herätyksen vastustajaksi", "vainoharhaiseksi", "se ei usko Jumalan voimaan", ym. ja uskovat pelotellaan lukemasta ja tutkimasta sellaisia tekstejä. Niiden kauttahan voi saada vaikka millaisen demonihengen! Tuntuu uskomattomalta, mutta miltei näin eräät uskovat asiaan suhtautuvat. Mitä tuohon voi sanoa? Se on surullista. Jumala tekee ihmeitä, parantaa ja ennen muuta pelastaa tänäkin päivänä. Siitä ei ole kysymys.

Pasi Turunen ja Petri Mäkilä sanovat uskovansa "Aitomaan vilpittömyyteen asiassaan". Haluan sanoa samoin veljistä. Pasin olen tuntenut vuosia ja arvostan Patmoksen toimintaa mm. puutteenalaisten hyväksi. Olen kuitenkin eri mieltä äärikarismaattisen liikkeen ja sen opettajien, kuten BH, toiminnasta.

Dawid Wilkerson oli Suomen vierailunsa aikana MTV:n aamuohjelmassa 15.6. Juontaja viittasi Benny Hinnin saapumiseen maahamme, jolloin Wilkerson antoi ymmärtää, ettei karismaattisuus sinänsä ole itseisarvo ja usein tällaisten julistajien esiintyminen on show. Valitettavasti tämä jäi juontajalta kääntämättä.

Nykyään kristittyjä jaotellaan karismaattisiin ja "antikarismaattisiin". Mitä se on? Tänä aikana jokaisella on oma tulkintansa ja käsityksensä karismaattisuudesta. Jollekin se on kaatumista, vapinaa ja huutoa. Toiselle se on ihana tunne-elämän kokemus. Joku näkee sen siinä, kun profetoidaan, julistetaan ihmisiä terveeksi ja puhutaan kielillä (tutkimatta onko kaikki aitoa) jne. Karismaattisuuden sijasta haluaisin, että ryhtyisimme puhumaan raamatullisuudesta. Onko joku Raamatun mukaista vaiko ei. Se on ratkaisevaa.

Kysymyksiä voidaan esittää pitkä rivi. Vastauksia tietenkin saadaan puolesta ja vastaan.

Näkisin mielelläni, kuten veljeni Kristillisessä Keskuksessa, että Hinn toimisi eri tavoin kuin ennen ns. parannuksen tekemistään. Kuten kirjanikin kuvaa BH:n toiminta ja opetus on kuitenkin jatkunut pääsääntöisesti samanlaisena aina näihin päiviin saakka. On merkillistä, kuinka monta kertaa BH:n on sanottu tehneen parannusta. Jotkut väittävät, että hän olisi tehnyt sitä jopa seitsemän kertaa. Aina kyseessä on väärä opetus, väärä profetia tmv.

Eikö ole kummallista, että yksi mies, joka jo 70-luvulta lähtien on oman kertomansa mukaan saanut puhua Pyhän Hengen kanssa kuin mies miehelle, jolle enkelit ja ilmestykset ovat tavallisia, jolle Jumala ilmoittaa erityistä ilmestystietoa jota muuta eivät saa – joutuu aina tekemään parannusta näiden "Jumalalta saatujen" ilmoitusten suhteen?

Toisaalta on satoja ja tuhansia vilpittömiä evankeliumin julistajia, pastoreita, saarnaajia ja seurakuntien vanhimpia, jotka elävät kohtuudessa, eivät korosta itseään tai jumalasuhdettaan, eivät korosta tekemisiään, eivät manipuloi ihmisiä antamaan heille tai työlleen rahaa ja jotka eivät anna tyhjiä lupauksia. Mutta he tuntevat Pyhän Jumalan, kunnioittavat Hänen sanaansa, kokevat vastuunsa Herran edessä siitä mitä opettavat. He tietävät, että voivat erehtyä, mutta ovat valmiit ottamaan vastaan opetusta itsekin. He eivät saa BH:n tavoin ilmestystietoa Jumalalta. Heidän pitää tutkia Sanaa ja etsiä sieltä Herran sana ja tahto. Toisaalta heidän ei tarvitse kerta toisen jälkeen selitellä opetuksiaan. Ovatko he väärässä? Puuttuuko heiltä Pyhä Henki?

Kasettien yhteydessä viitataan BH:n parannuksentekoon 1992-93 kun yksi hänen opetuksensa otettiin julkiseen tarkasteluun. Benny Hinn opetti, että koska Jumala on kolminaisuus ja jokaisella jäsenellä on oma sielu, henki ja ruumis, niin jumalia onkin yhdeksän.

Kuinka BH teki tästä opetuksesta parannusta? Hän antoi ymmärtää, että opetuksessa oli kyse leikinlaskusta, jota kuulijat eivät ymmärtäneet.

Näin hän kertoo,

"Saatoin heti tuntea, miten ilmapiiri kiristyi. Ihmiset kyllä tajuavat, milloin puhuja sanoo jotain mikä ei ole oikein. Yritin selvitä tilanteesta. Totesin leikillisesti: ´Heitä on oltava yhdeksän´. Ihmiset nauroivat ja minä ajattelin, että olipa typerästi sanottu. Sitten koko asia unohtui. Seuraavana sunnuntaina pyysin seurakunnaltani anteeksi, että olin puhunut sellaista. Kerroin heille, ettei opetukseni ollut oikein, eikä myöskään ollut oikein vitsailla asialla. Näytti siltä kuin ihmiset eivät olisi muistaneet koko asiaa. He olivat unohtaneet jutun, koska tuntevat minut. Jotkut alkoivat tämän jälkeen kutsua minua harhaopettajaksi, joka julistaa, että jumalia on yhdeksän. Jotkut sanoivat minun opettavan triteismiä (opetus siitä, että jumalia on kolme). En opeta tällaista. Uskon, että on vain yksi Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Yksi Jumala, kolme persoonaa, täydellisesti yhtä olemusta." (Kipinä 4/1993, Pasi Turunen).

Nauhalla jonka Jeesukseen uskova juutalainen ystävä, syntymämaa USA ja nyt Israelin kansalainen, toi muassaan Amerikasta ja antoi minun kuulla vieraillessaan Suomessa jo vuosia sitten, Benny Hinnin opetus yhdeksästä jumalasta ei ollut leikintekoa. Hänen puheensa on nauhoitettu ja kuultavissa. Yleisön naurua ei kuulu. Opetus on vakava ja annettu auktoriteetilla. Äänitin tuon katkelman itselleni ja se on hallussani.

Nauhalla Benny ilmoittaa:

"Se ei ole helppo asia ymmärtää, mutta rukoillaan, että Pyhä Henki auttaa meitä. Isä Jumala, Poika Jumala ja Pyhä Henki Jumala - ja tunnen saavani ilmestystiedon… jotakin uutta tapahtuu tänään… Pyhä Henki vallitkoon Jeesuksen nimessä. Sanokaa aamen. (Yleisö: Aamen) Naiset ja herrat, oletteko täällä oppiaksenne? (Yleisö: Kyllä) Istukaa paikoillanne älkääkä ajatelko kanaanne, paistianne tai spagettianne… tämä on meille elämäksi. Isä Jumala on persoona, kolmiyhteinen olento itsessään erikseen Pojasta ja Pyhästä Hengestä (sitten mainittu selitys kolminaisen jumalan kolmesta persoonasta) Jos voisin järkyttää teitä ja ehkä minun tulisi, heitä on yhdeksän. Oooh, mitä sanoit? Anna kun selitän (jälleen "ilmestystiedon" mukaista selitystä) Sanot: ´En ole koskaan kuullut tästä´. No - ajatteletko, että olet tässä seurakunnassa kuulemassa asioita, joita jo olet kuullut viimeiset viisikymmentä vuotta? (Yleisö: Hyväksyvää hyminää). Et voi väitellä Sanan kanssa, vai voitko? (Yleisö: Hyväksyvää ääntä) Se on kaikki Sanassa. Katsos, kun Jumala sanoo ´minun henkeni´ hän tarkoittaa Pyhää Henkeä, mutta kun hän sanoo ´minä sanon´ se on Hän, omassa persoonassaan…"

Kirjassa "The Confusing World of Benny Hinn" Kurt Goedelman kirjoittaa samasta asiasta. Hän on katsonut kokousvideot ja kommentoi: "Videolla ei esiinny, että yleisö nauraisi. Viikon kuluttua videoitu kokous ei sisällä opetuksen peruutusta eikä anteeksipyyntöä, mutta kylläkin kuuluisan ´olen jumala-ihminen´ messuamisen."

Jokainen tehköön omat päätelmänsä. Bennyn mukaan vika pohjimmaltaan oli kuulijoiden, ei hänen.

Myöhemmin BH ilmoitti ottaneensa ko. opetuksen J.F.Daken teksteistä. Karismaattisissa piireissä arvostetaan Daken raamatuntutkimustyötä ja hänen tekstejään, jotka välillä ovat melko omaperäisiä. Miksi BH siis julistaa seurakunnalleen saavansa ilmestietoa Jumalalta, kun hän itse tietää, että ko. "ilmestystieto" on Dakelta? Päätelkää itse. Kyseessä ei ole eikä saakaan olla vain tämä yksittäinen asia. Kuten kirjassani kerrotaan Hinnin Sanan ulkopuoliset väittämät ja "ilmestystieto" on jatkunut aina tähän saakka. Esimerkkejä on paljon useampia, kuin mitä kirjani kertoo. BH:n toiminta on johdonmukaista ja siksi on hyvä tietää mitä hän opetti ennen ja kuinka sama tyyli jatkuu.

Oman tutkimustyöni olen halunnut tehdä hyvin ja huolella. Ymmärrän kyllä, että se ei siltikään kelpaa kaikille. En voi sanoa nauttineeni siitä, mitä olen löytänyt. Kaikki tämä liioittelu ja vääristely tuntuu hyvin pahalta. Realismi on ikävä asia – aivan muuta kuin katsella ja kuunnella kauniita ja rikkaita aikamme profeettoja ja parantajia. Wilkersonin tavoin olen tullut päätelmään: Se on show. Kyse ei ole ylilyönneistä vaan kauan jatkuneesta käytännöstä, josta on tullut oma kristillisyyden muotonsa. Monet muut vähemmän tunnetut julistajat eri liikkeissä ympäri maailmaa sanovat ja kirjoittavat samaa.

Jokainen, joka osaa englantia ja haluaa tutkia asiaa voi esim. Amazon nettikirjakaupan kautta hankkia hyvin ja dokumentoidusti Hinniä ja koko äärikarismaattista liikettä koskevaa kirjallisuutta. Näitä ovat mm.

G.R. Fisher and M. K. Goedelman, The Confusing World of Benny Hinn, Personal Freedom Publication –

Hank Hanegraaff, Counterfeit Revival, Word Publishing –

Bill Randles, Beware the New Prophets, St. Matthew Publishing –

Yves Brault, Behind the Scenes, The True Face of the Fake Faith Healers –

J. Ankerberg and J. Weldon, The Facts on the Faith Movement, Harvest House Publishers –

R. Oakland, When New Vine Makes a Man Divine, Understand the Times -

Jne.

alkuun / johdanto / kristityn foorumi artikkelit / israel / linkit / mikä on kristityn foorumi

Lähetä sähköpostia