Beer Shevan seurakunnan taistelu oikeuksistaan

Lähteet: CBN News, Arutz 7



Kuten aiemmin on kerrottu, Beer Shevan messiaaninen seurakunta, Nachlat Yeshua, (jonka johtajistoon mm. Olavi Syväntö kuuluu), joutui pakkotilanteeseen, jossa sen oli tukeuduttava israelilaiseen oikeuslaitokseen. Paikallinen ortodoksien päärabbi Yehuda Deri ja ortodoksien äärijärjestö Yad L'Achim kannattajineen aloittivat seurakunnan alueella mellakan vuonna 2005, jossa seurakunnan irtaimistoa tuhottiin ja sen jäseniä ahdisteltiin. Messiaaniset uskovat Israelin eri puolilla saavat jatkuvasti kärsiä ääriortodoksien eriasteista kiusantekoa ja häirintää. Kaikki tällainen toiminta on vastoin Israelin lakia ja kansalaisten demokraattisia oikeuksia. Nachlat Yeshua seurakunnan päätös viedä asia oikeuteen oli yksi tärkeä ennakkotapaus testaamaan ovatko myös Jeesukseen uskovat juutalaiset lain edessä samanarvoisia muiden kanssa.


Tavattuaan asian vastapuolet oikeuslaitos antoi ensin alustavia ohjeita siihen, että osapuolet sopisivat asian ilman oikeuden yksipuolista päätöstä. Seurakunnan oikeutettu vaatimus oli vähintäänkin hyökkääjien puolelta esitetty anteeksipyyntö. Rabbi Deri ja Yad L'Achim eivät kuitenkaan aikoneet sellaista esittää. Kesäkuussa oikeus ratkaisi asian, joka oli saanut jonkin verran maailmanlaajuistakin huomiota. Mm. Arutz Sheva, Israel National News ja CBN News kertoivat lopputuloksen jonka mukaan Nachlat Yeshua seurakunta oli hävinnyt oikeustaistelun. Tuomari Iddo Ruzin päätti, että kaksi vastaajaa olivat syyttömiä vuoden 2005 mellakkaan ja seurakunnan ja sen jäsenten häpäisemiseen. Tuomio perustui siihen, että tuomarin mukaan seurakunta ei esittänyt ”riittäviä todisteita” rabbi Derin ja Yad L'Achim järjestön osuudesta tapahtuneeseen. Tuomio tarkoitti myös sitä, että seurakunta tuomittiin maksamaan vastapuolilleen 1000 shekeliä sekä näiden oikeudenkäyntikulut! Näiden oikeudenkäyntikulujen yhteissumma nousee useisiin kymmeniin tuhansiin sheleleihin (yksi shekeli on 0,2 euroa). CBN:n mukaan vastaajien korvausvaateet seurakuntaa kohtaan ovat yli 40000 dollaria.


Seurakunnan johtajan Howard Bassin mukaan oikeudenkäynti oli ”oikeuden väärinkäyttöä”. Ääriortodoksien vuosikymmeniä jatkunut ja tunnettu toiminta häiritä Israelin kristittyjä juutalais- ja muita uskovia ja jopa välillä hyökätä heidän kimppuunsa ei saanut Israelin oikeuslaitoksen tuomiota tälläkään kertaa. Bassin arvio on täten hyvin oikeutettu. ”Uskon, että jossakin vaiheessa tuomariin oli vaikutettu tavalla, joka johti siihen ettei meidän perustelujamme asiasta otettu vakavasti”, kertoi Bass CBN uutisille. Kuten tiedetään Israelin sisäministeriö on ortodoksien hallussa ja tämä pieni, mutta äänekäs vähemmistö voi vaa'ankieli asemansa takia vaikuttaa politiikassa paljon enemmän, kuin mitä sen äänimäärä edellyttää. Voimme vain kuvitella, kuinka tuomariin on vaikutettu ja miltä taholta. Tuomion luvussa tuomari Iddo toki myönsi, että vuonna 2005 tapahtuma oli laadultaan ”erittäin vakava”. Tästä vakavasta kansalais- ja ihmisoikeuksien loukkauksesta ja huliganismista ei kuitenkaan tuomittu ketään!


Viesti on aika selvä”, sanoi Howard Bass. ”Messiaaniset juutalaiset eivät voi odottaa, että systeemi tukee heitä.” Arvioiden mukaan Israelissa on noin 20000 messiaanista uskovaa. Lain mukaan maassa on uskonnon vapaus ja eri uskontojen harjoittajiin ei saa siten kohdistaa häirintää eikä väkivaltaa. Jeesukseen uskovien kohdalla tämä lainkohta on kuitenkin pitkälti vain teoriaa. Vaikka messiaaniset saavat toki harjoittaa uskoaan rauhassa suurimman osan aikaa, tuomio osoittaa, että kun heitä halutaan häiritä siihen ei lain puolelta haluta jykevästi puuttua. Tämä heikentää huomattavasti Israelin mainetta demokraattisena valtiona, jonka tulisi suojella myös vähemmistöjään. Kun pieni ja maassa muutenkin suuren yleisön paheksuma ääriortodoksijoukkio saa harjoittaa huliganismiaan oikeuslaitoksen siihen todella puuttumatta, kyseessä on eräs harvainvallan muoto, joka ei sovellu sellaiseen monin tavoin edistyneeseen demokratiaan kuin Israel. Kaiken lisäksi myöskään juutalaisen uskonnon muut haarat, kuten reformi- ja konservatiivijuutalaisuus, eivät hyväksy ortodoksien ylivaltaa Israelissa. Tässä tilanteessa eri maiden kristittyjen yhteisöjen, seurakuntien ja järjestöjen tuki Israelin messiaaniselle seurakunnalle tulee entistä merkittävämmäksi. Tuen tulisi saada myös sellaista muotoa, joka selvästi viestittää Israelin poliittisille johtajille, että muutosta asiaan pitää saada aikaan.

Juhani Aitomaa