GOD TV ja anekauppa

 

Rory ja Wendy Alec'in loistoelämä

Euroopassa ja myös Suomen TV 7 näkyvästi esillä olevan GOD TV:n omistajapariskunta tahkoaa rahaa aivan kuten TBN:n omistajat Paul ja Jean Crouch. Rahaa käytetään luksuselämään. Kansasissa Yhdysvalloissa Lawrence Journal World&News -lehti ( reportteri Chad Lawhorn) kirjoitti artikkelissaan 12.5.2009 mm.: "Linwood ei ole Hollywood, mutta pieni, n. 400 asukkaan Leavenworthin kaupunki kelpaa kodiksi kansainvälisille TV esiintyjille. Historiallinen Harris House on 15 huonetta käsittävä, vuonna 1883 rakennettu kartano Leawenworthin länsipuolella. Sen ostajat ovat kansainvälisen GOD TV:n, joka on katseltavissa kautta USA:n satelliittikanavilla, perustajapariskunta Rory ja Wendy Stephen... jotka tunnetaan paremmin esiintymisnimellä Rory ja Wendy Alec. He ostivat kartanon, (johon kuuluu 11 eekkerin maa-alue, yksi eekkeri on n. 4000 m2) joka palvelee 'yhtenä heidän henkilökohtaisista asunnoistaan', kertoi GOD TV:n USA:n johtaja Jeffrey Levinson." (Alec'it omistavat useampia yksityiseen käyttöön hankittuja loistoasuntoja). "'Alecit ihastuivat upeaan maa-alueeseen ja tekevät kartanosta ihanan kodin perheelleen', jatkoi Levinson. Kartano on Linwoodin alueen nähtävyys. Se on luetteloitu kansalliseen historialliseen rekisteriin. Silloinen senaattori William A. Harris rakennutti sen itselleen... Levinsonin mukaan hänellä ei ole tietoa kuinka usein Alecin perhe aikoo vierailla kartanossaan. GOD TV:n päämaja on nyt Jerusalemissa ja sen USA:n toimistot sijaitsevat Washigtonissa ja Orlandossa. Myös Etelä-Afrikassa, Keniassa, Intiassa ja Kiinassa on omat toimipisteet..."

 

Munkki Tetzelin anekauppa

Alecit toimivat samoin kuin muut epärehelliset evankeliumin kaupittelijat, jotka lupaavat "siunauksia" ja "läpimurtoja" ihmisille, kun nämä lahjoittavat heille rahaa. Toimintaperiaate on kuin muinoin katolisen kirkon anekaupassa, jolla ihmisiä harhautettiin lisäämään katolisen kirkon vaurautta. Nykyisten "kristillisten" TV kanavien lähes kaikki huomatuimmat kansainväliset saarnaajat ovat munkki Tetzelin perillisiä. Erona on tosin se, että Tetzel ei henkilökohtaisesti hyötynyt anekaupastaan läheskään yhtä paljon, kuin nämä nykyiset TV-julistajat. Esimerkki Tetzelin saarnasta kuvaa hyvin, kuinka hän karismaattisella puhelahjallaan kuohutti kuulijoiden mielet saaden nämä "katumaan" ja kyynelehtimään sekä tulemaan esille tunnustamaan syntinsä ja ennen muuta: maksamaan almunsa oman sielunsa ja jopa läheisten jo kuolleiden pelastukseksi (lähde: W. Köhler, Dokumente zum Ablassstreit, pp. 125-26): "Mitä ajattelet? Miksi viivyttelet kääntymystäsi? Miksi et tunne pelkoa syntiesi tähden? Miksi et tunnusta nyt kaikkein pyhimmän paavin edustajalle?... Miksi et ota esimerkkiä Bartolomeuksesta, Stefanuksesta ja muista pyhistä, jotka ilolla kärsivät mitä julmimman kuoleman sielunsa pelastuksen tähden? Sinä sen sijaan et anna suuria aarteita; et tosiaankaan anna edes kohtuullisia almuja. He antoivat ruumiinsa marttyyrikuolemaan, mutta sinä elät hyvin ja iloiten. Te papit, ylhäiset, kauppiaat, vaimot, neitsyet, puolisot, nuoret, vanhat astutte kirkkoihinne... ja käytte pyhimmän ristin äärelle. Se on asetettu sinne teitä varten, ja se aina huutaa ja kutsuu teitä. Ehkä tunnette häpeää käydä ristin äärelle kynttilän kanssa, mutta ette tunne häpeää käydessänne tavernassa? Tunnetteko häpeää astua apostolisten rippi-isien eteen, mutta ette tunne häpeää käydessänne tanssimaan? Katso, olette raivoava maailman meri myrskyssä ja vaarassa, ilman tietoa siitä, saavutteko turvallisesti pelastuksen satamaan. Ettekö tiedä, että kaikki mitä ihmisellä on, roikkuu ohuen langan varassa ja koko elämä on taistelua maan päällä? Taistelkaamme, kuten Lawrence ja muut pyhimykset, sillä yhtenä päivänä kaikki on hyvin mutta toisena huonosti. Tänään elossa, huomenna kuollut. Teidän tulee tietää, että kaikki, jotka tunnustavat ja katumuksessa laittavat almunsa lippaaseen, rippi-isän ohjeen mukaan, saavat täydellisen sovituksen kaikista synneistään... Miksi enää seisotte siellä. Juoskaa sielujenne pelastuksen puolesta! ... Etsikää Herraa, kun hänet löytää voidaan ja kun hän on lähellä... Ettekö kuule kuolleiden vanhempienne ja muiden valittavia ääniä, jotka sanovat: 'Ole minulle armollinen, ole minulle armollinen, koska me olemme kauheissa rangaistuksissa ja kivuissa. Tästä sinä voit vapauttaa meidät pienellä almulla ja silti et halua tehdä sitä... Miksi olet niin julma ja kova, ettet halua meitä pelastaa, vaikka se maksaa niin vähän. Annat meidän olla liekeissä, jotta me vain hitaasti saavutamme luvatun kunnian (kiirastulioppi)'... Nyt on aika kuulla Jumalan ääni..."

 

Rory ja Wendy Alecin anekauppa

Palataan Rory ja Wendy Aleciin ja heidän toimintatapoihinsa esimerkkinä toukokuussa 2009 sähköpostissa esitetty vetoomus. Sanoma on: Anna rahasi meille ja saat hengellisen läpimurron itsellesi tai läheisillesi (vrt. munkki Tetzel). Seuraavassa Alec'ien vetoomus: "Toimi tänään: Aika on vähissä! Rakas yhteistyökumppani. Aika on vähissä! Tämän (viikon) perjantain keskiyö on takaraja - netin kautta antama lahjasi voi olla erityisen merkittävä takaamaan tarpeessa olevien ohjelmiemme lähetyksen ja tavoittamaan miljardi sielua Jumalan rakkaudella! Olet osa Jumalan GOD TV:n kautta kaikkialla maailmassa toteuttamaa profeetallista lopun ajan liikettä! Kumppanit, kuten sinä, ovat vastaanottaneet valtavia siunauksia, kun ovat täyttäneet Lähetystyö viikon sitoumuksensa... Haluamme läpimurrot sinulle, kuin myös perheeseesi, talouteesi, hengelliseen elämääsi tai uraasi koskien. Rukoilemme ihmeen koskettavan sinua valtavalla tavalla siinä missä tarpeesi on! Joten, kutsumme sinut vastaamaan nyt lahjoituksesi kautta. Olemme täällä sinua varten. Olemme kumppanisi lopun ajan herätyksessä. Me haluamme GOD TV:n jatkavan vahvana ja lähettävän uskoa ja toivoa sinulle ja koko maailmalle! Mutta aika käy vähiin. Takaraja on tämä perjantai. Sinun avullasi ja Jumalan armosta, toukokuun 15 voi olla GOD TV:lle ihmeen päivä! Ilman kumppaneidemme uskoa ja rukousta on mahdollista, että GOD TV ei ole kykenevä tuomaan sinulle voideltuja tapahtumia ja ohjelmia sinun ja perheesi tarpeeseen... miljoonat jäisivät ilman evankeliumia! GOD TV:n työ on vaarassa hetkellä, kun sitä tarvitaan eniten. Älä odota. Anna nyt. Kiitos! Rukoilemme elämääsi näkyviä Jumalan siunauksia..."

 

Kaikki tämä samaan aikaan, kun Alecit kaikessa rauhassa ostivat itselleen maailmalta yhden luksusasunnon lisää! Hyvällä syyllä voidaan kysyä: miksi Alecit vetoavat kannattajiinsa ikään kuin GOD TV -bisnes olisi kaatumassa jos rahaa ei saada, mutta samaan aikaan heillä on varaa ostaa ihastuksensa kartano USA:sta ja laittaa siihen satoja tuhansia euroja? Näin toimii karismaattisen liikkeen anekauppa. Seuraavassa otteita GOD TV:n huhtikuussa 2009 lähettämistä sähköpostivetoomuksista: "Meillä kaikilla on haastava vuosi edessä... mutta niille, jotka vaeltavat Hänen kanssaan, vuosi tulee olemaan uskomaton mahdollisuus, vuosi jolloin uskon lahja ilmenee... ja ihmeet varallisuuden suhteen tulevat ilmeiseksi kerta toisen jälkeen... kun horjuva maailma etsii vastauksia, lohdutusta ja toivoa... Herra palvelee rakkaudessaan ja voimassaan (seuraa luettelo GOD TV:n julistajista, joiden kautta 'Herra palvelee', mukana karismaattisen liikkeen suuret nimet Benny Hinn, Rod Parsley, ym.)... Sinä olet kutsuttu ottamaan osaa, ei vain rukoilemaan ja katsomaan (ohjelmia) vaan antamaan lahjasi... Ole osa Ihmeen päivää!... Olemme edelleen hyvin paljon jäljessä tarvitsemaamme "5 milj. USD pankissa" budjettia. Tämä päämäärä on elintärkeä - se on budjetti, jotta voimme mennä eteenpäin kohti tavoitetta saavuttaa miljardi sielua!... Anna kiireinen lahjoitus nyt!... anna nyt kuten Jumala ohjaa... toukokuun 15 on takaraja ja siitä voi tulla Ihmeen päivä!... Kyse ei ole meistä. Kyse on, kuinka saavutamme ihmiset kaikkialla maailmassa. Tämä työ on vaarassa profeetallisena hetkenä, kun Herran äänen pitää olla kuuluvin ja ulottua kauimmaksi! Anna heti netin kautta - tarvitsemme jokaisen GOD TV:n ystävän apua... Rory&Wendy Alec."

 

GOD TV on siis "Herran ääni" ja sen kautta Jumalan "lopun ajan profeetallinen liike" etenee. GOD TV:n perustajien härski tapa "anna heti", "toimi tänään" -vaatimuksineen, liittämällä samaan yhteyteen lupaukset läpimurrosta ja siunauksesta, on kaikkien markkinoijien tuntema keino saada ihminen mielentilaan, jossa hän toimii tuotetta myyvän haluamalla tavalla, eli ostaa tuotteen. Jo Tetzel - ja varmaan monet ennen häntä - tunsi tällaisen manipuloivan "pakottamisen" periaatteet.

 

GOD TV, Wendy Alec ja Todd Bentley -sirkus

Itse itsensä Jumalan nykyisiksi apostoleiksi nimittämien karismaattisten suurjulistajien siunauksella ja tuella Todd Bentley ylläpiti hävytöntä menoaan ns. Lakelandin herätyksen nimellä. Herätyksen aikana Todd ryyppäsi ja etsi lohtua naisesta, joka ei ollut hänen aviopuolisonsa. Vaikka eräät tiesivät Bentleyn toimista, se ei häirinnyt "herätystä" ennen kuin koko sekamelska paljastui. Rory ja Wendy Alec toivat Lakelandin kokoukset maailman tietoisuuteen GOD TV kanavansa kautta. GOD TV mainosti sitä valtavana Pyhän Hengen liikkeenä, vaikka tapahtumia Raamatun pohjalta tarkastelevat näkivät liikkeen väärät opetukset, väärät profetiat, perättömät väitteet ja demonisilta näyttävät ilmiöt jo varhain ja varoittivat niistä. Alec'eille Bentley oli heidän tarvitsemansa piristysruiske, joka toi lukuisia uusia ja uteliaita katsojia GOD TV:lle. Samalla Bentley hyötyi saaden tunnettavuutta ja kuuluisuutta, joka on tässä maailmassa usein myös edellytys rikastumiselle. GOD TV:n esiintyjäjoukko on karismaattisen liikkeen kermaa: Benny Hinn, Kenneth Copeland, Cindy Jacobs, Creflo Dollar, Rodney Howard-Browne, Patricia King, Francis Frangipane, Rick Joyner, Mike Bickle, C. Peter Wagner, ym.

 

Wendy Alec - Jumalan profeetta?

Christian Research Service pyrki johtajansa Bud Pressin kautta keskusteluyhteyteen Wendy Alecin kanssa, koskien tämän Lakelandin-herätys profetiaa vuonna 2008. GOD TV:n edustajat vetosivat Alecin kiireisiin, eikä Alec ole antanut vastinetta väärään profetiaansa puhumattakaan, että olisi pahoitellut sitä - anteeksipyytämisestä puhumattakaan. GOD TV:n Lakelandin herätys -ohjelmassa 7.6.2008 Todd Bentley luki kuulijoille ja katselijoille Wendy Alecin hänelle lähettämän "profeetallisen sanan". Jumala oli puhunut Wendylle, että Jeesus Kristus tulee vierailemaan persoonakohtaisesti Lakelandin herätyksessä 8.6.2008. Toisin sanoen: Wendy Alec profetoi Jeesuksen tulemuksen tapahtuvan 8.6.2008. Raamattuhan ei tunne muuta Jeesuksen "persoonakohtaista" tulemusta maan päälle, kuin Hänen toinen tulemuksensa. Tässä Bentleyn lukema profetia Wendyltä: "Herra juuri äsken puhui minulle ja sanoi, 'Näin tapahtuu huomeniltana. Kuningas ja Kuninkaan voitelu laskeutuu huomeniltana, kesäkuun kahdeksantena. Kesäkuun kahdeksantena kunnian Kuninkaan voitelu laskeutuu'. Jeesus sanoi: 'tulen persoonakohtaisesti. Kuningas saapuu persoonassaan'. Koen hyvin voimakkaasti, että tulee tapahtumaan persoonallinen, jumalallinen, Jumalan Karitsan, Herran Jeesuksen Kristuksen ilmestyminen huomenillalla herätyksessä. Hän saapuu pilvissä vaunuissaan, häntä saattavat suuret enkelijoukot Jumalan Karitsan suuren kunnian tähden. Kunnian Kuningas on tulossa Lakelandiin: vierailemaan herätyksessä, vierailemaan vuodatuksessa. Paholainen vapisee, kun tietää sen. Huomenna, kunnian Kuningas asettaa jalkansa puhujalavalle jumalallisessa, persoonallisessa, suorassa ilmestymisessä." Wendyn viestin luettuaan viekas Bentley varmisti (siltä varalta että ns. "Jeesus" ei näkyisikään lavalla ilmoitettuna aikana) sanomalla, että kyse voi olla myös "ilmapiiristä" ja "hengellisestä kokemuksesta".

 

Raamatunkohtia liittyen Kristuksen ilmestymiseen: Matt.24:23-24, 26, 36, 42, 44, Apt.1:7, Ilm.1:7, 16:15.

 

Ilmestyikö Jeesus Lakelandissa 8.6.  - ei tietenkään, mutta se ei haitannut herätyksen merkeissä karkeloivia karismaattisen liikkeen johtajia eikä seuraajia. Jo vuosia aiemmin Benny Hinn jäi kiinni samanlaisesta "profetiasta" ilmoittaessaan "Jumalan ilmoituksena", että Jeesus ilmestyy näkyvästi hänen Nigerian kokouksessaan. Kukaan karismaattisen liikkeen näkyvä johtaja ei ottanut asiaa puheeksi ja arvostellut tätä ilmiselvästi epäraamatullista ilmoitusta. Ei Hinnin tapauksessa, eikä Wendyn kohdalla. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Wendy halusi tulla esiin profeettana ja "Jeesuksen nähneenä" Jumalan ilmoituksen sanantuojana. Wendylla on nettisivusto The Unknown Prophet (http://www.unknownprophet.com)  ja hänen kirjaansa "Journal of the Unknown Prophet" suosittelevat mm. John Paul Jackson, Francis Frangipane, Rick Joyner, John and Lisa Bevere, R.T. Kendall, Colin Dye, Steve Hill, Rodney Howard-Browne, Paul Cain, Steve Schultz, ym. Karismaattisissa piireissä Wendy on "näkijä" ja "kirjuri" sekä "profeetta medialle". Mm. Steve Hill mainitsee Alecin kirjaa koskien: "Lue intohimoinen sanoma Häneltä, joka rakastaa meitä enemmän kuin itse elämä. Kuule mitä Jeesus Kristus sanoo rakkaalle morsiamelleen." Rodney Howard-Browne sanoo kirjan innoittajan olleen Pyhän Hengen. Monen muun tavoin hän uskoo Wendyn olevan "Jumalan voitelema viimeisten aikojen profeetta".

 

Kirjan tärkein sisältö on Jeesuksen ilmestymiset Wendylle ja mitä hän näissä ilmestymisissä on ilmoittanut. Skandaalien ryvettämä, mutta karismaattisen liikkeen yhä arvostama Paul Cain kuvaa Wendyn kirjaa "se edustaa todella Sanan ja Hengen yhteyttä". Näillä sanoilla Wendyn teos nostetaan siis Jumalan Sanan rinnalle, Hänen ilmoituksekseen!  Asia on vakava ja vaatii huomiota, koska todellisen raamatullisen kristinuskon mukaan vain Raamattu edustaa Sanan ja Jumalan Hengen täydellistä yhteyttä - ei mikään muu kirjoitettu teos. Kirjan mukaan Jeesus ilmestyi Wendylle kymmenen päivän aikana marraskuussa 1999 puhuen armosta ja varoittaen tuomiosta, joka kohtaa maailmankauppaa ja mediaa sekä seurakuntaa. Jeesus varoitti myös "suuresta sokeutumisesta" ja "viettelyksistä" ja "suuresta luopumuksesta". Kaikki tämä kuulostaa hyvin raamatulliselta. Mutta jos kyse olisi aidosta taivaasta tulleesta varoituksesta, eikö se olisi mm. paljastanut karismaattisessa herätyksessä jo tuolloin olleen petoksen ja varoittanut siitä? Niin Totuuden Henki olisi tehnyt. GOD TV:n nettikaupassa kirjaa on mainostettu "voimakkaana, jumalallisena Herran Jeesuksen Kristuksen ilmestyksenä" (eng. divine revelation). Jälleen Wendyn kirja nostetaan mainoksessa Raamatun tasolle. "Uskomattomalle se välittää syvällisen kuvan siitä, kuka Jeesus todella on ja kuinka paljon hän välittää, kuinka hän on aina ollut täällä heitä varten, ja kuinka hän haluaa rikastuttaa heidän elämäänsä. Uskovalle se on ainutkertainen haaste vaeltaa kaikessa siinä täyteydessä, jonka Jumala on varannut rakastettuja lapsiaan varten."

 

GOD TV ja Wendy kirjassaan eivät ohjaa ihmistä sen ainoan teoksen luo, joka välittää oikean syvällisen kuvan siitä, kuka Jeesus todella on! Vain Raamattua lukemalla vakuututaan omasta syntisyydestä, jonka pohjalta syntyy tarve sovintoon Jumalan kanssa. Vain Raamattu voi antaa oikean pohjan todelliselle kristilliselle kääntymykselle, jossa Jeesus ei ole vain minun Jumalalle ”arvokkaan ja rakastetun elämäni” rikastuttaja, vaan minun kurjan ja Jumalan edessä arvottoman syntisen syntien Sovittaja ja siksi elinehto iankaikkiseen elämään ja vapautukseen vanhurskaan Jumalan tuomiosta. Elämä maan päällä on ja tulee olemaan mitä on, sitä emme aina kykene kontrolloimaan. Mutta kaiken tämän keskellä pelastus on varma. On helppo nähdä mihin ihmistä tällä mainoksella johdetaan: Jeesus on kuollut ja on olemassa, jotta minä voisin vaeltaa kaikissa siunauksissa, vaurastua, pysyä aina terveenä, saada mitä milloinkin haluan, kutsua enkelit toteuttamaan toiveeni, yms. karismaattisen liikkeen epäraamatullista hömppää.

 

Raamatullisen testin pohjalta Wendy Alec ei ole Jumalan profeetta. Wendy saattaa toki olla vilpitön ja hyväuskoinen koskien saamiaan ilmestyksiä ja kokemiaan suuria tunteita. Mutta kun raamatuntuntemusta ei pidetä arvossa, eikä Raamatun anneta olla omien tunteiden ja kokemusten todellinen tuomari, väärä uskonnollisuus mystiikan kaipuineen voi saada vallan. Jos joku on ilmestynyt hänelle, kyseessä ei ole Raamatun Jeesus Kristus. Wendyn kirjaansa tallentamat sanat eivät ole Kristuksen sanoja. Käytäntö on jo osoittanut Wendyn ilmestysten lähteen: ne eivät ole Jumalasta. Siksi myös koko GOD TV:n toiminta on kristillisessä mielessä kyseenalaistettava, koska sitä johtavat henkilöt ovat esiintymisissään selvästi osoittaneet, että heiltä puuttuu nöyryys Jumalan edessä ja arviointikyky nähdä mikä on raamatullisessa mielessä oikeaa ja mikä väärää opetusta. Siksi GOD TV:n ohjelmia tulisi välttää eikä suositella. Kaikissa kristillisissä piireissä niistä tulisi myös varoittaa.

Juhani Aitomaa